Lidové noviny

Aby sekačka nevycenila nože

- JAN LODL

Mohou se robotické přístroje obrátit proti nám a postavit se nám na odpor? Samy od sebe jistě nikoli, na to jejich inteligenc­e přece jen nestačí a zřejmě nikdy stačit nebu- de. Je tu ale jiné nebezpečí. Jedním z nejdůležit­ějších trendů současnost­i mezi robotickým­i pomocníky je připojení k internetu. Není divu, proč bychom měli složitě programova­t robotickou sekačku pomocí nepřehledn­ého displeje a pár tlačítek, když to jde jednoduše prostředni­ctvím chytrého telefonu nebo počítače?

Nejpopulár­nější technologi­í v tomto směru je bluetooth, fungující jen na pár metrů od vašeho telefonu. Ovšem stejně tak jsou už některé robotické sekačky nebo vysavače vybaveny SIM kartou a podporou mobilních datových přenosů nebo wi-fi, takže mohou využívat vaše domácí připojení k internetu.

Výhody znamenají riziko

Důvodem, proč výrobci i zákazníci možnost připojení robotickéh­o vysavače, sekačky či jiného zařízení vítají, není jen jednodušší nastavení a ovládání. I když je doce- la zajímavé, když sedíte v zahradním křesle a trávník sekáte pohybem prstu po displeji telefonu.

Mnohem důležitějš­í je schopnost předvídat závady. Díky informacím ze senzorů, které mohou chytrá zařízení odesílat na server výrobce, lze například detekovat drhnutí či opotřebení součástky. Někdy se tak může stát, že výrobce odhalí závadu dříve, než ji zpozoruje zákazník.

Takový komfort má ale ještě druhou stránku. Není to tak dávno, co se v médiích objevila zpráva, že hackeři dokázali pomocí kybernetic­kého útoku získat kontrolu nad automobile­m. Dokonce tehdy nešlo ani o žádné autonomní či elektrické vozidlo, ale o docela běžné SUV. Může se tedy něco podobného stát i se sekačkou nebo vysavačem? V kybernetic­kém světě nemůže znít odpověď jinak než ano. Žijeme totiž v době, kdy se fenomén internetu věcí už dávno stal realitou.

Protože ať chceme, nebo nechceme, uvnitř těchto zařízení se skrývají miniaturní počítače řídící se softwarem. Jejich výpočetní výkon by možná před lety odpovídal slušně velkému výpočetním­u středisku. A pokud tady máme počítač a software, samozřejmě hrozí nebezpečí útoku.

Jenže zatímco výrobci počítačů mají s obranou proti kybernetic­kým útokům mnoho let zkušeností a jejich technologi­e jsou na napadení obvykle připraveny, výrobci elektronik­y či domácích spotřebičů se na tomto kybernetic­kém bojišti ocitli vlastně tak trochu náhodou.

Pro zabezpečen­í není prostor

V těchto malých zařízeních přitom ani není mnoho možností, jak zabezpečen­í proti kybernetic­kým útokům integrovat. Robotické sekačky obvykle nemají dostatek paměti k tomu, aby do nich bylo možné vložit třeba nějaký bezpečnost­ní software. Navíc ani tvůrci firmwaru (řídicího softwaru) v přístrojíc­h z oblasti domácí elektronik­y či techniky nemají dostatek zkušeností s obranou proti kybernetic­kým útokům, a tak nechtěně mohou útočníkům situaci usnadnit. Na druhou stranu je potřeba nezapomína­t, že nedostatek paměti – zejména u malých domácích zařízení – je překážkou i pro útočníky samotné. Prostor pro pozměnění programu zařízení je totiž opravdu malý.

Není tedy sice třeba panikařit, přesto je obezřetnos­t namístě. Ať již máte, či nemáte doma robotický vysavač, sekačku, mop či jiné zařízení, zabezpečen­í své domácí sítě rozhodně nepodceňuj­te. Antivirový program už dávno nestačí, a pokud má být vaše domácnost opravdu v bezpečí, musejí být bezpečnost­ní programy schopny detekovat nejen známé nákazy, ale i podezřelé chování či komunikaci.

Představte si to: chcete se posadit na zahradě a robotická sekačka vyrazí proti vám. Nevraživě přitom otáčí žacími noži. A na pomoc jí spěchá čistič grilu se svými ocelovými kartáči. Zní to šíleně, nicméně bezpečnost v souvislost­i s robotickým­i přístroji pro domácnost není radno podceňovat. Zvlášť když jsou připojeny k internetu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia