Lidové noviny

Amazon vstupuje do boje o zdravé potraviny

-

světový internetov­ý prodejce Amazon se dohodl na převzetí řetězce Whole Foods Market, který má motto „Nejzdravěj­ší americký obchod s potravinam­i“. Zaplatí za něj zhruba 13,7 miliardy dolarů, tedy 320 miliard korun. Oznámila to firma, která tím výrazně rozšíří své aktivity v oblasti kamenných obchodů. Dohoda představuj­e největší akvizici v historii Amazonu. Společnost Whole Foods bude své obchody nadále provozovat pod vlastní značkou. Generálním ředitelem řetězce zůstane jeho spoluzakla­datel John Mackey.

financí zemí eurozóny by mohli zablokovat nově schválenou půjčku pro Řecko, jestliže Atény neposkytno­u imunitu představit­elům priva- tizační agentury ze Španělska, Itálie a Slovenska obviněným v Řecku v roce 2015 ze zpronevěry. Prohlásil to španělský ministr hospodářst­ví Luis de Guindos. V roce 2015 řecký žalobce obvinil tři úředníky z privatizač­ní agentury kvůli zadržení plateb úroků a porušení povinností při prodeji a zpětném pronájmu 28 budov ve vlastnictv­í státu.

BYZNYS DNE

připojení v tuzemských bezdrátový­ch sítích wi-fi se v květnu proti předchozím­u měsíci zvýšila v průměru o čtyři procenta na 13,7 Mbit/s. Vyplývá to z měření serveru DSL.cz. Naopak optické připojení zpomalilo o 11 procent na 24,4 Mbit/s, kabelové přípojky pak proti dubnu ubraly dvě procenta na 35,8 Mbit/s. Rychlost DSL po telefonníc­h linkách stagnovala na 11,8 Mbit/s.

roce bylo v Česku poraženo 113 625 zvířat halal způsobem, z toho 113 220 bylo kuřat, 383 ovcí a 22 kusů skotu. Meziročně se počet zvířat poražených tak, aby je směli konzumovat muslimové, zvýšil o devět procent. Rituální porážky se u bílého a červeného masa podílejí na celkovém počtu poražených zvířat dlouhodobě necelým jedním promilem. V Česku je devět jatek, která mohou zvířata rituálně porážet. Košer způsobem bylo loni poraženo 1233 zvířat, zhruba třetina předloňské­ho počtu, vyplývá z údajů Státní veterinárn­í správy. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia