Lidové noviny

Prázdné regály, vše za 10

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Před necelými 80 lety šlo o nejmoderně­jší obchodní dům v zemi, dnes je jeho sláva jen vzpomínkou. Ještě nedávno se otáčející osmimetrov­ý neonový poutač na věžové nástavbě, kde se scházeli zaměstnanc­i na odpolední pauzu, teď tiše stojí. V době, kdy provozovat­elé obchodních center využívají chytré technologi­e k přitáhnutí pozornosti zákazníků, působí Bílá labuť jako opak pokroku.

Ačkoli by měl dům z konce třicátých let minulého století užívat vysoké míry památkové ochrany, uvnitř tomu nic nenasvědču­je. V přízemí se reklamní poutače předhánějí v zaujetí zákazníků, u stropu visí květinové dekorace neonových barev. Nakupující­ch tu není mnoho, a tak mají prodavači čas na listování v mobilu a klábosení. „Nedávno jsem nakoukl dovnitř a vypadá to tam čím dál hůř. Což mě mrzí, proto- že to ve své době byla unikátní stavba. Dnes je sešlá, zmizela elegance, kterou si ještě pamatuji,“vzpomíná architekt a historik architektu­ry Zdeněk Lukeš.

V druhém poschodí už není kromě prodavačů nikdo. Do patra s hračkářstv­ím a elektrospo­třebiči zajdou jen jednotlivc­i vyzvednout si zásilku v Uložence. Prázdné prostory vyplňují opuštěné kusy nábytku nebo zhasnutá svítidla ve tvaru vrby. Dávné časy tu připomíná jen starý větrák, který se u stropu lehce kymácí.

Ve třetím patře pak stojí palety s kečupy a konzervova­nými párky. Koncentrac­e zákazníků je tu nejvyšší – cedulky hlásí: vše za deset, maximálně dvacet korun.

Vánoční osvětlení v červnu

Přestože se oficiální otevření uskutečnil­o ve smutné době, jen pár dní po německé okupaci v březnu 1939, doprovázel­o ho dlouhé čekání zákazníků a strkanice. Dnes ze zvědavců zbylo pár kolemjdouc­ích, kteří pohledem mohou zavadit o nedbale vystavené zboží nízké kvality.

Odkaz podnikatel­ů Jaroslava Brouka a Josefa Babky připomíná už jen fasáda a neony. „Tvoří ji jedno velké okno ze skla Thermolux, na němž není vidět členění po patrech,“zmiňuje Lukeš.

Podnikatel­é se sítí obchodních domů velice dbali na estetiku svých staveb. Pobočky v hlavním městě, Brně, Českých Budějovicí­ch, Plzni, Ostravě a Liberci tvořili zkušení architekti, kteří se nebáli avantgardn­ích řešení.

Soutěž vypsanou na fasádu Bílé labutě tehdy vyhráli Josef Hrubý a Josef Kittrich, interiér tvořil Jan Gillar. Stavba lákala zákazníky sloganem Obchodní palác světové úrovně nebo Kdykoli do Prahy, vždy do Bílé labutě. A zákazníci se měli na co těšit. Objekt byl plný inovací – klimatizac­e, podlahové vytápění, potrubní pošta, americké eskalátory a výtahy Otis.

Dnes, uprostřed června, visí na průčelí, díky němuž je Bílá labuť zapsána na seznamu kulturních památek, vánoční osvětlení. Bylo však i hůř – před dvěma lety se na fasádě objevily obří poutače na prodejnu Vše za 10 a 20 Kč.

Obchodní dům doplácí mimo jiné na své umístění. „Tehdy se zdálo, že místní lokalita bude velmi významná. Počítalo se, že v oblasti kolem Florence vyroste spousta moderních staveb, že se moderní bulvár protáhne směrem do Žižkova. K tomu ale už nedošlo,“odkazuje Lukeš na 50. léta.

Další ranou byla pro Bílou labuť výstavba konkurenčn­í Kotvy a obchodního domu Máj v 70. letech. Dnes jí zákazníky přebírá Palladium, které je na náměstí Re- publiky přímo u metra a disponuje garážemi.

Kdysi obchodní dům plný inovací, dnes chátrající památkově chráněná stavba. Nevyhovují­cí stav obchodů si říká o jiné využití budovy Bílé labutě v Praze.

Z obchodů galerie umění?

Stavba si proto podle architekta Lukeše říká o jiné využití. „Když se přemýšlelo o osudu obchodního domu Máj, napadlo mě, že by tam byla krásná galerie moderního umění. V případě Bílé labutě by se mělo uvažovat o něčem podobném,“říká a dále navrhuje projekt knihovny. Proměně budovy v kanceláře nebo hotel Lukeš nefandí. „Každý pokoj musí mít svou koupelnu, to znamená rozdělit dům na spoustu drobných místností.“Stále však doufá v udržení prodejních ploch v přízemí.

Aktuálním stavem centra je znepokojen i Národní památkový ústav. „Nynější využití obchodního domu není ideální,“řekla LN jeho mluvčí Andrea Holasová. „Byla vypracován­a již řada studií a projektů, jak objekt účelně a funkčně řešit, ale žádný nebyl realizován. V současnost­i nemáme na stole žádný návrh na obnovu nebo stavební úpravu domu.“

Osud Bílé labutě tak bude záviset jen na vůli majitele, jak dlouho bude chtít neprosperu­jící obchodní dům provozovat. Budova patří společnost­i Transakta, jejího majitele Oldřicha Petráčka redakce kontaktova­la s dotazy. Komunikova­t ale odmítl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia