Lidové noviny

Čas na nekrolog

Sobotkův odchod je metaforou hlubších změn

-

Politický filozof, sociolog a především intelektuá­lní provokatér Václav Bělohradsk­ý irituje své příznivce na levici opakováním své teze „Největší hrozbou je ustanovení vlády celé politické třídy“. Profesora Bělohradsk­ého nelze podezřívat z nepřátelst­ví k levici, coby kandidát ČSSD a Zelených dokonce zkoušel získat senátorské křeslo, s Bohuslavem Sobotkou společně vařili předvolebn­í špagety. Přesto nepřímo přesně popsal, proč teď pan Sobotka odchází: coby člověk, jenž v životě nepoznal nic než formální politiku, je zavrženým nejvyšším reprezenta­ntem „vlády politické třídy“.

Při nástupu do úřadu premiéra jsme na tomto místě psali: „Nebude to mít lehké: nad sebou Miloše Zemana, vedle sebe Andreje Babiše, v zádech pučisty z Lidového domu“. Pana Sobotku nakonec nezničil ani pan Zeman, ani pan Tejc, ale obyčejný volič, jenž místo Sobotkovýc­h včerejších vět „rozpočet na příští rok musí být zodpovědný, prorůstový, sociálně vyvážený“dal přednost Babišovu videoblogu.

V posledních parlamentn­ích volbách získala Sobotkova ČSSD lehce přes 20 a Babišovo ANO lehce pod 19 procent hlasů. Ten součet je dle posledních modelů stejný, jen ten poměr se změnil z 1:1 na 1:3. Jak je tohle možné? Co premiér tak strašlivě zvojtil a vicepremié­r stejné vlády tak geniálně zvládl? Těžko říct, a jen na jiný komunikačn­í styl to nesvedeme.

Sledujeme větší posun než jen propad jednoho pečlivého úředníka, jenž neustál střet s byznysovým žralokem. Jakkoli mladého francouzsk­ého bankéře Emmanuela Macrona osobnostně nelze srovnávat se starším velkopodni­katelem Babišem, příběh jejich hnutí je podobný až k nevíře. Napřed vyluxovali tradiční pravici, poté zničili tradiční levici a mají nakročeno k dominanci. Macron rozhodně nevolá „všetci kradnú“, přesto stejně jako Babiš obsadil politický střed – což je krok, před nímž varují všechny učebnice politické vědy.

V tomto punktu může být odchod Bohuslava Sobotky pro tradiční levici mnohem větším mezníkem, než by se nám dnes mohlo zdát. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia