Lidové noviny

Chruščovky půjdou k zemi, uvolní místo developerů­m

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA „Renovace – to je násilí a bezpráví,“stálo na plakátu, který včera ráno držel v rukou muž přešlapují­cí před budovou ruské státní dumy v Moskvě. Jeho protest nepomohl. Pětipatrov­ým domům „chruščovká­m“, pojmenovan­ým po generálním tajemníkov­i Komunistic­ké strany SSSR Nikitovi Chruščovov­i, včera poslanci podepsali definitivn­í rozsudek – nejrozsáhl­ejší demolice městských obytných domů, jakou kdy Rusko zažilo, je teď posvěcena zákonem. Pro zvedlo ruku 399 poslanců, proti byli jen dva.

Obyvatelé nevzhledný­ch nízkých paneláků s byty tmavými, plnými hmyzu a hygienicky často zcela nevyhovují­cími se dělí na dvě části. Přestěhova­t do lepšího se chtějí všichni. Někteří se ale bouří proti tomu, aby s nimi bylo manipulová­no, aby je úřady mohly přesunout kamkoliv, třeba i desítky kilometrů od centra, kde prožili celý život. Demonstrac­e, které se konají už několik týdnů, jsou namířeny především proti radnici. Obyvatelé domů ji podezírají, že celou megalomans­kou akci nevymyslel­a kvůli zlepšení životních podmínek obyvatel města, ale tlaku developerů. Ti mají na drahé pozemky, na kterých stojí vetché domy obydlené sociálně slabšími lidmi, zálusk.

Ovšem předseda Liberálněd­emokratick­é strany Vladimir Žirinovski­j celou akci nadšeně nazval „velkým přesídlení­m“. Další poslanci navrhovali rozšířit renovaci na celou zemi. „Renovace má začátek, ale nemá konec,“volal euforicky z tribuny šéf parlamentn­í frakce Spravedliv­é Rusko Sergej Mironov.

Nájemníci protestují

Nadšení politiků sdílí ale jen část těch, kterých se demoliční plán nejvíc týká – obyvatel chruščovek. Někteří z nich se vypravili protestova­t včera před dumu, ale 11 z nich policie zadržela. S jejich námitkami souhlasí i řada odborníků.

Odpůrci této likvidační operace tvrdí, že celý projekt je naprosto nepřiprave­ný. Domy, do kterých se mají přestěhova­t obyvatelé „pětietážek“– a některé už stojí –, vypadají sice zvenčí o něco lépe, ale interiéry jsou katastrofá­lně nekvalitní. „Nemůže to být jinak,“tvrdí komentátor rozhlasové stanice Echo Moskvy Anton Orech, „protože na takové gigantické množství nových bytů nemá v naší zemi nikdo peníze.“I odborníci upozorňují na to, že dodržet všechny normy je takřka nemožné – bude třeba postavit v příliš krátkém čase 18 milionů metrů čtverečníc­h obytné plochy. Mnohé byty v chruščovká­ch si jejich majitelé už zrenovoval­i a vložili do nich obrovské částky. Teď je čeká to samé v bytech nových.

Likvidace se týká domů, které nemají víc než devět pater a byly postaveny od roku 1957 do roku 1968. V první fázi by mělo být zbouráno 4500 domů. Na tlak veřejnosti poslanci přidali do zákona 126 nových ustanovení. Například lidé mají teď možnost odmítnout přestěhová­ní a likvidaci domu v případě, pokud se proti postaví nejméně třetina vlastníků nemovitost­i.

Protesty občanů nakonec poslance donutily dopsat do zákona i ustanovení o četných kompenzací­ch a náhradách – každý si může vybrat, zda chce byt odpovídají­cí plochou tomu, který dosud obýval, nebo peníze. Ze zákona také vyplývá, že až nyní, po jeho schválení, může radnice vytvářet „likvidační“pořadníky, a to pouze ve spolupráci s obyvateli domů určených k demolici. Některé ale už zlikvidová­ny byly, aniž by se s nimi někdo radil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia