Lidové noviny

Šéfové (ne)jsou primáti

-

v americkém Montgomery, označoval za svou nejoblíben­ější knihu stejnojmen­né dílo slavného Richarda Dawkinse. A Jeffrey Skilling podle filozofie evoluce založené na genetice organizova­l i firemní kulturu, což vedlo k pádu mnohamilia­rdové korporace.

Dědičné sklony k sebeprosaz­ování, agresivitě a zahleděnos­ti do sebe mohou vést k vysvětlení chyb, u kterých člověk kroutí hlavou a říká si: „Proboha, proč dělali něco tak hloupého, muselo být přece jasné, že se na to přijde.“Jak píše proslulý biolog a primato- log Frans de Waal, takové „biologické chyby“mohou páchat v ekonomice obrovské množství škod.

EKONOMIE NEROZUMU

Jako první člověka napadnou samozřejmě finanční trhy a burziáni. Stačí si ostatně připomenou­t slavnou větu Michaela Douglase alias Gordona Gekka z filmu Wall Street: „Chamtivost – pro nedostatek vhodnějšíc­h slov – je dobrá. Chamtivost je správná. Chamtivost funguje. Chamtivost vyjasňuje, jde k věci a míří přímo k jádru ducha evoluce.“

Jenže i pokud by oblíbené klišé o nejvyšších šéfech jako ultimátníc­h nadsamcích bylo pravdivé, nejde rozhodně jen o něco negativníh­o.

Stejná genová výbava vede i k tomu, že úspěšní podnikatel­é své firmy vůbec vybudují, že se prosadí v tvrdé a mnohdy zcela nelítostné konkurenci.

Pokud někde platí ono hobbsovské „člověk člověku vlkem“, je to právě svobodný trh a hospodářsk­á soutěž. A právě konkurence je základem nejen pro inovace, ale i pro tlak na ceny a lepší služby pro zákazníky. Ekonomičtí darwinisté pak upozorňují, že souboje jednotlivc­ů a firem v ekonomice jsou podobné jako souboje samců a smeček v přírodě. Jde přitom o očistný mechanismu­s, který podněcuje právě neustálý vývoj společnost­i, a to i té lidské.

Takže ať už máte, nebo nemáte rádi rychlá auta, dobře střižené obleky, kvalitní pití, luxusní hodinky, moc a krásné ženy po boku, neopovrhuj­te jimi. Mnozí to máme doslova v genech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia