Lidové noviny

„Zemanův“klub chválí starý režim

Pohraniční­ci jako extremisté

- JAN HORÁK

PRAHA Klub českého pohraničí, nedávno poctěný vyjádřením vděčnosti od prezidenta Miloše Zemana, na sebe opět upoutal pozornost. Zatímco před pár dny hlava státu oznámila, že bývalým pohraniční­kům zaslala pozdravný dopis, nyní klub vytáhl proti ministru kultury Danielu Hermanovi. Vadí jim například ministrova ostrá slova na adresu KSČM a žádají jeho rezignaci. Herman zároveň patří mezi prezidento­vy nejméně oblíbené ministry. Klub mimo jiné tvrdí, že komunistic­ký režim byl svobodnějš­í než ten současný.

Trojici otevřených dopisů namířených proti šéfovi resortu kultury zveřejnil Klub českého pohraničí tento týden na svém webu. Adresátem prvního je Herman, zbylé směřují k předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi. Spolek žádá ministrovu rezignaci. Podat by ji měl kvůli tomu, jak se při květnových interpelac­ích opřel do KSČM. Podleminis­tra je totiž ostudou české politiky, že komunisté zasedají v parlamentu. Klub dále rozpálila Hermanova účast na Sudetoněme­ckých dnech předminulý víkend.

„Nenávistné vystoupení Daniela Hermana na půdě parlamentu, v němž hrubě urazil nejen Vojtěcha Filipa, ale i značnou část českého národa, jasně svědčí o tom, že ministrHer­man nejenže nezná dějiny Českoslove­nska, ale neví nic ani o principech demokracie!“uvedla olomoucká organizace Klubu českého pohraničí v jednom z dopisů premiérovi. V listech se pohraniční­ci otřeli i o vicepremié­ra Pavla Bělobrádka, jehož Herman na Sudetoněme­cké dny provázel. „Upozorňuje­me Vás, že aktivi- ty Daniela Hermana i Pavla Bělobrádka se rovnají vlastně vlastizrad­ě!“napsali předsedovi vlády.

Klub českého pohraničí je spolkem zastřešují­cím bývalé členy Pohraniční stráže, což byla před rokem 1989 ozbrojená složka spadající pod ministerst­vo vnitra. Jejím úkolem bylo zabránit, aby českoslove­nští občané opustili zemi. Při pokusu o překročení státní hranice tak zemřelo na 450 civilistů.

Premiér nereagoval, ministr zůstává v klidu

Vystupován­í olomoucké pobočky svazu proti ministru Hermanovi není izolovanou aktivitou. Má podporu předsedy Národní rady Klubu českého pohraničí Rudolfa Peltana. „Plně souhlasím s obsahem otevřených dopisů premiérovi vlády. Obsahy obou plně korespondu­jí s kritickým hodnocením počínání místopředs­edy vlády Pavla Bělobrádka i ministra Daniela Hermana týkajícího se již delší dobu jejich vztahů k Sudetoněme­ckému landsmanša­ftu a jeho požadavkům,“sdělil serveru Lidovky.cz Peltan.

Předseda vlády na výzvu veřejně nereagoval. Ministra kultury psaní nechala chladným. Podle svých slov nevidí důvod reagovat na uskupení, která se hlásí k „ostudné“železné oponě. „Jako vládní činitel a politik i jako občan ČR dodržuji zákony naší demokratic­ké země, tudíž i zákon o protiprávn­osti komunistic­kého režimu a odporu proti němu. Velice si vážím všech, kteří se nyní, v demokratic­kých dobách, starají o bezpečnost naší země i celého schengensk­ého prostoru,“sdělil ministr kultury LN.

Ostrá slova Klubu českého po-

Ačkoliv se Klub českého pohraničí těší sympatiím prezidenta Miloše Zemana, bezpečnost­ní složky před ním naopak varují. Hospodářsk­é noviny upozorňují, že aktivity klubu monitoruje BIS i ministerst­vo vnitra. Resort dokonce zahrnul klub do své zprávy o extremismu.

Ve zprávách BIS i resortu vnitra

hraničí namířená na Hermana souzní s názorem prezidenta Zemana. Ten je dlouhodobě známý tím, že šéfa resortu kultury „nemusí“. Jejich vztahy se vyhrotily loni na podzim kolem hádky, zda Zeman kvůli schůzce Hermana s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou vyřadil ze seznamu návrhů na státní vyznamenán­í Hermanova strýce Jiřího Bradyho.

„Poškodil zájmy svého státu a jednal proti usnesení své vlády, se pohraniční­ci objevili v letech 1995, 2003 či 2012.

„Podobné akce jsou rizikové vzhledem k možnosti skryté propagace myšlenek radikálníh­o komunismu a ovlivňován­í žáků ideologií neslučujíc­í se s demokratic­kými principy ČR,“komentoval­o třeba ministerst­vo snahu klubu o vzdělávání dětí.

protože jeho touha být i nadále ministrem kultury bude silnější než cokoli jiného,“řekl třeba Zeman loni v listopadu Parlamentn­ím listům. Zeman rovněž Hermana nazval lhářem a odmítl jeho tvrzení, že vyznamenán­í Bradyho podmínil tím, že se ministr s dalajlamou nesejde.

Zeman ocenil pravdivou interpreta­ci dějin

Prezident Zeman upozornil veřej- nost na Klub českého pohraničí minulý týden, kdy se v rozhovoru pro TV Barrandov otevřelo téma účasti českých představit­elů na Sudetoněme­ckých dnech. Podle prezidenta by bylo spíše namístě, aby na takových akcích českou stranu reprezento­valy krajanské spolky. „Například s kruhem českého pohraničí, kterému jsem nedávno poslal pozdravný dopis,“řekl prezident. Proč vůbec spolku dopis zaslal, o tom lze jen spekulovat. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček nechal dotaz serveru Lidovky.cz bez konkrétní odpovědi. „Pan prezident se k tématu vyjádřil v rozhovoru pro TV Barrandov. Více nemám co dodat,“sdělil Ovčáček.

Podle šéfa Klubu českého pohraničí prezident v dopise ocenil snahu klubu interpreto­vat dějiny pravdivě a nezkreslen­ě. Co to přesně znamená, vysvětlil serveru Lidovky.cz. „Objektivní výklad českých a českoslove­nských dějin a spravedliv­é ocenění budovatels­kého díla českoslove­nského lidu ve společném státě Čechů a Slováků,“uvedl Peltan. Zároveň sdělil, že minulého režimu si cení mnohem více než současného demokratic­kého zřízení.

„Jestliže porovnáme celkovou politickou, ekonomicko­u či sociální situaci v Českoslove­nské socialisti­cké republice před rokem 1989 se současnou politickou, ekonomicko­u či sociální situací ve stávající České republice, dle mého, a nejenmého přesvědčen­í byla situace před rokem 1989 humánnější, efektivněj­ší a svobodnějš­í,“uvedl.

Historici nad sbližování­m hlavy demokratic­kého státu a takového spolku kroutí hlavou. „Jsou to lidé, kteří popírají zločiny komunismu, zabíjení na hranicích označují za legitimní a legální zákroky. Je to absurdní v situaci, kdy tady máme zákony, které jasně říkají, že to byly zločiny,“řekl LN na adresu klubu historik Pavel Blažek. Zeman podle jeho soudu dopisem spolku nadbíhá extremisti­ckým voličům.

 ?? V Klubu českého pohraničí jsou sdruženi hlavně bývalí příslušníc­i a pomocníci českoslove­nské Pohraniční stráže. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Na stráži socialismu.
V Klubu českého pohraničí jsou sdruženi hlavně bývalí příslušníc­i a pomocníci českoslove­nské Pohraniční stráže. FOTO ARCHIV MAFRA Na stráži socialismu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia