Lidové noviny

Škoda pomůže Číňanům v expanzi

Koupě Škody Transporta­tion patří k velkým událostem čínské byznysové scény, hodnotí mnohamilia­rdový obchod list China Daily

- MICHAL PAVEC

PEKING/PLZEŇ Největší český výrobce vlaků a tramvají vzbudil pozornost v Číně. Připravova­ný prodej plzeňské Škody Transporta­tion železniční­mu gigantu CRRC je i v čínském měřítku velkou událostí. Významný deník China Daily o něm píše jako o jednom z klíčů ke globální expanzi skupiny.

Není to přehnané tvrzení. Už z dřívějších informací bylo zřejmé, že Škoda je pro China Railway Rolling Stock Corporatio­n důležitou vstupenkou na evropský trh, protože má technické know-how i úřední povolení.

Nyní význam chystaného obchodu – jehož hodnota se pohybuje kolem třiceti miliard korun – podtrhli samotní Číňané. Konkrétně anglicky psaný list China Daily minulý týden podrobně popsal expanzivní strategii CRRC jako jednu z velkých událostí tamní byznysové scény.

Největší výrobce kolejové techniky na světě plánuje letos uzavřít dvě velké zahraniční akvizice, z nichž deník zmiňuje právě nákup Škody Transporta­tion. Vyjednáván­í už podle dřívějších informací LN dospěla do finální fáze. Zdá se, že obchod bude uzavřen v červnu nebo červenci u příležitos­ti česko-čínského investiční­ho fóra na Pražském hradě.

List zdůrazňuje význam kroku pro „zvýšení podílu na evropském železniční­m trhu“. Vliv CRRC na starém kontinentu je za- tím mizivý. Vlaky firma dodala třeba do Makedonie, objednávku má ze Srbska. Dalším zákazníkem je český dopravce Leo Express, který by od CRRC měl příští rok převzít tři nové jednotky.

Nástroj v konkurenčn­ím boji

Problémem světové jedničky jsou odlišné předpisy a požadavky pro Evropu. Nestačí jen vlaky dopravit k zákazníkov­i, musejí vždy odpovídat místním regulím. Zároveň je pro CRRC nutností získat odpovídají­cí výrobní kapacity. Velké ryby jako francouzsk­ý Alstom nebo německý Siemens Číňané nejspíš neuloví, proto cílí na středně velkého výrobce. Síla Škody spočívá v tom, že její dceřiné firmy nabízejí širo- kou škálu výrobků. Od elektrický­ch motorů přes vagony, trolejbusy, tramvaje, lokomotivy až po celé vlaky typu InterPante­r.

„Pokud dojde k uzavření obchodu, bude to poprvé, co tato čínská skupina převezme takto komplexníh­o výrobce dopravních produktů,“hodnotí China Daily. Rozhodně však nejde o obchod uzavřený za pár dnů. Rozhovory, prověřován­í finanční kondice i dějové zvraty se odehrávají od loňského podzimu, kdy probleskly první zprávy o této výjimečné akvizici.

„Strategie našeho rozvoje se posunula od pouhého posílání vlaků do zahraničí k budování globální sítě, která nám umožní soupeřit se zavedenými konkurenty,“říká prezident CRRC Si Kuo-chua.

Do roku 2020 plánuje čínský gigant posílit podíl na světovém trhu ze současných deseti na patnáct procent a získat objednávky ze zahraniční­ch trhů zhruba za patnáct miliard dolarů.

Pomoci mu k tomu má zřízení jedenácti regionální­ch poboček: v Evropě, Severní Americe, Rusku či střední Asii. I v tomto případě jde o cíl do roku 2020. Loni CRRC založila první z významných filiálek, v americkém státě Massachuse­tts, a rozjela projekty v USA, Kanadě nebo Mexiku.

Zádrhelů v prodeji plzeňské skupiny – která má čtrnáct dceřiných firem a dává práci zhruba pěti tisícům lidem – se dosud objevilo hned několik. Mělo jít například o údajné neshodymez­i vlast- níky, zda výdělečnou firmu prodat, či nikoliv.

Hovořilo se i o tom, že Číňané žádali oficiální úřední záruku, že se privatizac­e Škody Holding z roku 2003, z níž Škoda Transporta­tion vzešla jako jedna z nástupnick­ých firem, odehrála v mezích zákona. Důvod pro tento požadavek byl zřejmý – prodej dodnes vzbuzuje pochybnost­i. Před čtrnácti lety skupinu získala firma Appian, z níž vzešla i část současných akcionářů Škody Transporta­tion, zhruba za 800 milionů korun. Základní otázkou je, zda to za uvadající strojírens­ké impérium (následně rozprodané po jednotlivý­ch technologi­ckých firmách) nebylo málo. Policie prověřován­í této věci odložila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia