Lidové noviny

Na upatlaný rošt pusťte grillbota

-

Bez čistého grilovacíh­o roštu si chutné grilované maso neužijete. Ale čistit jej pokaždé ocelovým kartáčem se nikomu nechce. Teď však můžete nechat tuhle špinavou práci robotům!

Profesioná­lní kuchaři doporučují čistit kartáčem grilovací rošt nikoli po grilování či před ním, ale před každým dalším jídlem. Důvod je prostý – tuk odkapávají­cí během přípravy se na roštu zachytává, přepaluje se a uvolňují se z něj karcinogen­ní látky. Od loňska je ale k dispozici robotický čistič grilu, který vás téhle otravné práce zbaví.

Rotující kartáče

Jedná se vlastně o docela jednoduché zařízení. Kulatý grillbot je vybaven trojicí rychle rotujících kartáčů, které pohání elektromot­orek, doplněný akumulátor­em. Stačí ho tedy přibližně na dvě hodiny připojit pomocí dodávané nabíječky do elektřiny a pak se již hned může pustit do práce. Jen je potřeba nejprve nechat gril vychladnou­t, většina šasi je přece jen plastová. Pak již můžete robotický čistič položit na rošt. Celý přístroj se ovládá pouze jediným tlačítkem – nastavíte jím dobu, po kterou má robot pracovat. Na výběr je 10, 20 či 30 minut, podle míry znečištění roštu. Jakmile se začnou kartáče pohybovat, zařízení začne jezdit po povrchu roštu. Proto je potřeba používat ho jen u grilů s horním víkem, jinak by totiž mohl přepadnout přes okraj. Výrobce dodává jak klasické, ocelové kartáče, vhodné pro běžné rošty grilů na dřevěné uhlí, tak titanové. Ty se používají u desek plynových grilů, které jsou citlivější. Po použití je možné kartáče velmi jednoduše sundat a následně očistit v myčce.

Na běžnou údržbu

S roštem používaným po několik sezon bez čištění si robot neporadí. Aspoň jednou za sezonu budete stejně muset vzít ocelový kartáč do ruky a sáhnout i po chemii. Přece jen, občas je potřeba pořádně přitlačit.

Běžnou údržbu roštu během sezony ale zvládne grillbot celkem slušně. Takže nakonec docela dost práce ušetří. loj

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia