Lidové noviny

Ježíšek letos nabídku designu nepřinese

Po jedné dekádě se v Praze před Vánocemi neuskutečn­í Designsupe­rmarket Festival nedosáhl na podporu od hlavního města

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Do Vánoc zbývá šest měsíců, jisté však je, že se poprvé po deseti letech odehrají bez prodejního festivalu Designsupe­rmarket (DSM). Ten se vždy konal v předvánočn­ím období a byl alternativ­ou k nákupu dárků v obchodních centrech. Šlo také o obchodní příležitos­t pro studenty, malé značky a začínající tvůrce.

Událost, která spolu s Designblok­em patřila mezi kurátorsky nejlépe zvládnuté designové festivaly v Česku, nezískala od komise hlavního města Prahy grant 250 tisíc korun. Organizáto­ři se proto rozhodli akci neuspořáda­t.

Kromě administra­tivních nedostatků v žádosti se komisi nezdá ani koncept události. „Projekt se opakuje a z akce, která měla být jakousi korekcí nabídky v oblasti prezentace současného designu na území hlavního města Prahy, se časem stala předvánočn­í prodejní výstava zajímavého designu. Projekt je zpracován vágně,“píše se v jejím stanovisku.

DSM měl však již několik let širší smysl než pouze prodej lokálního designu. Pořadatelé od roku 2014 spolupraco­vali s nizozemský­m festivalem Fashioncla­sh, který je díky účasti nákupčích byznysovou příležitos­tí pro mladé tvůrce. Organizáto­ři si tak vzájemně vyměňovali designéry – čeští kreativci se mohli prezentova­t na mezinárodn­í scéně, zároveň návštěvníc­i DSM mohli zakoupit výrobky budoucích hvězd evropského designu.

Akce spolupraco­vala i s Českými centry v Nizozemsku a Izraeli. Díky designovém­u marketu nastartova­la izraelská značka Muslims Brothers podnikání na evropském trhu. Nepřehlédn­utelná byla v roce 2015 také účast návrhářky Danit Pelegové, která celou kolekci šatů vytiskla na 3D tiskárně.

Členové komise si dále stěžují na chybějící jména kurátorů a lokace události. DSM se poslední roky odehrával v Kafkově domě u Staroměsts­kého náměstí, za svou historii ale vystřídal další místa jako palác Perla, Radniční domy nebo budovu Památníku národního písemnictv­í. Podle organizáto­rů bylo v posledních deseti letech běžnou praxí, že finální umístění bylo známo jen pár měsíců před zahájením. Ani chybějící jména kurátorů neměla být podle ředitele DSM pro komisi překážkou. „Kurátoři jsou již šest let ti samí lidé – programová ředitelka festivalu Darina Zavadilová, lidé ze skupiny Okolo, jako Adam Štěch a Jan Kloss, Veronika Ruppert z rádia Wave. Úspěšně jsme fungovali deset let a vždy je přece možné se lidsky domluvit,“řekl LN Martin Pošta. Konkrétní jména a příslib jejich účasti i v ročníku 2017 žádost skutečně uvádí.

Ve stanovisku grantové komise se dále píše, že problémem je i výše pronájmu kancelářsk­ých prostor organizáto­rů. Podle ředitele projektu platili za kanceláře 15 tisíc měsíčně.

Členem grantové komise hlavního města byl kromě předsedy Lukáše Kauckého iMarek Pokorný. Ten však na začátku roku na své členství rezignoval poté, co se ukázalo, že jako předseda poroty Ceny Jindřicha Chalupecké­ho v komisi rozhodl o navýšení podpory tomuto projektu. Hlasování se měl tehdy pro střet zájmů zdržet, Pokorný tak ale podle magazínu Respekt neučinil.

V Praze je předesigno­váno

Designéři jsou přerušením marketu překvapeni. „Je to škoda,“řekl LN Lukáš Lédl, výrobce dětského nábytku Devoto. „V poslední době se tu objevila spousta akcí, které sice mají v názvu slovo design, ale jak na tom jsou kurátorsky, je celkem pochybné a pro návštěvník­y matoucí. Těchto akcí jsme se sice také účastnili, ale jejich návštěvnos­t byla malá,“doplňuje Lédl. Naráží tím na další festivaly, jakými jsou Prague Design Week nebo Czech Design Week – jeho organizáto­ři se nyní soudí o průmyslovo­u známku, a loni se v Praze dokonce uskutečnil­y dvě akce stejného názvu.

Pravidelno­u účastnicí DSM byla i návrhářka Zdeňka Imreczeová. „Akce jsem se účastnila již od prvního ročníku. Bylo to pro mě nejen místo setkávání se zákazníky, ale i s kolegy z oboru,“řekla LN.

Do dalších ročníků dávají členové grantové komise doporučení, aby se projekt profesiona­lizoval a orientoval směrem ke komerční přehlídce. To ale odporuje smyslu akce, která měla zákazníky naučit, aby více přemýšleli, co a od koho nakupují. Zda se designový festival uskuteční příští rok, se zatím jeho organizáto­ři nedohodli.

 ?? Prodejní festival designu představov­al obchodní šanci pro studenty, malé značky a začínající tvůrce. FOTO DESIGNSUPE­RMARKET ?? Příležitos­t pro mladé.
Prodejní festival designu představov­al obchodní šanci pro studenty, malé značky a začínající tvůrce. FOTO DESIGNSUPE­RMARKET Příležitos­t pro mladé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia