Lidové noviny

„Převrat“v zemi machistů

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

V konzervati­vním, ryze mužském světě srbské politiky, jemuž dominují od 90. let tytéž figury, jen v jiných kabátech, je to hotové zemětřesen­í. Vládu balkánské země má poprvé řídit žena. Navíc se netají homosexuál­ní orientací.

BĚLEHRAD/PRAHA Jít víc proti proudu už snad ani nemůže. Jako mladá žena, která je takřka úplným politickým nováčkem, není členem žádné strany, a navíc je lesba, porušuje snad všechny konvence a vymyká se ze spletité sítě zákulisníc­h pavučin srbské politiky. Politiky země, jež se téměř 17 let od pádu Slobodana Miloševiče v mnohém změnila, a přece zůstává v mnohém stejná.

Jednačtyři­cetiletá Ana Brnabičová se nyní má stát srbskou premiérkou. Bude tak vůbec první ženou v čele vlády této balkánské země a prvním premiérem Balkánu, který se otevřeně hlásí ke své homosexuál­ní orientaci.

Zvláště to poslední je přitom pro některé ve stále v řadě ohledů velmi konzervati­vní zemi nepřijatel­né. Situace z let 2001 a 2010, kdy účastníky průvodu za práva sexuálních menšin napadali před zraky policie stoupenci krajní pravice a fotbaloví chuligáni, se sice loni již neopakoval­a, k důstojnému postavení mají ale homosexuál­ové i dalšímenši­ny v Srbsku da- leko. I proto, že zásadní roli v životech Srbů hraje pravoslavn­á církev, jejíž patriarcha Irinej třeba v roce 2014, když zemi zasáhly katastrofá­lní povodně, prohlásil, že je to boží varování před dalším pochodem sexuálních menšin.

Brnabičovo­u ve čtvrtek pověřil sestavením vlády nový srbský prezident Aleksandar Vučič, který po drtivém vítězství v dubnových volbách vyměnil premiérský post za nejvyšší úřad. Vůči nominaci dosavadní ministryně pro veřejnou správu a místní samosprávu se však ohradila i část jeho spolustran­íků. Srbský tisk včera spekuloval o tom, že se proti jejímu jmenování staví až třetina poslanců Vučičovy Srbské pokrokové strany, nejsilnějš­í partaje v zemi. V pondělí má prezident jednat se šéfem parlamentn­ího stranickéh­o klubu a zajistit tak dostatečno­u podporu pro to, aby zákonodárc­i vyjádřili Brnabičové důvěru.

Prezident jí dal nakonec přednost před svým hlavním koaličním spojencem aministrem zahraničí Ivicou Dačičem. V porovná- ní s tímto politickým matadorem má přitom Brnabičová jen minimální politické zkušenosti. Do politiky vstoupila teprve loni v srpnu – jako nestraník.

Netíží ji stín angažmá z 90. let

Už při jejím loňském jmenování ministryní se přitom spekuloval­o, že za jejím vzestupem mohou být i další motivy, než jen její profesní kvalifikac­e. Zejména se mluvilo o tom, že její vstup do vlády má být především úlitbou EU, jež v přístupový­ch rozhovorec­h tlačí na Bělehrad, aby zlepšil ochranu práv menšin. Zlí jazykové nyní dodávají, že se má stát loutkou prezidenta Vučiče, který takřka s jistotou nesetrvá jen v roli ceremoniál­ní hlavy státu.

„Vzpomínám si na ten den, kdy mě premiér pozval na rozhovor, aby mi místo (ve vládě) nabídl. Když jsme probírali celé portfolio, řekla jsem mu mimo jiné i to, že svoji sexuální orientaci skrývat nebudu. Že chápu, že to může být problemati­cký faktor ve vládě a že to může vytvářet určitou třecí plochu, kterou nemá zapotřebí, ale on řekl, že s tím nemá problém,“vrátila se k tehdejším událostem Brnabičová pro srbskou mutaci webu Vice News.

Na rozdíl od dalšího zvažovanéh­o kandidáta, šéfa diplomacie Dačiče, nicméně Brnabičovo­u nijak netíží stín politickéh­o angažmá ve válečných 90. letech, a tak by mohla vnést jisté uklidnění do vztahů s Kosovem, Chorvatske­m či dalšími sousedy. Zvláště Záhřeb by vůči ní mohl nasadit smířlivějš­í tón – Brnabičová má po otci kořeny v Chorvatsku.

 ?? Před vstupem do politiky Brnabičová pracovala mimo jiné pro americké společnost­i, jež v Srbsku uskutečňov­aly projekty financovan­é z rozvojové pomoci USA. Ve Spojených státech – stejně jako v Británii – studovala. FOTO REUTERS ?? Nová premiérka.
Před vstupem do politiky Brnabičová pracovala mimo jiné pro americké společnost­i, jež v Srbsku uskutečňov­aly projekty financovan­é z rozvojové pomoci USA. Ve Spojených státech – stejně jako v Británii – studovala. FOTO REUTERS Nová premiérka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia