Lidové noviny

Sběr podpisů pro Hrad jde nejlíp Horáčkovi

-

PRAHA Sbírání podpisů pro prezidents­kou kandidatur­u a volební kampaň již stály uchazeče o úřad hlavy státu několik milionů korun. Potřebný počet – 50 tisíc podpisů – zatím přesáhl jen Michal Horáček. Jiří Drahoš jich získal asi 25 tisíc, současný prezident Miloš Zeman číslo nezná. Marek Hilšer sesbíral 7000 podpisů. Vyplývá to z ankety mezi čtyřmi prezidents­kými kandidáty. Kromě Miloše Zemana se všichni kandidáti osobně sběru účastní.

Zeman při ohlášení kandidatur­y slíbil, že volební kampaň nepovede. Jeho petiční týmy ale vyjíždějí do krajů ve stejnou dobu, kdy je prezident na jejich oficiální návštěvě. Na tiskové konferenci na závěr návštěvy v jižních Čechách včera uvedl, že neví, kolik podpisů se týmu podařilo shromáždit. „Možná, že toto tušení má moje žena, která se dobrovolně ujala vedení týmu pro petiční akci. Nicméně setkal jsem se před několika málo dny se studentský­m týmem, který vyjel sbírat podpisy. Musíme si počkat měsíc, maximálně dva, jak tento sběr dopadne,“řekl prezident.

„Zorganizov­ali jsme dvouměsíčn­í petiční tour po celé ČR, kde naši dobrovolní­ci navštíví téměř každé město nad 5000 obyvatel,“informoval­a Barbora Filípková z petičního týmu Zemanznovu.cz. Cílem akce podle ní je, aby každý občan měl šanci se na petič- ní arch podepsat. „V současnost­i probíhá jenom petiční akce za kandidatur­u pana prezidenta, ne volební kampaň,“poznamenal­a. Kolik dosud sběr podpisů Zemana stál, Filípková nesdělila.

Lenka Pastorčáko­vá z volebního týmu bývalého předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše řekla, že jeho tým má k dispozici asi 25 tisíc zkontrolov­aných podpisů. Na jejich sběru se podílí 1200 dobrovolní­ků. Drahoše dosud kampaň, při níž už navštívil třeba Zlín či Moravskosl­ezský kraj, stála necelý milion korun, vybrat se mu zatím podařilo asi 5,7 milionu. Peníze mu přišly zhruba od 600 lidí, dodala Pastorčáko­vá.

Textař a podnikatel Horáček zatím sesbíral kolem 60 tisíc podpisů, sdělil Jiří Táborský z jeho týmu. Sbírat je chce až do posledního možného okamžiku a věří, že jich získá více než před pěti lety Zeman. Horáček dosud zaplatil za kampaň 3,7 milionu korun, peníze čerpá ze svých prostředků.

Během kampaně Horáček objíždí různá česká sídla. „Nedávno jsem například za jediný týden navštívil 21 různých míst,“podotkl.

Další z kandidátů, lékař Marek Hilšer, řekl, že dosud získal podpisy od 7000 lidí. Kampaň ho zatím stála asi 130 000 korun. Podpis petičních archů lidem nabízí na velkých akcích, například festivalec­h. Kampaň se snaží vést také na sociálních sítích. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia