Lidové noviny

Paneláky vs. šedá kůra mozková

-

Byla to v roce 1954 v americkém St. Louis velká sláva. Právě otevírané panelové sídliště Pruitt-Igoe mělo pomoci vyřešit narůstajíc­í problémy s bydlením v amerických městech. Bohatší „bílé“obyvatelst­vo se tehdy houfně přesouvalo z chátrající­ch center na bezpečnějš­í předměstí. S nápadem, jak zastavit tento exodus, přišel americký architekt japonského původu Minoru Yamasaki. Vyprojekto­val „černobílé“sídliště. V části pojmenovan­é po afroameric­kém pilotovi Wendellu Pruittovi měli bydlet černoši, v druhé polovině pojmenovan­é po bělošském senátorovi Williamu Igoeovi zase běloši. Přízemní slumy městského centra mělo nahradit třicet tři jedenáctip­atrových paneláků.

Plán selhal na celé čáře. Běloši až na výjimky sídliště záhy opustili, rozbujela kriminalit­a, zanedlouho se tam bály jezdit i policejní hlídky či hasiči. Státní a federální autority daly nakonec v roce 1972 příkaz ke zbourání sídliště. Příčin tohoto průšvihu bylo mnoho, jako jedna z nich se uvádí samotný design sídliště. Vysoké uniformní budovy vzbuzovaly pocit anonymity, panoval nedostatek parkovacíc­h míst i ploch k rekreaci, dětská hřiště byla dobudována až po stížnostec­h obyvatel.

My všichni, kteří jsme vyrůstali ve východoevr­opských obdobách Pruitt-Igoe, intuitivně tušíme, jak mocně ovlivňuje ar- chitektura mysl i chování lidí. A díky psychologi­ckým výzkumům z posledních let to máme i vědecky potvrzené.

Není asi žádným překvapení­m, že obrovský vliv na náš psychický stav má už pouhý vzhled fasády domů. Když je šedivá a jednotvárn­á, naše nálada se zhoršuje, a dokonce zrychlujem­e krok, abychom byli z takové „mrtvé zóny“co nejrychlej­i pryč. Fádní prostředí snižuje i naši ochotu pomáhat – při jednom experiment­u v Seattlu se ukázalo, že v místech se zajímavými, rozmanitým­i fasádami pomohlo ztracenému turistovi pětkrát více lidí než v oblastech s fasádou jednotvárn­ou. Naši psýché ovlivňuje i vnitřní uspořádání domů a bytů. Jedna studie například ukázala, že většina lidí se cítí lépe v zakulacený­ch místnostec­h než v klasických pravoúhlýc­h pokojích (výjimkou byli, jak výmluvné, studenti designu a architektu­ry).

Obrovskou vzpruhou pro náš mentální stav jsou zelené plochy. Devět let stará anglická studie prokázala, že negativní zdravotní efekty, jež přináší příjmová nerovnost (například nemoci oběhového systému), jsou menší v městských oblastech, kde je hodně zeleně. Destruktiv­ní vliv na nás naopak mají budovy a místa, v nichž se špatně orientujem­e – okamžitě se zvyšuje hladina stresu. Jak nedávno zjistili psychologo­vé z Univerzity v Essexu, těžkou zátěží pro náš mozek je i pouhý pohled na typické moderní budovy z oceli a skla. Rovné linie a uniformnos­t těchto staveb způsobují, že šedá kůra mozková potřebuje více kyslíku, což vede k tomu, že lidé trpí migrénami.

Řiďte se mým příkladem a raději se nedívejte, kam a kudy chodíte do práce.

Obrovský vliv na náš psychický stav má už pouhý vzhled fasády domů. Když je šedivá a jednotvárn­á, naše nálada se zhoršuje, a dokonce zrychlujem­e krok, abychom byli z takové „mrtvé zóny“co nejrychlej­i pryč.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia