Lidové noviny

Rusko: Vůdce IS Bagdádí je možná po smrti

- MOSKVA

Ruské letectvo při náletu na poradu vedení takzvaného Islámského státu (IS) zřejmě zabilo vůdce této teroristic­ké organizace Oznámilo to včera ruské ministerst­vo obrany s tím, že smrt vůdce IS ověřuje. Informace o usmrcení Iráčana Bagdádího do uzávěrky LN nepotvrdil­a podle agentury Reuters ani západní koalice, kterou proti ozbrojeným islamistům vedou Spojené státy. Kreml se zdržel komentáře a šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov připustil, že zpráva o zabití vůdce IS „dosud není stoprocent­ně potvrzená“.

Nálet podnikly stíhací bombardéry Su-35 a Su-34 v noci na 28. května na jižním předměstí syrské Rakky, která je baštou islamistů. Rusové o náletu předem informoval­i Američany.

„Podle informace, kterou prověřujem­e různými kanály, se porady zúčastnil také vůdce IS Ibráhím abú Bakr Bagdádí, který byl při náletu zabit,“tvrdí ruští vojáci. Při náletu přišli podle těchto zdrojů o život další vysocí zástupci IS stejně jako tři desítky polních velitelů střední úrovně a až 300 bojovníků IS z tělesné stráže vedení.

Šéf exilové Syrské organizace pro lidská práva Ramí Abdar Rahmán se ale přiklání k těm, kteří o Bagdádího smrti pochybují. Sdělil, že podle jeho informací byl Bagdádí koncem května jinde, a to ve východosyr­ské provincii Dajr az-Zaur. Na dotaz, co tam Bagdádí dělal, Rahmán odpověděl otázkou: „Je rozumné, aby se dobrovolně vydal na nebezpečné místo, kde mu hrozil útok jak ze strany koalice vedené USA, tak Ruska?“

V posledních letech bylo Bagdádího zabití či zajetí ohlášeno několikrát, nikdy se ale nepotvrdil­o. čtk

abú Bakra Bagdádího.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia