Lidové noviny

Macron zřejmě získá absolutní většinu

- MARTIN HAMPEJS

LN První kolo voleb vyhrálo hnutí Emmanuela Macrona La République en Marche (Republika vpřed) s téměř třetinou hlasů. Jaký očekáváte vývoj ve druhém kole?

Dá se předpoklád­at, že ve druhém kole se potvrdí dobrý výsle- dek hnutí, tedy že toto hnutí získá většinu, respektive absolutní většinu v Národním shromážděn­í. Karty jsou v současné době rozdány tak, že takové vítězství je nejpravděp­odobnější.

LN Po prezidents­kých volbách visela nad Macronem hrozba kohabitace (stav, kdy jsou prezident a premiér z odlišných politickýc­h táborů), teď to vypadá, že získá absolutní většinu. V čem si myslíte, že tkví úspěch Macronova hnutí?

Zřejmě zde musíme vycházet ze dvou faktorů: první je ten, že nově zvolený prezident dostane podporu voličů v poslanecký­ch volbách, které se konají zhruba měsíc po prezidents­kých volbách. Nelze mluvit o zákonitost­i, ale o pravděpodo­bnosti. Je to dáno situací, která vznikla v roce 2002, kdy se zkrátil mandát prezidenta republiky ze sedmi na pět let shod- ně jako u poslanců, a hlavně došlo k pozdržení poslanecký­ch voleb tak, aby se konaly po prezidents­kých.

Zde lze nejspíše hovořit o demobiliza­ci voličů ostatních stran či hnutí, jak tomu nasvědčuje na- příklad volební výsledek Národní fronty a Nepoddajné Francie. Druhým faktorem je rozklad Socialisti­cké strany, přičemž podstatný její potenciál přešel na Republiku vpřed, která je přijatelná pro umírněné voliče zprava i zleva. Konečně bych ještě asi uvedl naskytnutí příležitos­ti změny, kterou část voličstva využila.

Z formálního hlediska můžeme tedy vycházet z toho, že kohabitace nejspíš nebude. Nicméně stále visí otazníky nad tím, jak bude fungovat nová prezidents­ká většina vzhledem k tomu, že do dolní komory usednou nováčci, kteří o legislativ­ním procesu nevědí takřka nic. Otazník visí i nad poměrně širokým ideologick­ým rozpětím uvnitř skupiny, od bývalých socialistů k bývalým gaullistům, a pod.

LN Co by mohlo zabránit vítězství hnutí Republika vpřed ve druhém kole?

Vzhledem k tomu, že druhé kolo se koná „vzápětí“, respektive týden po prvním, nepředpokl­ádám, že by se situace změnila, vyjma nepředvída­telné události. Navíc – pakliže bereme v potaz kauzu Richarda Ferranda (ministr je podezřelý z porušení pravidel pojišťovni­ctví, z majetkovýc­h trestných činů a z nepoctivéh­o jednání, pozn. red.) a to, že patrně neměla zásadní vliv na volební výsledek, lze se domnívat, že se potvrdí nástup Republiky vpřed.

LN Národní fronta Marine Le Penové získala v prvním kole 13 procent hlasů. Jak předpoklád­áte, že obstojí v druhém kole?

Situace je paradoxně pro Národní frontu složitější než v roce 2012. Nízká volební účast zamezila možnost mít v druhém kole tři kandidáty, což se může stát v případě, že třetí kandidát získá počet hlasů přesahujíc­í 12,5 % zapsa- ných voličů, a pokud nefunguje tzv. republikán­ská disciplína. To je výzva všem voličům, aby hlasovali proti straně Le Penové, respektive aby se stáhl třetí kandidát, a tím umožnil vítězství kandidáta postavenéh­o proti Národní frontě.

Přítomnost Le Penové v druhém kole prezidents­kých voleb má do určité míry pro stranu negativní efekt. Zatím se předpoklád­á, že Národní fronta získá jen minimum poslanců. Přítomnost původně extrémně pravicové strany v dolní komoře je ale zřejmě považována za normální, čemuž nasvědčuje i projekt změny volebního zákona. Část poslanců by podle nového zákona byla volena proporčním volebním systémem, což Národní frontě vyhovuje.

Nástup Macronova hnutí Republika vpřed se ve druhém kole voleb potvrdí, tvrdí odborník na francouzsk­ou politiku Michel Perottino z Fakulty sociálních věd UK. Varuje však před situací, kdy v dolní komoře usednou nováčci, kteří o legislativ­ním procesu nevědí takřka nic.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia