Lidové noviny

Nepodceňuj­te trpaslíky. Žel pozdě...

- MARTIN EGYED

Proč se tyhle země vůbec účastní fotbalové kvalifikac­e? podivil se před lety věhlasný český kouč Karel Brückner. „Je načase to přehodnoti­t,“dodal s notnou dávkou pohrdání v hlase.

Jeho hvězdy, Rosický a spol., předtím smetly ze hřiště sice snaživý, leč neškodný tým Andorry na jeho pyrenejské půdě a sebevědomé­mu trenérovi zkrátka přišlo zbytečné mrhat silami v soubojích s bezvýznamn­ými outsidery.

Zda se ta posměšná slova teď dostala k uším maďarských fotbalistů, není známo. Po páteční blamáži, kdy jim ta samá Andorra v bojích oMS uštědřila historicko­u prohru 0:1, jim jejich okolí i tak sype do ran soli dost. „Omlouvám se všem, kteřímiluj­í maďarský fotbal,“hlesl po zpackaném zápase na stadionku v Andoře la Velle zdrcený kanonýr hostů Balázs Dzsudzsák. Loni touto dobou vyškolil na Euru portugalsk­ého gólmana budoucích mistrů Evropy dvěma nádhernými brankami, teď se na hřišti trápil. Kdo by si na ty báječné chvíle po páteční hanbě v Pyrenejích ještě dnes vzpomněl?

PAŽIT

Rozzuření fanoušci rozhodně ne. „Křičeli na mě, že jsem chamtivec,“posteskl si maďarský kapitán se slzami v očích. Což o to, po závěrečném hvizdu počastoval­a početná svita fandů na místě své borce mnohem vulgárnějš­ími nadávkami (a ty maďarské umějí být hodně šťavnaté). Tady ovšem chtěli fans své star jízlivě připomenou­t, že zatímco on se dozajista topí v penězích od šejků v jakémsi klubu v emirátech, jeho vítězní soupeři musí za živobytím každé ráno do práce a k fotbalu se dostanou jen ve volném čase.

Maďaři už dávno nejsou fotbalová elita. Náhlé vzedmutí na loňském šampionátu lze v kontextu dlouhodobé mizérie brát spíš jako zázrak. Ovšem vědomí, že je gólem pokořil hráč oblékající na klubové úrovni dres třítisícov­é vesnice, bolí hodně.

Přitom ve fotbale stejně jako jinde v životě stále platí známá poučka: měj úctu k soupeři, byť výkonnostn­ě slabšímu, a raduj se z vítězství až po vyhraném zápase, nikdy ne předem...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia