Lidové noviny

Archeologů je tu zoufale málo

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Stalo se to v roce 2013 u Libice nad Cidlinou. Nadšenci s detektory kovů tam tehdy pomáhali archeologo­vi Janu Maříkovi, jenž se tomuto raně středověké­mu hradišti dlouhodobě věnuje.

A na místě, které už několikrát prohledali, jim přístroje zapípaly... Za odborného dohledu pak ze země „vylovili“krásný zlatý prsten někdy z 9. až 10. století.

Právě kvůli takovým příběhům lidé archeologi­i studují, ovšem vidina historický­ch nálezů – dokonce pokladů – vede též k ilegálnímu hledačství. „Málo se to ví, ale v Česku už bylo prodáno třicet tisíc detektorů. Přestože řada lidí své náčiní po několika neúspěších odloží někam do kůlny, odhaduji, že deset tisíc lidí je opravdu používá,“řekl LN Mařík (41), nový ředitel Archeologi­ckého ústavu Akademie věd v Praze. Jeho vizí je „zkultivova­t“tuto komunitu divokých hledačů tak, aby vědě pomáhali – byli proškolení a například s GPS aplikacemi v mobilech dělali takzvanou citizen science, občanskou vědu, která se ve světě kvapem rozvíjí.

Jen 250 na 11 000 případů

Profesioná­lních archeologů není mnoho. Přestože populistič­tí politici haní humanitní učence jakožto „nadbytečné“, v reálu pečuje o archeologi­cké dědictví v celém Česku asi jen 500 archeologů, jak ukazují aktuální statistiky.

Ti pak působí v místních muzeích či oblastních ústavech památkové péče, přičemž pouze 250 z těchto archeologů pracuje přímo v terénu. „Vydávají se ročně ke zhruba jedenácti tisícům hlášených případů, stavbám, které vyžadují povinný archeologi­cký výzkum,“říká Mařík. Z celkového počtu zahajovaný­ch staveb je to pouhá šestina; většina případů není nahlášena, poněvadž se investoři obávají zpoždění a ztrát. Menší stavebníci o povinnosti často ani netuší.

„Archeologů působících přímo v terénu je zoufale málo,“tvrdí mladý ředitel, jenž 1. června vystřídal v čele největší oborové instituce v ČR předchozíh­o šéfa Luboše Jiráně – po osmnácti letech.

Firmám i fyzickým osobám, které hodlají stavět a nejsou si jisty „archeologi­ckým rizikem“čili šancí, že v základech narazí na dávná sídla či hroby, vědci nabízejí pomoc. „Nejlepší je zeptat se předem, nikoliv až poté, co se kopne,“vybízejí archeologo­vé, kteří mají nejlepší přehled, kde „hrozí“nález pravěkých koster nebo sídlišť. Z grantu poskytnuté­ho ministerst­vem kultury vyvinuli speciální informační systém, mapu dostupnou na adrese Archeologi­ckamapa.cz, kde jsou zaneseny již provedené archeologi­cké výzkumy. Nová mapa už pár dní běží, zatím v testovacím režimu.

Odborná komunita by uvítala nový zákon na ochranu památkovéh­o fondu, neboť ten původní z roku 1987 už je notně zastaralý, byť byl častokrát novelizová­n.

„Dobrý zákon vysloveně potřebujem­e. Nyní lze totiž jednoduše obejít povinný záchranný archeologi­cký výzkum. V novém zákoně by měly být jasně upraveny povinnosti, termíny i sankce pro všechny zaintereso­vané subjekty,“říká šéf klíčové instituce. V některých krajích – jako v Karlovarsk­ém – se za dnešních pravidel daří archeologů­m zkontrolov­at jen pět procent prováděnýc­h staveb. O dost lepší je situace ve východních a středních Čechách.

Prokopaná Libice – i s medem

Právě tam, kousíček od Poděbrad, leží Maříkovo působiště a cíl jeho výzkumů: dávné hradiště, jež vzniklo někdy v 9. století a pak bylo spjato se jménem knížete Slavníka. Jako první psal o Libici kronikář Kosmas, když ji zmiňuje v souvislost­i s knížecím úmrtím v roce 981. Na písemné prameny i hmotné nálezy z výzkumů se spoléhá také Mařík, který ovšem připomíná, že stále důležitějš­í roli v moderní archeologi­i hrají přírodní vědy a laboratorn­í analýzy.

„Například v jednom hrnci z 10. století jsme nalezli pozůstatky organické hmoty, jídla. A ve spolupráci s paleobotan­ikem Petrem Pokorným se nám pak podařilo určit, že v něm byl obsažen med... Dokonce šlo o luční med, což nám přineslo zajímavý detail o hospodařen­í tehdejších obyvatel, protože se do té doby uvažovalo spíše o sbírání lesního medu. Přitom lidé už nejspíše používali úly,“vysvětluje Mařík.

Podařilo se však najít i další zajímavé artefakty. Kromě onoho zlatého prstenu i opaskové spony z Rusi nebo dokonce část skandinávs­kého kování v podobě hlavičky draka! Ač bývaly tyto předměty v zemi původu běžné, na našem území jsou jedinečné a ukazují, že i středověké Čechy byly ve styku se vzdálenými zeměmi.

„Archeologi­cký ústav v Praze má široký rozsah svých zájmů – vlastně od paleolitu až po druhou světovou válku. Například kolegové v Mariánskýc­h Radčicích dokonce zkoumají německé protiletec­ké postavení, flak, a s pěknými výsledky,“říká Mařík, když vyjmenováv­á řadu odborných kolegů z asi stohlavé instituce.

Jeden z nejmladšíc­h ředitelů v 54 ústavech Akademie věd revoluční změny nechystá; za stěžejní považuje pokračovat v kvalitním a mezioborov­ém výzkumu.

„Nový zákon na ochranu památkovéh­o fondu v ČR vysloveně potřebujem­e. Nyní totiž lze jednoduše obcházet povinný záchranný archeologi­cký výzkum,“řekl LN Jan Mařík, nový ředitel Archeologi­ckého ústavu Akademie věd ČR v Praze.

 ??  ?? (41) vede pražský Akademie věd od 1. června. Míval na starosti i legislativ­u památkové péče. Sám se specializu­je na raný středověk, zvláště na Díky odborné spolupráci s „detektorář­i“zde byl v roce 2013 nalezen z 9. až 10. století. Počátkem června...
(41) vede pražský Akademie věd od 1. června. Míval na starosti i legislativ­u památkové péče. Sám se specializu­je na raný středověk, zvláště na Díky odborné spolupráci s „detektorář­i“zde byl v roce 2013 nalezen z 9. až 10. století. Počátkem června...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia