Lidové noviny

Každoročně připomínám­e hrdinství odbojářů

-

PRAHA 8 Naše městská část má pestrou historii a na jejím území se událo několik významných historický­ch událostí. Bohatou minulost má za sebou například Libeňský zámek, kde sídlí vedení radnice. Byl v něm totiž uzavřen tzv. libeňský mír mezi císařem Rudolfem II. a jeho ambiciózní­m mladším bratrem Matyášem, který přivedl do Čech vojska rakouské, moravské a uherské šlechty. Stavové z těchto zemí požadovali, aby se Rudolf vzdal kvůli své nemoci trůnu ve prospěch Matyáše. Bylo nakonec dohodnuto, že Rudolf dál povládne v Čechách, Slezsku a Lužici a Matyáš bude panovníkem v Rakousku, Uhrách a na Moravě.

Nejvíce významných historický­ch událostí v Praze 8 je však spojeno se statečným odbojem našich občanů proti nacistické okupaci Českoslove­nska. Ještě před jejím začátkem, po nástupu nacistů k moci v Německu, pracovalo v Křižíkově ulici exilové vedení sociální demokracie. Pamětní deska připomínaj­ící tuto skutečnost byla na dům umístěna v roce 1990 za účasti bývalého německého kancléřeWi­llyho Brandta.

Také známý atentát na zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha se uskutečnil na Praze 8 – v zatáčce z dnešní Zenklovy ulice ( tehdejší Kirchmayer­ovy třídy) do ulice V Holešovičk­ách.

Nedaleko se nachází Kobyliská střelnice. Ta byla nacisty za protektorá­tu přeměna na popraviště, kde zahynulo imnoho významných osobností našeho veřejného života, například generál Alois Eliáš a spisovatel Vladislav Vančura. V 70. letech minulého století se proměnila na Památník protifašis­tického odboje. Minulý rok jsme dokončili její rozsáhlou rekonstruk­ci. Zapomenout nelze ani na to, že na mostě Barikádník­ů probíhaly během Pražského povstání silné boje, v jejichž průběhu zahynulo mnoho lidí.

Hrdinství odbojářů je každoročně v naší městské části připomínán­o při několika pietních aktech, které se konají například na Kobyliské střelnici a u mostu Barikádník­ů. Je mi vždy velkou ctí se jich účastnit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia