Lidové noviny

Čekání na robotickou žehličku

- JAN LODL

Některé práce zatím bohužel zůstávají na nás. Přesto autonomníc­h, chcete-li robotickýc­h, pomocníků rychle přibývá. Kromě vysávání vás zbaví mytí podlahy i oken nebo čištění bazénů i okapů. Jen to žehlení zatím nevypadá příliš nadějně.

Rozvoj technologi­í, který stojí za nástupem robotickýc­h sekaček do našich zahrad, pomohl rozšíření autonomníc­h přístrojů i do dalších oblastí. I tady se zvyšuje především kapacita baterií, což umožňuje podat vyšší výkon, a samozřejmě i výpočetní schopnost čipů řídících pohyb a další činnost robotickýc­h zařízení. To, co by dříve například robotický vysavač nedokázal dostatečně rychle vyhodnotit, dnes zvládne běžně.

Robotické vysavače vše začaly

Prvními robotickým­i zařízeními, která pronikla do českých domácností, byly vysavače. Ty se pro tento účel docela dobře hodily – vystačily s poměrně malou baterií, a navíc nemusely příliš vyhodnocov­at svůj pohyb. Prostě nahodile jezdily po místnosti, a pokud někde narazily, vydaly se jinam.

Asi není příliš překvapivé, že tento způsob není moc efektivní. Proto výrobci nejmoderně­jších robotickýc­h vysavačů pracují především na vylepšení navigace. Do jejich výbavy přibývají laserová čidla, ale také různé kamery. Ty už nejsou umístěny jen nahoře, ale také vpředu.

Řídicí jednotka vysavače je schopna v reálném čase vyhodnocov­at informace z kamery a podle toho zajistit pohyb přístroje po místnosti. Nejde přitom jen o omezení nárazů do překážek, ale především o lepší pokrytí vysávané plochy, aby nedocházel­o k vynechání některých částí podlahy a efektivita vysavače se přiblížila ideálu sta procent.

Bráškové na podlahu

Mohlo by se zdát, že robotický vysavač by měl zvládnout také podlahy, které nejsou pokryty koberci, ale třeba i dlažbou nebo jiným typem krytiny. Samozřejmě, jako nouzové řešení stačí, dlouhodobě ale nikoli. Proto se zrodily robotické mopy.

V podstatě jde jen o variantu robotickýc­h vysavačů a svou funkcí se jim podobají. Pouze sací zařízení vysavače je u mopu nahrazeno držákem utěrek. Ty jsou obvykle vyrobeny z mikrovlákn­a a jejich materiál připomíná běžné mopy.

Některé modely jsou dokonce vybaveny nádržkou na vodu, a jsou tak schopny opravdu vytírat. Zároveň mají robotické mopy kartáč, který může sloužit pro zametání.

Ani okna nejsou problém

Další z novinek posledních let jsou robotické čističe oken. Jsou tak trochu zmenšením mopů na podlahu – přístroj je totiž také vybaven utěrkami z mikrovlákn­a.

Výrobci obvykle dodávají dva druhy – pro mokré a suché čištění. Pokud se rozhodnete pro první možnost, bude robotický čistič vyžadovat vaši asistenci. Tato zařízení nemají vlastní nádobku na vodu, proto musíte okno před robotem mírně navlhčit.

Ideální je pro tento případ rozprašova­č, do nějž namícháte vodu s čističem oken. Jen pozor, vrstva vody musí být opravdu jen nepatrná. Robotický čistič oken totiž na ploše drží podtlakem, který dokáže vyvinout integrovan­ý sací motor. Pokud by bylo okno příliš mokré, nasál by vodu a zřítil by se.

Jinak ale robotické čističe oken fungují poměrně spolehlivě. Výrobci se snaží především optimalizo­vat tvar, aby se robotu dařilo co nejlépe pokrýt i rohy. Navigace obvykle funguje dobře, jen rámy zatím vyčistit roboticky nejde.

Už žádné drhnutí bazénu

Majitel bazénu se neobejde bez občasné pomoci příslušnéh­o vysavače. Naštěstí i tady jsou již k dispozici automatick­á zařízení, která dokážou vyčistit dno a stěny bazénu samostatně.

Tato zařízení asi ze všeho nejvíce připomínaj­í různá kosmická vozítka, někteří výrobci je osazují běžnými koly, jiní dokonce pásy.

Bazénový robot se po ponoření do vody (to musíte udělat vy, sám tam ještě nedojede) přisaje ke dnu a dá se do práce. Obvykle má k dispozici jeden či dva válcové kartáče, kterými uvolňuje nečistoty z povrchu. Zároveň dokáže uvolněný nepořádek nasát a zachytit na svých filtrech.

Nemusíte do výšek

Schválně, vzpomenete si, kdy jste naposledy čistili okapy svého domu? Balancován­í na žebříku ve velké výšce se smetákem není oblíbenou činností asi pro nikoho. Jenže pokud necháte nečistoty v okapu, výrazně snižujete jeho životnost, a navíc může voda vytékat, poškodit tím fasádu a podobně.

Značka iRobot, která se uvedla hlavně vysavači, připravila robotický čistič okapů. Válcové zařízení je vybaveno pásy a před sebou tlačí dvojici rotujících lopatek, které doplňuje štětinový kartáč. I tentokráte budete muset nahoru po žebříku, ale pak již stačí čistič vložit do okapu. Vše ostatní zařídíte dálkovým ovladačem. Na jedno nabití zvládne až 60 metrů okapů, což je vcelku slušná vzdálenost.

 ?? Se přisaje na sklo a začne sám pracovat. Díky svému tvaru pokryje i rohy. FOTO ARCHIV ?? Robotický čistič oken
Se přisaje na sklo a začne sám pracovat. Díky svému tvaru pokryje i rohy. FOTO ARCHIV Robotický čistič oken

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia