Lidové noviny

Dražší byl už jen Nedvěd

- ONDŘEJ KOPŘIVA

Až bude dnes odlétat česká fotbalová reprezenta­ce do 21 let na ME do Polska, jednomu z hráčů bude obzvlášť veselo. Útočníka Patrika Schicka prý hřeje čerstvá dohoda se slavným Juventusem Turín.

PRAHA Italská média o tom píší jako o hotové věci. Jednadvace­tiletý útočník a odchovanec pražské Sparty Schick dává vale Sampdorii Janov, za niž ve své úvodní sezoně v italské nejvyšší soutěži nastřílel ve 29 zápasech 11 branek, a přestupuje do kádru finalisty letošní Ligy mistrů.

Částka? Za talentovan­ého fotbalistu je podle televize Sky Sport Italia Stará dáma ochotna vysázet 30,5 milionu eur (cca 800 milionů korun), což z Patrika Schicka učiní druhého nejdražšíh­o fotbalistu české historie. V čele žebříčku je Pavel Nedvěd, jehož koupil rovněž Juventus v roce 2001 za 41,2 milionu eur (tehdy cca 1,6 miliardy korun) z Lazia. Nedvěd dnes vykonává funkci viceprezid­enta turínského klubu a v příchodu Schicka sehrál důležitou roli.

„Když k nám přišel Ibra, byl v podobném stavu, jako je nyní Schick, a pak z něj vyrostl hráč, jakým je dnes. Trochu mi ho Patrik připomíná. Je to podobný typ útočníka. Má techniku, ale je velký i rychlý. Když na sobě zapracuje, bude to světový hráč,“neváhal Nedvěd přirovnat Čecha k fenomenáln­ímu Zlatanu Ibrahimovi­covi.

Původně se v Itálii spekuloval­o, že Juventus aktivoval Schickovu výstupní klauzuli a Janovu zaplatí stanovenýc­h 25 milionů eur (asi 654 milionů korun). Aktuální sumu, jež je tedy ještě o pět milionů vyšší, by Juventus měl splácet tři roky. Na český fotbalový talent roku 2016 pak v Turíně čeká pětiletá smlouva, od jejíhož podpisu útočníka dělí údajně jen fyzické testy. Na středečním srazu reprezenta­ce nechtěl Schick detaily smlouvy komentovat.

Podle Sky Sport Italia na poslední chvíli vstoupil do hry o Schicka ještě další velkoklub – pařížský Saint-Germain, který nabízel dokonce 35 milionů eur. Televize ale informoval­a o tom, že český mladík dodrží slib a svou další budoucnost spojí s týmem Bianconeri (černobílí), jak se Juventusu přezdívá. Zástupci Janova a Turína si měli plácnout o víkendu na jednání o televizníc­h právech pro Serii A, ani jeden z klubů však ještě Schickův přestup nepotvrdil.

Vydělat může i Sparta

Lze tak opět jen spekulovat, zda po přestupu ještě Schick zůstane rok v Sampdorii, či si jej kouč Juventusu Massimilia­no Allegri vytáhne k sobě. Rozhodne hlavně letní příprava v Turíně. Pokud se Schick neosvědčí, právo na jeho hostování bude mít opět Janov.

Schickův přestup je skvělou zprávou pro český fotbal, fanoušci Juventusu zase na sociálních sítích jásají, že si jejich klub pojistil talentovan­ého střelce. Veselo může být ale i na Letné. Pokud bude přestupová částka 30,5 milionu eur potvrzena, Schickovo stěhování do Turína přinese do sparťanské kasičky dalších cca 80 milionů korun, a to díky nároku na desetiproc­entní zisk, který je obsažen v přestupní smlouvě. Už při loňském letním prodeji Schicka ze Sparty do Sampdorie si letenský celek vydělal 4,5 milionu eur (cca 118 milionů korun).

Nyní j;e ale třeba koncentrov­at se na Euro. V neděli česká jedenadvac­ítka vstoupí v Tychách do základní skupiny duelem s Německem, poté narazí právě na Itálii a Dánsko. „Mám velkou motivaci, na Euro se nepostupuj­e každý rok,“prohlásil útočník Schick. O jeho touze ukázat se nemůže být pochyb.

 ?? V utkání proti Norsku se Patrik Schick podíval na trávník v 63. minutě. FOTO PROFIMEDIA ?? V dresu reprezenta­ce.
V utkání proti Norsku se Patrik Schick podíval na trávník v 63. minutě. FOTO PROFIMEDIA V dresu reprezenta­ce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia