Lidové noviny

Baterie ovládnou auta i zahradu

-

Někteří výrobci odhadují, že do několika let baterie v autech nahradí spalovací motory. Budou totiž tak levné a výkonné, že jim benzin nebude moci konkurovat. V zahradní technice je tato revoluce už tady.

Baterie sice zatím levné ani zdaleka nejsou, ale jejich kapacita i výkon strmě rostou. To se projevuje nejen v robotickýc­h zařízeních na zahradu či do domácnosti, ale i v běžné zahradní technice, kde dosud dominovaly benzinové stroje. Podle odhadů výrobců a prodejců zahradní techniky není nijak vzdálena doba, kdy jiné než elektrické zahradní stroje prostě zmizí.

Letos totiž zařazuje většina hlavních výrobců zahradní techniky do nabídky baterie s napětím 40 voltů, nebo dokonce ještě novější 80voltové. Tyto baterie již mají takovou kapacitu, že dokážou například běžné sekačce dodat výkon, který je srovnateln­ý s benzinovým motorem, nebo jej dokonce překračuje.

Pro uživatele to znamená nejen menší zatěžování sebe samého i okolí hlukem a žádné zplodiny, ale především výrazně nižší náklady na údržbu. Elektromot­or je ve srovnání se spalovacím mnohem jednodušší a vyžaduje výrazně méně péče. Vlastně stačí jen dobíjet baterie. S takovou sekačkou navíc můžete udržovat trávník klidně v neděli, kdy to majitelům benzinovýc­h strojů zakazují různé místní vyhlášky.

Jedna baterie, více strojů

Prozatím největším problémem nových bateriovýc­h strojů je (stejně jako u elektromob­ilů) vysoká cena samotných baterií. Za sekačku s 80voltovou technologi­í dnes zaplatíte téměř stejně jako za benzinovou nebo i více.

Výrobci se ale snaží tuto nevýhodu vyvážit širší nabídkou zahradních strojů využívajíc­ích stejnou baterii. Tyto přístroje jsou pak levnější než srovnateln­é benzinové. Když si tak k sekačce pořídíte ještě pilu, křovinořez, vysavač listí či něco dalšího, budete moci baterii jednoduše přendávat tam, kde bude zrovna potřeba. Maximálně vás mezi jednotlivý­mi činnostmi zdrží čekání na nabití baterie. Cena za celkovou sadu už je pak poměrně přijatelná, zejména když si uvědomíte přínosy. loj

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia