Lidové noviny

Pořád jedna dobrá písnička

- ONDŘEJ BEZR

Když se muzikant nedožije vydání své desky, je to smutné vždycky. Ale když ji natáčel v devadesáti letech, a to po nahrávací pauze trvající čtyři dekády, je to smutné dvojnásob. Chuck Berry by si zasloužil přečíst pochvalné recenze.

Recenzent by sice teoreticky neměl brát ohled na okolnosti vzniku té které nahrávky a hodnotit pouze výsledek. Ale jedna věc je teorie a něco jiného praxe – když se totiž recenzento­vi dostane do přehrávače album podepsané jednou z deseti nejvýznamn­ějších osobností celé populární hudby, jež je natočila na samém sklonku života a skoro na den přesně tři měsíce před červnovým vydáním zemřela. Pak prostě do hodnocení nemůže nevstoupit úcta a také povinnost pardonovat to, co by jindy prošlo jen stěží.

Sám producente­m

Ale abychom nestrašili. Album Chuck, jež Chuckovi Berrymu nyní vyšlo a je přímým následovní­kem alba Rock It z roku 1979, je na hony vzdáleno obrázku, jaký o kytaristov­imáme z jeho posledního koncertu v Česku. Ve velkém sále pražské Lucerny se tehdy v rozmezí necelého roku vystřídaly tři z největších žijících postav rock’n’rollu: v říjnu 2004 Jerry Lee Lewis, v lednu následujíc­ího roku Chuck Berry a v červnu 2005 Little Richard. Jediný, kdo na pódiu nepůsobil jako karikatura sebe sama (a platí to i pro jeho desky, které točí kontinuáln­ě, zatím poslední v roce 2014) byl Jerry Lee Lewis.

Chuck Berry, hrdina našeho dnešního příběhu, tehdy v Lucerně hrál i zpíval příšerně, některé písně nedokončil, měl za zády kapelu, které to nešlapalo, choval se k publiku tak, že je lépe na ten zážitek zapomenout.

Deska Chuck naštěstí představuj­e úplně jiného Chucka Berryho. S hlasem i výrazem odpovídají­cím věku a s přibližnou intonací – ale to ke starým bluesmanům (a Berry přes svoje zásluhy na poli rock’n’rollu byl především v pod- statě bluesmanem) patří, a je to svým způsobem dokonce ceněno.

Nejsilnějš­í dvě z deseti písniček jsou chytře zařazeny na začátek. V nich použil Berry, jenž na albu působí i coby producent, oblíbený trik veteránů, totiž přizvat do svých nahrávek výrazně mladší hosty zvučných jmen. V opravdu rock’n’rollově nadupaném otvíráku Wonderful Woman, nahraném s autentický­m zvukem 50. let, hraje aktuální bluesrocko­vý hrdina Gary Clark jr. A v následujíc­í ještě šlapavější Big Boys pak sekunduje Berrymu svým ostrým, v podstatě metalovým (ale se stylem se kupodivu nemíjející­m) zvukem Tom Morello, kytarová hvězda někdejších Rage Against the Machine.

Zbytek alba je oproti těmto skladbám o patro níž. Tam už se protagonis­ta spoléhá plně na svoje „řadové“spolupraco­vníky, mezi nimiž jsou další dvě generace Berryů: děti Chuck jr. (kytara) a Ingrid ( zpěv, harmonika) a vnuk Chuck III. (kytara).

Docela kvalitní jsou obě bluesovky, You Go to My Head a Eyes of Man. Určité kouzlo má nakonec i countrypop­ový duet Chucka a Ingrid Darlin’. Jen těžko lze ovšem pochopit zařazení valčíku 3/4 Time (Enchiladas), který možná na koncertech v klubu působil jako dobrý vtip, ale na albu prostě nefunguje.

A pak jsou tu dvě písničky, jejichž zařazení je diskutabil­ní: karibsky (pravda, trošku „při zemi“) rozhýbaná Jamaica Moon, jež je variací na starší Berryho píseň Havana Moon, a Lady B. Goode, jak asi každý pochopí, ženská variace na Mistrův největší hit Johnny B. Goode. Je otázka, k čemu věnovat pětinu desky v podstatě novým nahrávkám starých písní. Vrtochy starého muže možná měli jeho potomci, kteří snad vládli na tatínka, respektive dědečka nějakým vlivem, trochu mírnit.

Relevantní protiargum­ent ale může znít, že vlastně celé to album obsahuje písničky, které známe. To je pochopitel­ně pravda. A pravda také je, že jsou to písnič- ky, které spoludefin­ovaly všechno, co dnes poslouchám­e.

Chuck Berry: Chuck

 ?? Ke konci života koncertova­l Chuck Berry výhradně v klubu v Saint Louis. V Praze hrál jedinkrát, v roce 2005 v Lucerně. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? V Praze.
Ke konci života koncertova­l Chuck Berry výhradně v klubu v Saint Louis. V Praze hrál jedinkrát, v roce 2005 v Lucerně. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST V Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia