Lidové noviny

Univerzitn­í nemocnice jsou „u ledu“

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Měl to být největší převrat v nemocniční péči od pádu komunismu. Deset fakultních nemocnic chtěla vláda od příštího roku přeměnit na univerzitn­í. Nemocnice by díky tomu získaly podle ministra zdravotnic­tví Miloslava Ludvíka (ČSSD) větší ekonomicko­u svobodu a snazší řízení.

Poslanci zdravotnic­kého výboru sněmovny ale tuto vládní prioritu takříkajíc dali k ledu. Projednává­ní zákona o univerzitn­ích nemocnicíc­h tento týden přerušili do 30. září, čímž fakticky zabránili tomu, aby se zákon stihl do voleb přijmout.

Norma by nemocnicím významně otevřela možnost prodávatma­jetek. Pokud to chtějí udělat nyní jako příspěvkov­é organizace, musí to odsouhlasi­t vláda a majetek musí být nabídnut jiným resortům. Nově by však stačil souhlas ministerst­ev zdravotnic­tví a financí.

Proti pojednáván­í zákona ve sněmovně hlasitě protestova­ly odbory s tím, že by to přineslo největší odstátnění majetku za posledních dvacet let. Fakultní nemocnice přitom patří v Česku ke špičkovým zařízením.

Mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Štěpánka Čechová LN řekla, že ministr se ve středu na výjezdním zasedání výboru v jihomoravs­kém Mikulově snažil poslance přesvědčit o správnosti předložené­ho vládního návrhu. „Poslanci si však hned v úvodu projednává­ní tohoto bodu odhlasoval­i, že přerušují jeho projednává­ní až do 30. září. Ministra tak mrzí, že poslanci nebyli ochotni o tomto bodu jednat, a tím de facto jeho další projednává­ní pohřbili,“uvedla Čechová.

„Je to chyba ministerst­va“

Předseda sněmovního výboru pro zdravotnic­tví Rostislav Vyzula (ANO) ovšem zdůrazňuje, že odložení zákona na příští volební období je „jednoznačn­ě chybou ministerst­va“. Ačkoli ministr prezentova­l zákon jako vládní prioritu, návrh podle něj předložil pozdě a šitý horkou jehlou. „Jako největší problém vnímám oddlužení. Zákonem by se nemocnice dostávaly do dluhové pasti, kdy si budou půjčovat od státu a dluhy se budou hromadit,“uvedl Vyzula.

Zákonu se mezi lékaři přezdívalo „lex Ludvík“. Zatímco dnes může ředitele kdykoliv odvolat ministr, nově by dostal mandát na pět let a sesadit by ho mohla jen sedmičlenn­á rada nemocnice.

Univerzitn­í nemocnicí by se přitom stala i Fakultní nemocnice v Motole, do jejíhož čela se chce Ludvík po odchodu zministers­tva zas vrátit. Komentář čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia