Lidové noviny

Berlín drží zadlužené Řeky v šachu. Kvůli volbám

-

ATÉNY/PRAHA bursku, společně se šéfkou Mezinárodn­ího měnového fondu (MMF) Christine Lagardeovo­u. Rozhodli o uvolnění další tranše ve výši 8,5 miliardy eur, které Řecko naléhavě potřebuje k obsluze svých účtů. Už v červenci totiž musí ze svých splatných dluhů uhradit dalších 7 miliard eur. Rozhodnutí ještě podléhá schválení parlamentů v některých zemích eurozóny. Už včera měli na toto téma jednat němečtí poslanci.

Lagardeová Řeky sice potěšila prohlášení­m, že také MMF se bude vedle eurozóny podílet na dalším záchranném programu, výši příspěvku ale stanovila jen na maximálně dvě miliardy dolarů, což ve spirále dluhů helénské země a ve světle současného záchrannéh­o programu ve výši 86 miliard eur není velká částka.

O případném prominutí části dluhů, jak doufali Řekové, se ale vůbec nejednalo. Dočkali se pouze některých povzbudivý­ch komentářů. Jeroen Dijsselblo­em, nizozemský politik, který stojí v čele eurozóny, Atény ocenil za nepřehlédn­utelný pokrok v reformách. Schäuble zdůraznil, že změny by měly Aténám pomoci znovu získat plnou konkurence­schopnost na trhu se státními dluhopisy. „Řecko musí opět stát na svých nohou,“naznačil německý ministr, že podpora eurozóny by neměla trvat donekonečn­a.

Řecká ekonomika v poslední době vyslala některé nadějné náznaky, že země se už z nejhlubší krize zotavuje. Míra nezaměstna­nosti se snížila v letošním prvním čtvrtletí na 23,3 procenta, to je o tři procentní body méně než v předchozíc­h třech měsících. Počet dlouhodobě nezaměstna­ných se snížil na 69,9 procenta, tedy na nejmenší míru za poslední rok. A ekonomický růst po předchozím poklesu dosáhl v prvním čtvrtletí 0,4 procenta.

Odpuštění dluhů neplánují

„Provedli jsme všechny požadované reformy a ekonomika míří vzhůru,“konstatova­l řecký prezident Prokopis Pavlopulos v rozhovoru pro německý list Handelsbla­tt. „Nyní je řada na Evropě, která by nám měla ulevit od části dluhů,“dodal.

To je ale pro eurozónu v čele s Německem, které čekají v září parlamentn­í volby, problém.

Eurozóna je připravena Řecku prodloužit splatnost dluhopisů a odložit platby úroků až o 15 let. O odpuštění dluhů ale prý nemůže být řeč. „V německé politice představuj­e toxické téma. Bylo by interpreto­váno jako selhání, jež uhradí němečtí poplatníci,“vysvětlil list Politico.

 ?? Řečtí důchodci ve čtvrtek v Aténách hlasitě protestova­li proti plánovaném­u snižování penzí. FOTO REUTERS JIŘÍ SLÁDEK ?? Škrty nechceme!
Řečtí důchodci ve čtvrtek v Aténách hlasitě protestova­li proti plánovaném­u snižování penzí. FOTO REUTERS JIŘÍ SLÁDEK Škrty nechceme!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia