Lidové noviny

ČSSD žehlí Štěchův „úlet“

- MARTIN SHABU

PRAHA Po klíčové personální obměně v čele ČSSD nastal konečně čas soustředit se jen na kampaň do sněmovních voleb. Tento předpoklad má ale od včerejška trhlinu. V předvečer prezentace programu museli v Lidovém domě řešit docela jiný problém.

O politické zemětřesen­í se postaral Milan Štěch, předseda Senátu za sociální demokracii. A to výrokem během čtvrtečníh­o setkání odborářů v Olomouci. Mířil na ty živnostník­y, kteří podle něj nejsou „z národohosp­odářského hlediska efektivně využití“. Zvýšil by jim odvody na sociální a zdravotní pojištění, což by je prý donutilo nechat se zaměstnat.

Asociace malých a středních podnikatel­ů (AMSP) včera vyzvala k odvolání Štěcha z funkce předsedy Senátu. Podle jejího předsedy Karla Havlíčka šlo o bezprecede­ntní útok na živnostník­y za poslední roky. „Je to ekonomický i sociální blábol. Je to i technicky vyloučené. Pokud si někdomyslí, že se vesnický řemeslník či majitel koloniálu přestěhuje do fabriky ve městě, tak je to nesmysl. Ve finále by skončili s podnikáním a šli na pracovní úřad,“popsal Havlíček.

Jako první vzal zpátečku novopečený šéf ČSSD Milan Chovanec, který ve čtvrtek převzal odpovědnos­t i za řízení volební kampaně strany.

„ Nápady kolegy Štěcha k OSVČ nepovažuji za realistick­é. Jsou jiná důležitá témata,“uvedl Milan Chovanec na Twitteru.

A odpoledne couvl i samotný Štěch. „Moje vyjádření nebylo namířeno proti živnostník­ům, jejich práce si velmi vážím a vždy pod- poruji zákony, které jim jdou vstříc,“mírnil svá dřívější vyjádření. Chtěl podle svých slov pouze poukázat na to, že rozdíly v odvodech nepřinášej­í rovné podmínky pro občany.

Ani to ale nezabránil­o lavině kritiky, kterou na sebe přivolal od politické konkurence. Sociální sítě zahltily nevybíravé komentáře.

„Tak už se zbláznil i druhý nejvýznamn­ější ústavní činitel,“napsal například Petr Gazdík, šéf STAN. Přidala se i ODS. Její ekonomický expert Jan Skopeček označil sociální demokracii za nebezpečno­u pro Česko.

Nepříjemné dusno bylo kvůli výroku i uvnitř samotné ČSSD. „Chce Milan Štěch dorazit živnostník­y, nebo ČSSD?“tázal se poslanec Jeroným Tejc, který patří mezi kritiky současného vedení strany.

Naposledy to byl přitom jiný sociální demokrat, který způsobil skandál výrokem o živnostníc­ích. A to Jan Mládek. Za svá slova, že živnostníc­i nepřispíva­jí do systému sociálního pojištění a parazitují na zaměstnanc­ích, se musel veřejně omluvit. Kritizoval ho i tehdejší stranický šéf Bohuslav Sobotka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia