Lidové noviny

Londýn: ohnivé peklo ve 24 patrech

- LONDÝN

Podobnou tragédii Londýn nezažil desítky let. Nejméně 12 mrtvých a více než 70 zraněných si vyžádal požár, který v noci na včerejšek zachvátil 24podlažní budovu v západní části Londýna. Úřady varovaly, že počet obětí požáru ještě poroste.

Jeho příčina? Jeden ze zachráněný­ch tvrdil, že oheň zřejmě způsobila porouchaná lednice jeho souseda. Mahad Egal, bydlící ve čtvrtém patře, byl jedním z těch, komu se podařilo uniknout.

„Dali jsme si se ženou přes sebe mokré ručníky, přehodili jsme je i přes děti a vyrazili dolů. Nebylo vidět na krok,“popisoval záchranu. Od svého souseda se prý pak dozvěděl, že hořet začalo od lednice, která „explodoval­a“.

Na místě včera zasahovalo na 200 hasičů a desítky zdravotník­ů. Expert kontrolují­cí stabilitu vyhořelé budovy konstatova­l, že nehrozí zhroucení budovy. „V tuto chvíli můžeme potvrdit 12 obětí na životech při požáru v Severním Kensington­u,“uvedla policie.

„Je to velmi rozsáhlý a velmi silný požár, předpoklád­ám, že londýnský hasičský sbor bude v terénu bojovat s ohněm nejméně dalších 24 hodin,“řekla včera kolem poledne zástupkyně hasičů Dany Cottonová a potvrdila, že jednotky stále zasahují uvnitř budovy.

Požár v Londýně

Vzhledem k rozsahu požáru podle mluvčí může trvat ještě několik dní, než budou známy všechny oběti. Do šesti londýnskýc­h nemocnic bylo podle záchranné služby v souvislost­i s požárem převezeno nejméně 64 zraněných a dalších deset se tam dostalo vlastními silami. Zranění 20 lidí byla kritická. Zdravotníc­i ošetřili řadu lidí, kteří se nadýchali kouře.

Podle zpravodaje stanice BBC Andyho Moora hořela celá budova. Jeden ze svědků viděl ve vrchních patrech světla, o nichž předpoklád­á, žemohlo jít buď omobil- ní telefony, či baterky. Podle jiných svědectví stáli ohněm uvěznění obyvatelé u oken.

„ Jsem 100 metrů daleko, a jsem celý pokrytý prachem. Viděl jsem někoho svítit baterkou v nejvyšším patře, patrně se nemůže dostat pryč,“řekl stanici Radio 5 live svědek události George Clark.

Požár propukl ve čtvrtém poschodí budovy na Latimer Road nedaleko čtvrti Notting Hill a během 15 minut se rozšířil do ostatních částí objektu. V domě Grenfell Tower, který měl 24 pater, se nacházelo na 120 bytů. V nich žilo zhruba 500 především sociálně slabších občanů.

Hasiči dokázali stříkat vodu za pomoci dálkově ovládané plošiny jen do 10. patra, výše se plameny vymkly kontrole. „Viděli jsme trosky padající z budovy, slyšeli výbuchy a zvuk tříštícího se skla,“vylíčil jeden z reportérů.

Bulvární deník Daily Mail napsal, že lidé z oken volali o pomoc a že někteří obyvatelé se snažili z bytů dostat za pomoci impro- vizovaných lan spletených z prostěrade­l, jiní vyhazovali své děti z oken ve snaze zachránit je před plameny.

„Viděli jsme padat trosky z budovy, slyšeli exploze, slyšeli zvuky tříštícího se skla,“uvedl zpravodaj BBC s tím, že policie se snažila držet lidi mimo okolí požáru.

Skupina nájemníků sdružených pod názvem The Grenfell Action Group v minulosti opakovaně varovala před hrozbou požáru v budově a tvrdila, že se podobnému incidentu podařilo jen těsně vyhnout už v roce 2013.

Dům Grenfell Tower byl postaven v 70. letech minulého století, nedávno však prošel rekonstruk­cí. Podle deníku Guardian řada obyvatel, kterým se podařilo uprchnout, poukazoval­a na to, že neslyšela žádný požární alarm. Zpochybňuj­í, že by zařízení v budově vůbec bylo. Lidovky. cz, čtk

Vysoký bytový dům na západě Londýna včera pohltily plameny, úřady hlásily nejméně dvanáct obětí. S rozsáhlým požárem bojovalo 200 hasičů.

 ?? Londýnští hasiči při malé chvilce odpočinku. FOTO ČTK/ AP ?? Vyčerpávaj­ící boj.
Londýnští hasiči při malé chvilce odpočinku. FOTO ČTK/ AP Vyčerpávaj­ící boj.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia