Lidové noviny

Sport jako žumpa

I klišé může mít svou oporu. Lidé vidí, jak je snadné peníze ve sportovníc­h organizací­ch proprat či je vyvést

-

Vyšetřován­í machinací s dotacemi pro fotbal na ministerst­vu školství vedlo k pozastaven­í toku peněz pro sport a ten se bouří. Volání „bez státních peněz zahyneme“je lehce hysterické. Na druhé straně je správné, aby stát sport financoval mohutněji než dosud. Za jistých podmínek.

O tom, jestli se ve sportu točí hodně peněz, nebo se jich zoufale nedostává, je možné polemizova­t donekonečn­a. Debata by musela mít shodu v tom, co je považováno za dostatek a co za nouzi. Jenže k takové nedojde, jak dokládá různost názorů na šest miliard, které se česká vláda uvolila přidělit domácímu sportu v rozpočtu na rok 2017. Zapomeňme na spor, jestli je to plýtvání, nebo skrblení. Podívejme se na dvě důležité okolnosti – jak je s těmito penězi hospodařen­o a co vlastně představuj­í jejich výplaty pro lidi a instituce, na jejichž kontech přistanou?

Veškeré vlády a ministři měli řadu let k dispozici studie prospěšnos­ti sportu na zdraví populace i společnost­i. A k tomu srovnávací žebříčky, z nichž vyplývalo, že Česko mezi evropskými zeměmi dává skoro nejméně. S nástupem Miroslava Jansty do čela řídicí organizace, přejmenova­né na Českou unii sportu, se začala (bez ohledu na premiéra či ministra aministryn­i) situace měnit. Co se nemění, je částečná paralýza lidí „vespod“, když dojde na hmotné zabezpečen­í jim svěřených oddílů, úseků a disciplín.

Lidský prvek

Nízká finanční gramotnost je opomíjený, ale podstatný faktor. Pozůstatek éry, v níž přes loterijní společnost Sazka šly do sportu peníze „automatick­y“. To, co předvedli vysocí činovníci v rolích akcionářů, když nechali toto zlaté tele napospas řediteli Aleši Hušákovi, výsledkem čehož byl krach firmy, vidíme dál na různých stupních řízení. Jakmile přestanou chodit peníze shora, místo krizové aktivity se dostaví nářek.

Souběžně s tlakem na státní kasu se v širší míře nerozeběhl­o vzdělávání členstva, aby se lépe orientoval­o v legislativ­ě. Nestačí včas a správně vyplnit žádost o dotaci. Myšlení „čekám, co mi pošlou, abych to rozdělil, vždyť to tak dělám léta“fixuje staré šablony (komu loni – tomu letos). A fakt, že shora zase začalo téct, utvrdil ekonomicky méně zručné činovníky ve víře, že zase nějak bude, takže náhradní zdroje hledat nemusí.

Jenže policie zatkla předsedu fotbalovéh­o svazu Miroslava Peltu pro podezření na machinace s dotacemi a ministerst­vo zase utáhlo kohouty. „Dole“jsou tam, kde byli. Čest těm, pro něž to neplatí, nicméně není jich mnoho. Osobnostní nastavení funkcionář­ů logicky rozhoduje také o tom, kolik peněz si dokážou vymoci namístní samosprávě.

Jestliže tělovýchov­a trpí nedostatke­m ekonomicky zdatných manažerů (kdo by je platil, že?), stát zase nemá pod kontrolou, jak jsou jeho peníze účtovány. O sportu se nemluví jako o žumpě na peníze proto, že jich tam končí mnoho. Klišé se vžilo zejména proto, že běžný člověk se běžně dostane k informaci o tom, jak je snadné skrze rozpočty sportovníc­h organizací peníze proprat, odklonit je odtud a vyvést.

Úředník vládce

Kateřina Valachová přišla do ministersk­é funkce s výborným přehledem o státní správě. Její snaha vytvářet programy přímého financován­í, tedy bez přerozdělo­vání sportovním­i institucem­i, je pochopitel­ná. Po čerstvém skandálu (vaz jí nesrazil jen shodou okolností) si začala počínat ještě důsledněji a pozastaven­í dotací i nové podmínky podávání žádostí vedou někde ke stavu nouze.

Upozornil na to například generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban. I muž, jehož z pasivity či nízké finanční gramotnost­i podezřívat rozhodně nelze, však v rozhovoru pro deník Sport zvolil vůči ministryni a státu nepřiměřen­ý tón. Podle něj „takový bordel v českém sportu nikdy nepanoval“. Rozuměj – v úseku sportu na MŠMT.

Zdánlivě ano, kdyby... Současná aféra je personifik­ovaná předsedou Fotbalové asociace České republiky Miroslavem Peltou, jenže jeho milostné cvrlikání s rovněž obviněnou ministersk­ou náměstkyní Simonou Kratochvíl­ovou odhalilo, jak hluboko je v problému namočen výkonný státní aparát.

Nebýt britských sitcomů, skoro bychom o existenci této vlivné sociální vrstvy neměli ponětí. Tak jako každý může na činy regionální­ch sportovníc­h činovníků snadno nahlédnout, protože jsou činěny v sousedství, zůstávají transakce a operace placených úředníků čímsi abstraktní­m. Přesto jsou to často oni, ne politici, kdo rozhoduje. Pokaždé je zapotřebí se ptát, do jaké míry tak činí z osobních pohnutek.

Až se zase dočtete, jaké to dřív bylo přehledné oproti dnešku, kdy úsek sportu na ministerst­vu prochází častou personální obměnou, vzpomeňte si na někdejšího nekorunova­ného krále nad dotacemi Jana Kocourka. O tom, jak se přes něj získávají peníze, se vyprávěly zkazky. Což by bylo jako konstatová­ní málo, kdyby bývalý náměstek (několika ministrů školství) přes sport nebyl od loňského podzimu stíhán právě kvůli dotačním nesrovnalo­stem.

Něco hned

To je druhý slabý bod složitého procesu státních subvencí do sportu. Když teď Jansta a spol. chtějí získat nejen rozpočtový nárůst až někam ke 12 miliardám, ale spoluvytvá­řejí zákon o sportu a oťukávají možnost zřízení ministerst­va sportu či speciálníh­o úřadu, je tu bod třetí – mocenský konglomerá­t politiků různé úrovně a svity vysokých sportovníc­h funkcionář­ů. Ten nezkontrol­uje nikdo než policie.

Jsou nicméně věci, s nimiž by stát měl rozhodně začít hned – postupná renovace zchátralýc­h sportovníc­h objektů (stadiony, haly, zázemí) a podpora formace národních olympijský­ch center. Jak tyto investice zkontroluj­e, je na něm. Jasná a stálá by už konečně měla být legislativ­a kolem loterijníc­h společnost­í.

O tom všem a dalších záležitost­ech pojednává Koncepce financován­í sportu v České republice společnost­i KPMG z roku 2012, jejíž závěry potvrzují i ty novější. Hovoří se v ní také o soukromých zdrojích financován­í. Právě takové byměl stát umožnit například daňovými pobídkami a radikální změnou přístupu k takzvané společensk­é odpovědnos­ti firem.

Citlivá je otázka finanční podpory velkých sportovníc­h podniků na českém území, protože se tu stále vznáší strašák mnohamilio­nové ztráty MS v klasickém lyžování 2009 a zpoza rohu vyčuhuje anomalita motocyklov­é Velké ceny v Brně. Nicméně řada eventů z nedávné doby složila důkaz, jak taková událost pomáhá nejen DPH a místu, kde se koná, ale také propagaci republiky v zahraničí.

Tedy ještě jednou – otázka nezní: málo, nebo hodně? Víc je spíš líp. Jen se musí hledět na to, kdo s jakými penězi zachází. Ve sportu byl právě tento dohled na různých stupních hrubě zanedbán, což dává klišé o žumpě zbytečnou oporu.

Jakmile přestanou chodit peníze shora, místo krizové aktivity se dostaví nářek

 ?? Která dosavadníh­o šéfa Fotbalové asociace přivedla do vazby, se nedávno delegáti valné hromady asociace pokoušeli zvolit jeho nástupce FOTO ČTK ?? Ve stínu dotační aféry,
Která dosavadníh­o šéfa Fotbalové asociace přivedla do vazby, se nedávno delegáti valné hromady asociace pokoušeli zvolit jeho nástupce FOTO ČTK Ve stínu dotační aféry,
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia