Lidové noviny

Nerovný boj. Ale nevzdali se!

Virtuální prohlídka krypty

- DANIELA VLČKOVÁ

PRAHA Byli mladí a pravděpodo­bně věřili tomu, že přežijí. V zemi, kterou svíralo stanné právo a kde se každý den popravoval­o, se jim dařilo skrývat téměř měsíc. Řeč je o sedmičce českoslove­nských parašutist­ů, kteří se po likvidaci zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha skrývali v pravoslavn­ém chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze 2. kostel. Další čtyři spali dole v kryptě. Po čtvrté hodině ráno začali kostel i přilehlé domy v bloku prohledáva­t úředníci gestapa. Postupně se k nim přidali i vojáci ze dvou praporů Waffen-SS. „Celkem bylo podle německých pramenů nasazeno 19 důstojníků a 740 příslušník­ů mužstva,“uvádí Pavel Kmoch.

Byl to od začátku nerovný boj. Parašutist­é na kůru měli každý po jedné pistoli se dvěma zásobníky, možná pár granátů. „Měli málo munice, museli šetřit a vystřelili třeba jednou za deset minut,“vysvětluje historik. Krátce před desátou dopolední je po všem. Všichni parašutist­é zvolili dobrovolno­u smrt. Němci zaznamenal­i jen pár zraněných.

Server Lidovky.cz připravil unikátní pohled do nitra chrámu svatého Cyrila a Metoděje. Interiér kostela i krypty, kde svedli svůj poslední boj českoslove­nští parašutist­é, jeho redaktoři nasnímali pomocí 360stupňov­é kamery. Na serveru v neděli poběží retro online reportáž, která zachytí události před 75 lety minutu po minutě. Filmové mýty, které provázejí události z 18. června 1942, rozklíčuje článek, na jehož vzniku se podíleli poradci snímku Anthropoid. To vše na adrese www.lidovky.cz/heydrich.

 ?? V kostele sv. Cyrila a Metoděje, kde se parašutist­é po atentátu na Heydricha ukrývali FOTO MAFRA – DAVID NEFF ?? Krypta
V kostele sv. Cyrila a Metoděje, kde se parašutist­é po atentátu na Heydricha ukrývali FOTO MAFRA – DAVID NEFF Krypta
 ?? 1942 těl parašutist­ů 18. června FOTO ČTK ?? Identifika­ce
1942 těl parašutist­ů 18. června FOTO ČTK Identifika­ce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia