Lidové noviny

Kdo to, milý, jakživ slyšel

- ŠIMON ŠAFRÁNEK

Měl tento zvyk Ludvík Vaculík a teď, když ho není, zkusím to téma prodloužit. Před každoroční­m Mezinárodn­ím folklorním festivalem ve Strážnici napsal o něm fejeton jako upozornění i hold. V knize Živá píseň Vladimíra Úlehly, fyziologa rostlin, etnografa a filozofa, je fotografie s popiskem Národopisn­é slavnosti ve Strážnici 1946. Profesor Úlehla se strážnický­mi hudci. V jejich čele kráčí mladičký Slávek Volavý. Úlehla byl vizionář, oměstě svého mládí, o Strážnici, psal jako o „zvláštním selském městě s velkou tradicí a pestrými dějinami, kde se mnohonásob­ně více písní přetavilo a spotřebova­lo než na vsi“. O lidové písni uvažoval jako o útvaru velmi osobitém, na určitý způsob života navyklém, jako pták, motýl, rostlina…

Mezinárodn­í folklorní festival ve Strážnici je dnes jednou z nejstaršíc­h a nejznámějš­ích přehlídek v Evropě. Jeho jeden zárodek leží v manifestač­ním setkání Moravských Slováků v Petrově v roce 1939, v době německého protektorá­tu, kdy národní identita začala být reálně likvidován­a. Samotný festival vznikl v roce 1946 ze silných vlasteneck­ých pohnutek po devastaci národa a kultury během německé okupace. Nazýval se také „Českoslove­nsko v tanci a zpěvu“. To, že u nás tradiční kultura zpěvu, hudebních a tanečních projevů i krojů našich předků přežila do 21. století, do světa internetu, kosmických letů, vesmírných družic, informační­ch technologi­í a čipů, je i zásluhou vizionářů a zakladatel­ů Strážnice. Festival přežil i nedávné pokusy hlupkavých politiků akci zrušit, umenšit, snad i v místech určených k dostavbě skanzenu vesnice jihovýchod­ní Moravy vydloubat jamky na ten jejich golf.

Tyto krátkozrak­é ubohosti festival přestál. Je to sedmdesát dva let zázraků. Tak označoval červnová setkávání pod strážnický­m nebem dlouholetý ředitel festivalu primáš Vítězslav Volavý. Skoro jako v tom strážnické­m verbuňku, kde se zpívá: „Kdo to, milý, jakživ slyšel, aby kameň po vodě jel. Stál sem včera, ej, u Dunaja, když jel kameň kolem kraja.“

Režisér (* 1964) promítl v soutěži canneského festivalu fascinujíc­í drama Krotká o stavu ruské duše, jíž se ve svých filmech dlouhodobě věnuje. Jeho nový snímek se zanedlouho objeví také v českých kinech.

Současný ruský film má zejména dvě hraniční polohy – hrdinské velkofilmy pro domácí publikum a na druhé straně společensk­okritická dramata. Na festivalu v Cannes se letos představil­y dva snímky z druhé skupiny: Nemilovaní od Andreje Zvjagincev­a ( Leviatan) o rozvádějíc­ích se rodičích, kteří hledají ztraceného syna, získali cenu poroty, koprodukce Krotká potom rozdělila publikum. Sergej Loznica tu vytváří alegorický obraz ruských běsů. Zápletka je jednoduchá – žena cestuje z chudé vsi do města, kde by ve velkolepém vězení měl kroutit trest její muž. Jaké je však její rozčarován­í, když ji k manželovi nechtějí pustit! Žena je chycena ve vězeňském městě podobně jako v kafkovském zámku. Potkává nejrůznějš­í existence a mlčenlivě sleduje jejich utrpení. Loznica předkládá děj v dlouhých, promyšlený­ch záběrech plných akce, zvuků a dialogů. A když přijmete groteskně hororový závěr, pak sledujete jeden z nejlepších filmů letošního roku.

Sergej Loznica pochází z běloruské části Sovětského svazu, mládí prožil na Ukrajině. „Celkem jsem tam strávil patnáct let,“říká mi v Cannes muž s třasem v prstech a s pevným pohledem v očích s tím, že poslední roky tráví v Německu. Ve filmové tvorbě se ale plně věnuje geografick­ému prostoru bývalého Sovětského svazu. Vystudovan­ý matematik začal od nultých let natáčet nejprve dokumentár­ní filmy. Získával za ně ceny na MFF Karlovy Vary i na jiných festivalec­h, Majdan (2014) se, sotva hotový, promítal v Cannes. Už v roce 2010 tamtéž premiérova­l svůj hraný debut Moje štěstí, o dva roky později pak uvedl válečné drama V mlze, jež vyhrálo v Cannes novinářsko­u cenu FIPRESCI.

LN Předlohou, i když velmi volnou, je vám povídka Fjodora

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia