Lidové noviny

Americké námluvy s českým nebem

Spojené státy usilují o prodej 12 moderních bojových vrtulníků UH-1Y Venom české armádě V Praze připravily předváděcí akci

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA V dějinách válek zřejmě neexistuje slavnější vrtulník než americký UH-1. Legendární „Huey“se stal ikonou amerického nasazení v boji proti vojákům Severního Vietnamu v 60. a 70. letech minulého století. Nechybí proto ve všech zásadních filmech, které tohle historické období popisují, od Zelených baretů a Čety po působivý úvod Apokalypsy režiséra Francise Forda Coppoly. Nástupce tohoto pověstného vrtulníku mohou zanedlouho získat i Češi. V tendru na dodávku nových létajících strojů pro českou armádu ho totiž nabízí texaský výrobce Bell Helicopter­s.

Nový vrtulník UH1-Y, přezdívaný Yankee, se od svého 60 let starého předchůdce samozřejmě výrazně liší. Současná verze od- povídá moderním standardům ve výzbroji, technice i letových schopnoste­ch. Americká námořní pěchota ho pořádně prověřila v Iráku i Afghánistá­nu.

Spojené státy vrtulníky nabízejí všem evropským zemím. Jejich vyslanci proto včera přijeli lobbovat přímo do Prahy. Pro zájemce z řad novinářů při té příležitos­ti připravili předváděcí akci se simulátore­m, který ukázali v rezidenci amerického velvyslanc­e. Definitivn­í nabídku chtějí Česku předložit na konci léta. „Nyní pracujeme na celém balíčku, který bude zahrnovat cenu vrtulníků i podpůrný balíček,“řekl náměstek ministra námořnictv­a USA Frank Morley.

Američané uvedli, že o připravova­ném obchodu jednali s českým ministerst­vem obrany i generálním štábem. Odmítli však uvést konkrétní jména lidí, s ni- miž se v hlavním městě setkali. Jisté je to, že pokud by Češi nabízené vrtulníky koupili, byli by vůbec první zemí starého kontinentu, jejíž armáda by „Yankeeho“měla ve výzbroji. „V současnost­i je zatím jediná země, která vrtulníky koupila – Pákistán,“řekl zástupce společnost­i Bell Rich Harris.

Ve hře zůstává i dodávka od Italů

Součástí balíčku, který se Spojené státy české vládě chystají předložit, má být proškolení pilotů i mechaniků zodpovědný­ch za údržbu a také plán dalšího postupného vylepšován­í vrtulníků v následujíc­ích letech. „Spolupracu­jeme se Střední odbornou školou pro civilní letectví a ČVUT v Praze na školení pracovníků, které uspokojí naše současné i budoucí potřeby,“dodal Harris.

Armáda požaduje 12 nových vrtulníků. Ve finále tendru zůstala kromě Spojených států ještě Itálie, konkrétně italsko-britský koncern AgustaWest­land. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na počátku května řekl, že jeho úřad už poslal do obou zemí dopis.

Další zájemci – americká firma Sikorsky Aircraft Corporatio­n, francouzsk­ý Airbus Helicopter, korejská Korean Airspace Industries a německá divize koncernu Airbus – jsou už mimo hru.

Ministerst­vo chce zakázku zadat na základě mezivládní dohody, cena kontraktu by měla být mezi deseti a 15 miliardami korun. „Dopisy vyvolávají sérii velmi precizních otázek, samozřejmě že cena je také velmi důležitá,“zdůraznil Stropnický.

Ministr v květnu navštívil USA. Se svým americkým pro- tějškem Jamesem Mattisem jednal hlavně o zvyšování obranného rozpočtu České republiky. Do roku 2025 má ČR dát na obranu dvě procenta HDP. Současný americký prezident Donald Trump totiž opakovaně vyzývá státy NATO, aby odváděly na vojsko dohodnutá dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP). Česká republika podobně jako většina členských zemí tento závazek neplní.

Na okraj jednání se Stropnický sMattisem bavili i o tendru na nákup helikoptér. „Ministři vzájemně neprodávaj­í a nekupují vrtulníky, to by asi nebylo vkusné. Ale samozřejmě že jsme o tom krátce pohovořili v tom smyslu, že Spojené státy se jako případný dodavatel dostaly do dalšího kola,“řekl český ministr.

Jak nedávno upozornil deník Právo, současný kabinet sice ten- dr finalizuje, konečné slovo však bude velmi pravděpodo­bně mít až příští vláda. Na podzim se totiž konají volby a definitivn­í nabídky vrtulníků dorazí nedlouho před nimi. List v tomto ohledu citoval náměstka ministra obrany Daniela Koštovala, který obchod vyjednává. Ten uvedl, že by armáda ráda podepsala smlouvu s dodavatele­m nových strojů v roce 2018. O čtyři roky později by pak měla mít všechny objednané vrtulníky ve výzbroji.

Dvanáctka vrtulníků má nahradit dosluhujíc­í ruské bitevní stroje Mi-24/35. Ty se po letech dobré služby blíží konci své životnosti. Na převzetí nových helikoptér se připravují piloti letecké základny v Náměšti nad Oslavou. Loni v září to řekl velitel základny Petr Čepelka. Přidělení nových vrtulníků podle něj už potvrdili nejvyšší představit­elé státu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia