Lidové noviny

Škodní událost aneb Buzerace a` la ŘSD

- BOHUMIL NEKOLNÝ

Vměsíci máji jsem měl přednášet na Vysočině. A bohužel jsem použil vlastní auto. Při průjezdu Krucemburk­em mne před tamní hospodou vytlačil kamion až k chodníku, kde ovšem byla ve vozovce jáma pro tygry. Při výjezdu z městečka jsem přišel na to, že mám opravdu proraženou pneumatiku. Zavolal jsem své pojišťovně, do hodiny servis problém vyřešil, a já stihl dokonce i večeři před přednáškou. Jen tak pro zajímavost jsem zkusil funkčnost Ředitelstv­í silnic a dálnic, co to udělá s případnou náhra- dou škody. Týden trvalo, než jsem se přes telefony a maily dostal na ten správný stůl. Potěšila mne odpověď, že mám zaslat foto od servisu (což pojišťovna obratem zařídila), fakturu a vyplněnou žádost o náhradu škody. Řekl jsem si, bezva, to zvládnu. Leč o den později mi přišel jiný seznam podkladů a dokumentů k vyřízení „škodní události“. A to jsem zíral! Zde jesti:

1) Žádost o náhradu škody podepsanou majitelem vozu s uvedením data amísta nehody včetně čísla silnice, uvedením kilometru, směru jízdy a k. ú., kde se nehoda stala.

2) Pokud za majitele vozu jedná ně- kdo jiný, musí předložit plnou moc podepsanou majitelem vozu.

3) Fotokopii řidičského průkazu řidiče v době nehody.

4) Fotokopii velkého technickéh­o průkazu vozidla.

5) Fotokopii osvědčení o registraci vozidla. 6) Fotokopii zelené karty. 7) Doložit počet najetých kilometrů vozidla – foto.

8) Při poškození pneu doložit hloubku dezénu pneu – foto.

9) Fotokopii potvrzení o účasti na dopravní nehodě Policie ČR, pokud existuje. 10) Fotodokume­ntaci místa nehody. 11) Fotodokume­ntaci poškození vozu. 12) Fakturu nebo jiné doklady o výši škody.

13) Fotokopii plnění jiné pojišťovny nebo čestné prohlášení, že škodu neuplatňuj­ete u jiné pojišťovny.

A to jsem se rozhodl, že takové martyrium nepodstoup­ím, neb vynaložená námaha by nepokryla ani výši případné úhrady, pokud by vůbec k nějaké došlo. Ocenil jsem zato rafinovaný systém ŘSD. Oni mají bugr na silnicích, je to jejich jednoznačn­á vina, ta vana byla neoznačená, ale proč by se proboha měli nějakým civilizova­ným způsobem vyrovnávat s uživatelem, tedy s poškozeným. K čemu ta buzerace, když mají potvrzení od servisu i od pojišťovny. Žel, většina občanů bude jednat tak jako já. Trhněte si nohou a těch pár stovek si nechte! Neb korunka ke korunce a mohou dále v bleskurych­lém tempu budovat za miliardy dálnice a obchvaty. Mne jenom obchvátil vztek. A stačilo by, kdyby se místo nepochopit­elné byrokratic­ké arogance alespoň omluvili za svůj šlendrián. Jinak doporučuji, pro jistotu, si před každou jízdou vyfotit hloubku dezénu.

Autor je teatrolog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia