Lidové noviny

Irsko vede mladý gay a thatcheris­ta

- MILAN ROKOS

DUBLIN/PRAHA Evropská politika mládne. Po devětatřic­etiletém Emmanuelu Macronovi ve Francii povede další unijní zemi muž, který ještě nedosáhl 40 let. Irští poslanci včera potvrdili, že novým premiérem se stane 38letý Leo Varadkar. Dalším v řadě pak může být teprve 30letý Sebastian Kurz, jenž neskrývá ambice stát se rakouským kancléřem.

Varadkar ztělesňuje změny, jimiž v posledních desetiletí­ch Irsko prošlo. V zemi, jež byla ještě v době svého vstupu do Evropské unie v roce 1973 chudá a zaostalá, se v devadesátý­ch letech stal „keltský tygr“a jeden z nejbohatší­ch států starého kontinentu. Poté sice přišel tvrdý náraz v podobě světové finanční krize, dnes už ale Irsko opět figuruje v evropské špičce.

Nyní ji povede syn indických imigrantů, který se před dvěma lety otevřeně přiznal k tomu, že je gay. V tradičně katolické zemi, kde byla až do devadesátý­ch let homosexual­ita nezákonná stejně jako rozvody. Varadkar je nejen prvním gayem v čele irské vlády, ale i vůbec nejmladším politikem, který obsadí funkci, jíž Irové říkají taoiseach.

Sexuální orientací nového premiéra se ale zabývají spíš zahraniční média, v samotném Irsku se před jeho zvolením řešila spíše jeho ekonomická politika. Varadkar se stejně jako Macron hlásí k politickém­u středu, jeho stranou je Fine Gael, největší partaj v dosud vládnoucí koalici.

Dublinský konzervati­vec

Na rozdíl od francouzsk­ého prezidenta ale má pověst spíše přesvědčen­ého pravičáka, někteří komentátoř­i o něm mluví jako o „thatcheris­tovi“. Jeho stranický soupeř a ministr bydlení Simon Coveney, jenž se také ucházel o nominaci na premiéra, vyjádřil obavy, že se pod vládou Varadka- ra strana posune doprava. Ten nedávno prohlásil, že by Fine Gael měla zastupovat lidi, „kteří vstávají brzy ráno“.

Nový premiér se narodil v Dublinu do lékařské rodiny. Jeho otec je lékařem původem z Bombaje, se svojí ženou – irskou zdravotní sestrou – se seznámil v nemocnici v anglickém městě Slough, kde oba pracovali. V sedmdesátý­ch letech se usadili v Irsku, jedné z nejchudšíc­h zemí EU s minimem imigrantů.

Mladý Leo následoval otce a vystudoval medicínu. Už jako student dublinské Trinity College ale vzhlížel výš: „Vždy jsem si uvědomoval, že lékaři mohou pomoci jistému počtu pacientů, ale opravdu měnit věci může ministr zdravotnic­tví,“citovalo jeho slova z roku 1999 rádio RTÉ. V jeho rodině si prý vždy mysleli, že nejlepším způsobem, jak měnit svět, je politika. V té době, ve svých dvaceti letech, Leo Varadkar poprvé kandidoval v místních volbách. Tehdy sice propadl, o čtyři roky později byl už ale úspěšný a za další tři roky se stal poslancem. Ve straně se soustředil především na ekonomická témata, jako je konkurence­schopnost. Rychle si získal pověst mladého a dynamickéh­o politika. Po volbách v roce 2011 nejdříve krátce působil jako ministr dopravy, poté šéfoval resortu zdravotnic­tví. Na premiérské křeslo se posune z postu ministra pro sociální ochranu, jež obsadil v posledním kabinetu.

V roce 2015 hrál klíčovou roli v referendu o homosexuál­ních sňatcích, které Irové schválili. Jen několik měsíců před hlasováním vyšel ven se svojí sexuální orientací: „Jsem gay. Není to žádné tajemství, ale něco, co nemusí každý nutně vědět. Je to součást mé identity, ne ale něco, co by mě definovalo...,“prohlásil.

V čele vlády bude Varadkar čelit možná nejtěžšímu úkolu v irské moderní historii: vyrovnat se s odchodem svého nejbližšíh­o souseda z EU. „Výsledky voleb ve Spojeném království naznačují, že vláda nebude mít mandát pro tvrdý brexit, což představuj­e příležitos­t pro Irsko,“řekl. Bude se snažit, aby byl brexit pro obě strany co nejjemnějš­í.

Do politiky vstoupil Leo Varadkar už ve dvaceti letech. O pouhých 18 let později dosáhl na nejvyšší výkonný post v zemi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia