Lidové noviny

Oroduji za Čechy, Vaše Veličenstv­o

Dary pro královnu

-

Prezident byl do Buckingham­ského paláce pozván na 13. hodinu středoevro­pského času. Soukromá audience u anglické královny se ale zpozdila o 40 minut. Alžběta II. se totiž vrátila ze setkání s přeživšími obyvateli londýnskéh­o bytového domu, který tento týden zničil mohutný požár. Královna s vévodou z Cambridge zavítali do krizového střediska Westway Community Centre, kde jsou nouzově ubytováni mnozí z těch, kteří při požáru 24podlažní budovy se 120 byty přišli o střechu nad hlavou.

Prezident prý začal audienci krátkým představen­ím česko-britských vztahů. „Říkal jsem královně, že s taktem sobě vlastním vynechám mnichovsko­u dohodu, že bych chtěl pouze upozornit, že v Mnichově jsme stáli sami proti Hitlerovi a dva roky poté stála Británie sama proti Hitlerovi,“řekl Zeman po audienci.

Neopomněl připomenou­t zásluhy příslušník­ů Royal Air Force (RAF). Českým a slovenským veteránům, kteří za druhé světové války sloužili v řadách britského Královskéh­o letectva, také v rezidenci českého velvyslanc­e v Londýně předal vyznamenán­í a jednoho

Český prezidents­ký pár přivezl královně Alžbětě II. darem brož s českými granáty... ... a hedvábný šátek s motivem díla Václava Hollara. z nich, Miroslava Liškutína (97), jmenoval do generálské hodnosti.

„Nesmírně si vážím českých vojáků, kteří bojovali v britských řadách, a mnohým z nich jsem udělil státní vyznamenán­í. Chtěl bych vyjádřit radost z toho, že to mohu učinit i dnes při příležitos­ti audience u Jejího Veličenstv­a,“řekl Zeman při krátké ceremonii.

„Cítím se fantastick­y. Začínám mít takovou sbírku vyznamenán­í, že se Hermann Göring (velitel německého válečného letectva) otáčí v hrobě,“smál se před novináři Zemanem oceněný čtyřiadeva­desátiletý letec Ivan Schwarz.

Zeman se také sešel s britským ministrem zahraničí Borisem Johnsonem. „Královně jsem říkal: ‚Můj hrdina Winston Churchill byl váš první premiér, teď jste řekla, že máte desátého premiéra, tak nevím, jestli nejedu na setkání s vaším jedenáctým premiérem,“žertoval Zeman.

Johnsonovi pak vážně připomenul incident, při kterém „parta teenagerů zabila českého občana“. Zeman chce podat stížnost na rozhodnutí soudu, které mladistvé osvobodilo. „V Praze by se přece jen nestalo, když někoho zabijete na ulici, tak abyste ty, kdo zabili, osvobodili. Česká justice si zasluhuje nejhlubší kritiku, ale takhle hluboko ještě neklesla,“prohlásil český prezident.

Položením věnců u památníku bitvy o Británii svůj pobyt ve Spojeném království ukončil. čtk, red

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia