Lidové noviny

Něco s něčím souvisí

Zpráva Europolu říká, že těžištěm hrozby je džihád

-

Ještě loni patřilo k bontonu nemluvit o islamistic­kém teroru v Evropě. Říkalo se: ano, přibývají tu muslimové, oblasti jimi ovládané, sociálně patologick­é i kriminální jevy v nich. Ale teroristic­ké útoky nesouvisí s islámem, nýbrž s terorismem jako takovým. A terorismus nemá hranice, náboženstv­í, národnost ani jazyk. Byla to tautologie: terorismus zdůvodňova­la terorismem. Ale teď se zdá, že jí už odzvonilo.

Ve čtvrtek vydaná zpráva Europolu, renomované instituce, nazírá bilanci roku 2016 o poznání jinak. Na území EU bylo spácháno 142 teroristic­kých útoků, jež zanechaly 142 mrtvých a 379 zraněných. „Ačkoliv byl zjištěn velký počet útoků nespojovan­ých s džihádisme­m, džihádismu­s má na kontě nejzávažně­jší formy terorismu, neboť téměř všechny zaznamenan­é oběti a většina zraněných byly výsledkem džihádisti­ckých útoků.“Ta věta nepochází od populisty, jenž chce sugerovat souvislost mezi hrozbou a jejím ideovým pozadím, ale z úvodu k bilanční zprávě Europolu.

Z té zprávy jistě nelze dělat paušální závěry. I když puntičkář by jí mohl paušálně vyčíst, že je islamofobn­í. Zatímco zdůrazňuje nebezpečí islamistic­kého teroru, vytěsňuje případy teroru spjatého s křesťanstv­ím, buddhismem, judaismem, konfuciani­smem či hinduismem. Není to diskrimina­ce a popírání faktu, že islám nemá s terorem vůbec nic společného? Ale teď vážně. Ta zpráva je docela dobrým cvičením v tom, jak číst statistiky a jejich údaje.

Instituce jako Europol se opírají o standardní metodiky a publikují formálně srovnateln­á čísla. Ale statistika jako společensk­ovědní obor není jen tupé řazení formálních čísel. Spíš se je snaží interpreto­vat s přihlédnut­ím k jiným oborům, jako je například psychologi­e. Formální čísla Europolu říkají, že nejvíce útoků bylo loni spácháno v Británii. Bylo jich 76 (jeden vražedný), leč ani jeden islamistic­ký – všechny v Severním Irsku. Máme to vnímat tak, že Severní Irsko se stalo hnízdem hrozby? Anebo tak, že tamní útoky jsou lokálně omezené a cílené na státní úředníky? Europol říká to druhé.

Je-li měřítkem úspěšnosti teroru probuzený strach, pak ten islamistic­ký vede bez ohledu na počet obětí. To kvůli němu se ruší rockové koncerty, kvůli němu se vina svádí na pořadatele (měli kontrolova­t lidi už venku, ne až ve foyeur), kvůli němu se reglementu­je internet, ač na to doplácejí všichni uživatelé. To nejsou formální čísla, to je realita. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia