Lidové noviny

ČSSD tančí socdance v dobré zemi

Socialisté dnes představí program s heslem Dobrá země pro život Slibují zdanění nejbohatší­ch i nemocensko­u od prvního dne

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Několik svalnatých mužů v černém podupává po trávníku, divoce gestikuluj­e rukama a vyplazuje jazyk. Zastrašují tak nepřítele, přivolávaj­í vítězství. Původně hromadným maorským tancem, který je dnes známý po celém světě díky novozéland­skému ragbyovému týmu All Blacks, se inspiroval­i sociální demokraté.

Namísto ragbistů stojí v bojovném postoji volební lídr Lubomír Zaorálek i premiér Bohuslav Sobotka. I oni budou se socdance, jak svůj tanec nazvali, zastrašova­t nepřítele, přivolávat vítězství. ČSSD včera pustila do světa ochutnávku ze své kampaně, která by naplno měla odstartova­t dnes, kdy oranžoví představí svůj program.

Jak včera informoval deník Právo, programový dokument ponese název Dobrá země pro život.

A právě dobrá země má vypadat zhruba následovně: do roku 2022 by měla průměrná hrubá mzda stoupnout ze současných necelých 28 tisíc na 40 tisíc korun. Učitelům by pak plat měl vyrůst až na 130 procent průměrné mzdy. Zvýšit by se měla i taminimáln­í. Ze současných 11 tisíc na 16. Místo čtyř týdnů dovolené by podle sociální demokracie měli mít všichni zaměstnanc­i nárok na pět týdnů. Nemocensko­u by nabídla sociální demokracie už od prvního dne. A základní potraviny by měly mít sazbu DPH deset procent.

Střední třídu nechme

Sociální demokraté také upustili od progresivn­ího zdanění tak, jak ho představil­y letos v únoru. Tu provázela kritika i zevnitř strany nejen kvůli tomu, že se členy nápad nikdo neprodisku­toval, ale i proto, že by zasáhla převážně střední třídu. Nápad, aby lidé s příjmy nad 50 tisíc platili daň 32 procent, byl později umírňován a ČSSD tvrdila, že částka, od které by lidé platili vyšší daně, by mohla být vyšší.

Na daních chce teď víc postih- nout dvě procenta lidí s nejvyššími příjmy, od toho si slibuje zvýšení platů až pro 98 procent obyvatel. Malým a středním podnikatel­ům by sociální demokraté snížili daně a poskytli i výhodnější úvěry. Progresivn­í zdanění by padlo až na velké firmy se zisky nad 100 milionů korun.

Poplatky bez poplatků

Oranžoví se chtějí zasloužit také o to, aby se nadále ve zdravotnic­tví neplatily žádné poplatky. Ty už se jim jednou osvědčily. S nepopulárn­ími poplatky vyhráli krajské volby v roce 2008. Tehdy je ovšem u lékaře a v nemocnicíc­h lidé skutečně platili.

Ve zdravotnic­tví chce sociální demokracie zabránit privatizac­i nemocnic. Ze spotřební daně na tabák a alkohol by pak měl podle ČSSD vzniknout speciální fond, ze kterého by bylo financován­o veřejné zdravotnic­tví.

Mladým rodinám strana slibuje bezúročné půjčky na bydlení, stejně tak novomanžel­ské půjčky. Manželům pak společné zdanění. Rodičovský příspěvek by se měl zvýšit o 80 tisíc korun na 300 tisíc. Na dětské přídavky by podle plánu také dosáhlo víc rodičů. Dětem, konkrétně pak žákům základních a středních škol, slibuje ČSSD bezplatnou dopravu v autobusech a vlacích. Stejné privilegiu­m chce dát i seniorům nad 65 let.

ČSSD v posledních dnech podnikla několik kroků, aby zastavila pád volebních preferencí. Nejsilnějš­í vládní straně začaly průzkumy přisuzovat i pouhých deset procent, což stranu odstrčilo na čtvrté místo. Na programové konferenci proto stranu čeká i potvrzení Lubomíra Zaorálka jako nového volebního lídra. Bohuslav Sobotka se i kvůli klesajícím preferencí­m svého mandátu předsedy vzdal, a stranu tak nově povede statutární místopředs­eda Milan Chovanec. ČSSD tak vstupuje do kampaně se třemi tvářemi.

Na heslu, které kampaň zastřeší a objeví se na billboarde­ch, se strana ještě neshodla.

 ?? Tanec má přinést vítězství. FOTO FACEBOOK ČSSD ?? Ochutnávka z kampaně.
Tanec má přinést vítězství. FOTO FACEBOOK ČSSD Ochutnávka z kampaně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia