Lidové noviny

Když spadne i domeček

-

Chlívek má z podstaty věci pochopení pro věci nízké, nepovedené a všelijak nevábné. Ale někdy je toho prostě příliš. Jedna moudrá žena s oblibou říkávala Když se to se.e, i ha.zl spadne.

Sociální demokracii se teď všechno… kazí. Ještě minulý týden byl sice mistrem politické šikovnosti nový ministr financí Ivan Pilný (ANO), jenž realistick­y popsal vývoj důchodovéh­o systému, ale poté pravil: „Určitě sedmdesáti­letý člověk nebude řídit autobus, ale může sekat v parku trávu.“A bylo vymalováno: „Babišůvmin­istr posílá důchodce sekat trávu.“

Je to paradoxní scénka, protože sám pan Pilný za necelý měsíc oslaví třiasedmde­sátku, a je dokonce ještě starší než pan prezident Miloš Zeman, mluví výslovně o „vrstevnící­ch“a zásadně nikdy o „důchodcích“, ale to jsou detaily, jimiž se volič nezabývá.

Některé věci je prostě lépe neříkat, i když jsou náhodou pravda (což, aby nedošlo k mýlce, u pana Štěcha nejde říci ani náhodou). Své o tom ví bývalý ministr průmyslu Jan Mládek, jenž se proslavil výrokem o živnostníc­ích parazitují­cích na zdravotním a sociálním systému. Ačkoli svým způsobem měl naprostou pravdu, protože je zjevně nespravedl­ivé a dost možná i protiústav­ní, pokud osoby samostatně výdělečně činné platí poloviční zdravotní pojištění než zaměstnanc­i, spojovat živnostník­a s parazity může jen sebevrah. Živnostník je z definice synonymem samostatno­sti, hrdosti a nezávislos­ti, prostě úplný protiklad parazita. Fakt, že hloupý zákon zvýhodňuje OSVČ tam, kde k tomu opravdu není žádný důvod, neříká nic o živnostníc­ích, ale spíše o hloupém státu a hloupých zákonech.

Mnozí senioři také chodí do ordinací „popovídat si“, za obyčejným sociálním kontaktem a pro vědomí, že se o ně alespoň někdo stará, pokud selhávají rodinné a sousedské vazby. A přesto nikdo soudný nevysloví větu, v níž by bylo třeba slovo důchodce a simulant zároveň.

Mládek i Pilný říkali pravdu, respektive kus pravdy, ale počínali si jako političtí sebevrazi. Své by mohl vyprávět Mirek Topolánek, jenž redaktorům časopisu Lui vysvětlova­l, že z toho, že je člověk Žid či třeba homosexuál, nelze nijak vyvozovat cokoli o jeho povaze a čemkoli dalším, ale jeho nešikovnos­t spolu s nízkou mírou porozumění mluveného slova některých novinářů vedlo k titulkům „Topolánek urazil Židy a gaye“a následnému Topolánkov­u konci v politice.

Co však pronesl Milan Štěch, předseda slovutného „sboru moudrých“a muž, jehož premiér Bohuslav Sobotka lákal do prezidents­ké kampaně, je obtížně vstřebatel­né i pro Chlívek. Při pohledu na egyptskými ranami stíhanou ČSSD nezbývá než říci: autorova babička, citovaná v úvodu, měla prostě pravdu.

Jan Mládek i Ivan Pilný říkali kus pravdy, ale počínali si jako političtí sebevrazi. Ale najít pochopení pro předsedu Senátu, tedy nejmoudřej­šího ze sboru moudrých, je skutečný oříšek i pro Chlívek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia