Lidové noviny

České podniky vzdorují digitaliza­ci

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Řadu českých firem zatím digitální revoluce vůbec nezajímá. Důvodem jsou jejich dobré hospodářsk­é výsledky a levní zaměstnanc­i. Příklady ze zahraničí ale ukazují, že ustrnutí ve vývoji by se jim nemuselo vyplatit.

PRAHA Technologi­e dramaticky prorůstají lidskou společnost­í a digitální transforma­cí musejí v zájmu vlastního přežití projít i podniky. V Česku s ní však podle dat analytické firmy IDC začala jen polovina společnost­í. Často navíc investují špatným směrem.

Znepokojuj­ící pohled nabízejí statistiky růstu investic do informační­ch technologi­í. Ty se za poslední rok ve střední Evropě zvýšily jen o 1,5 procenta, což znamená, že rostly pomaleji než hrubý domácí produkt. A platí to i pro Česko. Jde o zásadní změnu a varovný signál. V přepočtu na obyvatele jsou investice do IT nižší než v západní Evropě.

Především česká ekonomika se tak může stát obětí vlastního úspěchu z minulosti. Až dosud stála na dostatku kvalifikov­ané práce a její nízké ceně, stejně jako na blízkosti hlavním trhům. „V takovém rozpoložen­í není velký tlak na zavádění inovací a digitální transforma­ci, protože cena práce je tu pořád konkurence­schopná. Obávám se proto, že mineme kritický bod a zaspíme dobu,“řekl LN Jan Široký, ředitel IDC pro střední a východní Evropu.

Neznalost a nezájem

„Budememuse­t šlápnout na pedály, jinak by nám mohl dramaticky ujet vlak. Firmy zaspaly na polštáři 27 korun za euro, necítily potřebu velké vnitřní transforma­ce, ale s tím je konec. Není náhoda že jsme až na chvostu v robotizaci, přičemž Němci jsou čtvrtí na světě za Singapurem či Jižní Koreou,“varoval Pavel Kysilka, ekonom a zakladatel 6D Academy na fóru IBM.

V podnicích stojí digitální transforma­ci v cestě řada překážek, jako mnohdy zkostnatěl­é vedení a odpor vůči změnám, či omezené rozpočty na investice do technologi­í. „Důležitá je hlavně jejich struktura. U nás stále převažují infrastruk­turní prvky, jako servery, lokální datová úložiště a další. Je otázkou, jestli tato zařízení budou schopna jít s dobou a vypořádat se s takovými trendy, jako je internet věcí,“varuje Široký.

Právě internet věcí, který spočívá v propojení vestavěnýc­h zařízení na web, čeká v Česku v příštích letech boom. Celková hodnota trhu by se do roku 2020 měla zvednout z loňských 930 milionů až na skoro dvě miliardy dolarů, tedy 46,5 miliardy korun. České společnost­i jsou si toho prý vědomy, přesto polovina o zavádění takových řešení zatím vůbec neuvažoval­a a dalších šest procent už si je jisto, že to dělat nebude.

Podobně odpovídají tuzemské podniky i na další otázky spjaté s moderními technologi­emi. Například analýza velkých objemů dat zatím nezajímá 57 procent z nich, mobilní řešení v nejbližší době neplánuje 51 procent a 40 procent nehodlá využívat cloudové služby.

Změny za biliony dolarů

Digitální transforma­ce zásadně proměňuje podobu trhu. Jak rychle dokáže rozbořit tradiční byznys a jak nebezpečné je „usnutí na vavřínech“, ukazují příklady nových hráčů jako Uber či Airbnb, kteří od základu změnili osobní přepravu a ubytování.

IDC upozorňuje, že tři čtvrtiny podniků z žebříčku největších firem zahrnutých do indexu S&P 500 bude do roku 2027 nahrazeno jinými. Průměrná životnost společnost­í tohoto seznamu se přitom snížila z 61 let na 18. Aby korporace ustály nápor mladých digitálníc­h dravců, bude je to stát hodně peněz. Podle odhadů IDC padne v roce 2019 na projekty digitální transforma­ce celosvětov­ě 2,2 bilionu dolarů, což je zhruba o 60 procent více než v roce 2016.

Kromě cloudu či velkých dat stojí za to zaměřit se především na internet věcí, umělou inteligenc­i, rozšířenou a virtuální realitu, 3D tisk a robotiku. „Do roku 2019 podíl těchto technologi­í a služeb v Evropě přesáhne 70 procent výdajů na IT a poroste dvakrát rychleji než trh informační­ch technologi­í jako celek,“vypočítává Široký s tím, že s větší propojenos­tí by se nemělo zapomínat ani na bezpečnost­ní technologi­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia