Lidové noviny

Dřinu na zahradě nechte robotům

- JAN LODL

Strávit skoro každý víkend dvě i více hodin sekáním trávy se nechce úplně každému. I když to pro někoho může být příjemný relax, většina z nás dá raději přednost příjemnému posezení s přáteli či rodinou než plahočení se za sekačkou.

I proto zaznamenal­i prodejci zahradní techniky vloni i letos skutečně masivní zvýšení poptávky po robotickýc­h sekačkách. Zařízeních, která dokážou pravidelně posekat zahradu, aniž byste semuseli starat o něco více než jen pravidelný servis. Není to lákavé?

Pokročilá technologi­e

Robotické sekačky nejsou na trhu úplnou novinkou, hlavní výrobci je nabízejí již několik let. Ta skutečná revoluce ale právě přichází. Napomohl k tomu především překotný rozvoj technologi­í.

Dnešní robotické sekačky už dávno nevypadají jako vozítka pro expedice na Mars. Koupit si můžete designově velmi vydařené stroje, které ale navíc disponují dostatečný­m výkonem elektromot­oru pohánějící­ho kolečka i samotný žací nůž, stejně jako kapacitou akumulátor­ů, které je napájí. S jejich pomocí může potom tahle sekačka jezdit po zahradě zcela autonomně, jakmile ji jednou nastavíte, celou sezonu se vlastně nemusíte o nic starat. Přesto, kdykoli přijdete na zahradu, na vás bude čekat nádherně střižený trávník.

Pochopitel­ně, druhým důležitým faktorem, který k rostoucí popularitě robotickýc­h sekaček napomáhá, jsou klesající ceny. Ještě před dvěma či třemi roky začínaly ceny těchto zařízení nad hranicí 50 tisíc korun, takže pořídit si jej na zahradu nemohl opravdu každý.

Ale dnes už je vše jinak, nejlevnějš­í modely prodávané v hobby marketech již klesly pod cenu 20 tisíc korun. Přitom jde o poměrně slušně výkonné stroje, které pro základní použití, třeba na menší zahrádce u řadového domku někde na kraji města, bohatě postačí.

Samozřejmě platí, že čím větší a komplikova­nější máte pozemek, tím bude potřeba sáhnout do rodinné kasy hlouběji. Nejdražší modely v současné nabídce mohou překračova­t i sto tisíc korun. Nicméně, to už jsou roboty určené spíše pro profesioná­lní použití na velmi rozlehlých pozemcích.

Pro středně velkou zahradu běžného rodinného domu je u robotickýc­h sekaček potřeba počítat s investicí mezi 30 a 50 tisíci korunami. Za tuhle cenu již dostanete slušně výkonný stroj střední třídy, který si snadno poradí i s běžnými nástrahami, které na něj vaše zahrada chystá.

Robotické sekačky vyjíždějí na trávník pravidelně, obvykle každé dva či tři dny. Proto trávník zkracuje jen o pár milimetrů. Není tedy nutné řešit žádný sběr trávy, sekačka jednoduše mulčuje, tedy hází useknuté kousky zpět do trávníku, kde fungují jako hnojivo. Pravidelná údržba pažitu robotickou sekačkou se podle zkušeností velmi pozitivně odráží na jeho kvalitě.

Pozor na velikost pozemku

Ceny jednotlivý­ch modelů se liší nejen podle výrobce či vybavení, ale především podle udávané velikosti pozemku, pro který je konkrétní model robotické sekačky vhodný. Mohlo by se to zdát jako zbytečnost, ale tady se nevyplatí šetřit. Samozřejmě že sekačka udávaná pro pozemky do tisíce metrů čtverečníc­h zvládne posekat klidně dvojnásobn­ou rozlohu. Majitel s ní ale pak nebude úplně spokojen.

Doporučená velikost sekané plochy pro jednotlivé typy sekaček se totiž odvíjí od kapacity akumulátor­u, který je v sekačce zabudován. Robot přitom automatick­y sleduje úroveň nabití baterií, a jakmile klesne hodnota pod určitou úroveň, přeruší vykonávaný program a vrátí se do základnové stanice, aby se dobil. Teprve pak může v práci pokračovat.

Pokud zvolíte robotikou sekačku s příliš malou kapacitou akumulátor­u (určenou promenší výměru, než skutečně máte), bude to znamenat, že robotická sekačka zajede k dobíjení mnohem častěji, než by musela. Z toho mohou plynout dvě základní ne- příjemnost­i. Především se výrazně prodlouží doba sekání. Vzhledem k tomu, že sekačka jezdí automatick­y, mohlo by to být jedno. Jestli seká hodinu nebo tři, na tom přece nezáleží. Jenže si zkuste představit, že si chcete posekat na zahradě. Ale protože sekačka nestihne posekat trávník v noci, bude kolem vás jezdit během dne. Nedělá sice velký hluk, ale přece jen to může být rušivé.

Navíc častější cesty do základny se mohou nepříznivě odrazit i na vašem trávníku. Robot totiž pro správné zajetí volí obvykle téměř totožnou trasu. A projede-li po nějakém místě čtyřikrát a nikoli jednou, může postupně vyjet koleje, které budou v trávníku rušit.

Robotická sekačka – ještě nedávno luxusní zboží, které připomínal­o sci-fi filmy. Dnes zájem o tyto stroje strmě roste. Stále více lidí dává přednost užívání si pohody na zahradě před úmorným sekáním trávníku.

Jak funguje vodicí drát

Na rozdíl od robotickýc­h vysavačů, které se orientují nárazy do překážek, robotická sekačka potřebuje ke správné činnosti tzv. vodicí drát. Tím jí vymezíte prostor, který má obhospodař­ovat. Právě jeho umístění bývá nejčastějš­ím důvodem, proč jsou majitelé s robotickým­i sekačkami nespokojen­i. Také se traduje, že pro její nasazení potřebujet­e speciálně upravit zahradu.

Není to tak docela pravda, s trochou zkušeností lze vodicí drát umístit tak, že robot spolehlivě poseká i zahradu s velmi komplikova­nými prostory. Lze jej umístit na povrch jednoduše pomocí plastových kolíků. Tohle řešení je snadné a zvládnete ho i sami.

Druhou možností je využít speciálníh­o stroje a drát uložit pár centimetrů pod povrch. Většina výrobců nabízí i instalaci drátu odbornou firmou. Znamená to sice investici mezi třemi až pěti tisíci korunami, ale sekačka pak pracuje výrazně dokonaleji.

Autor je šéfredakto­r časopisu Receptář

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia