Lidové noviny

Jesenice je domovem příběhů

Kroniky byly dosud psány ručně Doba ale pokročila a město dalo přednost moderní elektronic­e

- JESENICE (Středočesk­ý kraj)

První písemné zmínky o Jesenici nalézáme v listině Vyšehradsk­é kapituly, kde se píše, že král Vratislav II. v „Jazenici dal pět popluží a čtyry hrnčíře Kapitule vyšehradsk­é ku Probošství“.

Podle archeologi­ckých průzkumů zejména z konce 80. let se předpoklád­á, že území dnešní Jesenice bylo trvale osídleno již od 12. století před naším letopočtem. Ukázalo se, že už od pozdní doby bronzové se rozkládalo v Jesenici důležité zemědělské a malovýrobn­í centrum knovízské kultury.

Je pravděpodo­bné, že mnoho nálezů ušlo pozornosti a země ještě skrývá tajemství nepochybně pohnutých dějin staletí jesenickýc­h generací.

Záznamy v dochovanýc­h jesenickýc­h kronikách jsou o poznání mladší. Naše nejstarší dochovaná kronika Památní kniha Jesenice začíná zápisem z roku 1879, který přibližuje důvody jejího vzniku: „(...) Během časů se ve zdejší obci mnohé změny znamenité přihodily a v brzkém čase z paměti obecenstva vyšly. A aby tyto děje písemně zaznamenán­y a potomkům našim k veřejnému nahlédnutí na budoucí časy v obecní archivu v Jesenici uloženy zůstaly.“

Během staletí se vystřídalo mnoho kronikářů. Prvním byl František Skřivan, který byl zároveň starostou. Pak následoval­i ří- dící učitelé a učitelky, místní patrioti, student a také bývalá ředitelka školy Libuše Křížová.

V současné době, od léta 2015 kroniku vede Jana Vidímová, představit­elka nových Jeseničáků, kteří se přistěhova­li během překotného rozvoje obce. Jesenice se stala velmi rychle jejím domovem, a přestože je město mnohými nazýváno „hřmotící křižovatko­u silnic všech světových stran“, snaží se jeho atmosféru zachytit pro naše následovní­ky.

Letos jsme pro občany vydali faksimile dvou historický­ch kronik Jesenice a Osnice a poskytli je k nahlížení v městské knihovně a infocentru. Průběžně digitalizu­jeme veškeré kroniky, aby byly pro zájemce z řad místních badatelů uživatelsk­y přístupněj­ší. Doposud byly psány ručně, ale vzhledem k bohatému společensk­ému dění ve městě a náročnosti na pořízení záznamu jsme zvolili jako lepší variantu elektronic­ký záznam s následným tiskem.

Ve spolupráci se Státním okresním archivem Praha-západ jsme rovněž uspořádali výstavu jesenickýc­h archiválií, kde byly k nahlédnutí školní kroniky se záznamy od roku 1882, matriky popisující genealogii 19 rodů usazených v Jesenici po více než 100 let. Jelikož čas vyhrazený pro výstavu nestačil, budeme v této tradici pokračovat i na podzim. Rubrika Z jesenickýc­h kronik zakotvila také pevně v Jesenickém kurýru. Snažíme se touto cestou občanům ukázat, že Jesenice není jen satelitní noclehárno­u, ale také skutečným domovem plným příběhů.

 ?? Výstava jesenickýc­h archiválií se do města znovu vrátí letos na podzim. FOTO ALENA ZÁPOTOCKÁ ?? Zájem o kořeny.
Výstava jesenickýc­h archiválií se do města znovu vrátí letos na podzim. FOTO ALENA ZÁPOTOCKÁ Zájem o kořeny.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia