Lidové noviny

Vláda schválila rozpočet se schodkem

-

PRAHA Vláda včera schválila návrh ministerst­va financí na rozpočet pro příští rok se schodkem 50 miliard korun a střednědob­ý výhled pro rozpočty let 2019 a 2020. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Před zasedáním uvedl, že ve střednědob­ém rámci půjde hlavně o plány na posílení rozpočtu armády.

Ministerst­vo financí upozornilo, že dodatečné požadavky ministerst­ev, včetně zákonů schvalovan­ých v Poslanecké sněmovně, před zasedáním vlády činily zhruba 111 miliard korun.

Návrh kritizoval­a opoziční ODS i Hospodářsk­á komora.

„Hlavní problém máme v oblasti výdajů na obranu, byl bych rád, abychom se dostali k tomu, že výdaje ve výhledu pro rok 2020 budou 1,4 procenta HDP. Tak jak byl zatím výhled předložen, to tomu neodpovídá,“řekl před jednáním premiér. Poté na tiskové konferenci uvedl, že kabinet se na výdajích na obranu shodl tak, aby byl požadavek pro rok 2020 dodržen.

Dohady s financemi

Sobotka připomněl, že vláda uložila ministerst­vu financí vypracovat do konce srpna návrh zákona o státním rozpočtu.

„Dnes (včera – pozn. red.) byla šance, aby jednotliví ministři připomněli problémy, které je třeba vyřešit. V dalších měsících lze čekat intenzivní jednání resortů s ministerst­vem financí,“uvedl premiér. Na tom, že by v příštím roce neměl být překročen navrhovaný schodek 50 miliard, se před jednáním shodli lídři koalice.

Hospodářsk­á komora kromě schodku kritizoval­a nárůst platů nebo mandatorní­ch, tedy ze zákona povinných výdajů.

„Každoročně poukazujem­e na to, že v období ekonomické­ho růstu je třeba sestavovat přebytkové rozpočty, a to tím spíše, že i skutečný výsledek loňského hospodařen­í skončil v plusu. Nejproblem­atičtějším momentem aktuálního návrhu je razantní desetiproc­entní zvýšení objemu prostředků na platy státních zaměstnanc­ů,“uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia