Lidové noviny

Neziskové prokletí

Reformy nemocnic končí jako oběť politikaře­ní

-

Všichni je chtějí, nikdo je nemá. Hovoříme o takzvaných neziskovýc­h nemocnicíc­h, o jejichž vznik usilovala spousta ministrů počínaje pravicovým­i Tomášem Julínkem a Leošem Hegerem po levicové poslední ministry Svatopluka Němečka a Miloslava Ludvíka. Jediným, kdo této mety dosáhl, byl neblahé paměti ministr David Rath. On zákon protlačil parlamente­m, zákon platí, ale nevznikla podle něj pohříchu jediná nemocnice. Takže jsme opět na začátku, protože poslední pokus ministra Ludvíka tento týden pohřbili členové sněmovního zdravotnic­kého výboru tím, že jeho projednává­ní stanovili na 30. září.

A vlastně je to v pořádku; ministr se snažil normu prosadit narychlo, místo neziskovýc­h výběr zúžil jen na univerzitn­í nemocnice, do vlády šel zákon na poslední chvíli, na konci února, a námitky proti němu byly dost silné. V rámci tripartity nesouhlasi­li odboráři ani zaměstnava­telé a často se mluvilo o největším odstátnění majetku za posledních 20 let. Taktéž panovaly pochybnost­i o tom, že by se univerzitn­í nemocnicem­ohly zadlužovat, což byla v minulosti cesta, jak vyvést zdravotnic­ké zařízení „do privátu“. Jak se ukazuje, i mezi členy výboru převládl názor, že ani tentokrát se norma předkladat­eli nepovedla.

V tomhle nezdaru je i jistá satisfakce, neboť pan ministr Ludvík je ředitelem největší fakultní nemocnice v zemi a na ministerst­vo si jen dočasně odskočil. Byl tedy v obrovském střetu zájmů, když pod jeho vedením vznikla norma, která by činila ředitele fakultních nemocnic prakticky neodvolate­lnými a zajišťoval­a jim pětiletý mandát a fakticky by je vyňala z kontroly ministerst­va zdravotnic­tví. Jak to, že v parlamentu nekřičeli hlídači střetu zájmů? Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia