Lidové noviny

Energetiku ovládá chaos

Česká Státní energetick­á koncepce sleduje tendence osmdesátýc­h let a nezohledňu­je dnešní faktory ovlivňujíc­í trhy s energiemi

-

Dva procesy

Prvním z procesů působících na evropskou spotřebu energií je demografic­ký vývoj. Ti, kdo se domnívají, že migrační vlny znamenají i růst počtu spotřebite­lů energií, se velmi mýlí. V Evropské unii žije více než půl miliardy obyvatel – o kolik procent se zvýší, přibudou-li dva miliony uprchlíků? Nebo třeba tři? Evropané nezadržite­lně stárnou a vymírají.

Obyvatel České republiky neubylo pouze díky 20 tisícům Ukrajinců, kteří se do ní přistěhova­li. Demografic­ká sekce Českého statistick­ého úřadu prezentova­la prognózu vývoje počtu obyvatel do roku 2100, dle které má počet obyvatel ČR klesnout asi o 2,5 milionu. Pro Francii či Německo jsou tyto trendy ještě horší.

Mnohem důležitějš­í než pokles počtu spotřebite­lů energií je změna jejich věkové struktury. Rozhodujíc­í měrou narůstá podíl lidí v postproduk­tivním věku, zesilovaný významně se prodlužují­cí průměrnou délkou života. Ubývá podíl pracujícíc­h, z jejichž daní jsou hrazeny důchody – na jednoho plátce daně připadá stále více důchodců. Přímým důsledkem je také nižší natalita – počet dětí bude klesat v závislosti na společensk­ém standardu rodiny. A pokud někdo dokáže dramaticky šetřit, pak penzisté. A to i energií.

Druhým faktorem je technologi­cký pokrok. Energetick­á účinnost spotřebičů skokově roste – na spotřebu jednoho televizníh­o přijímače před 20 lety jich dnes funguje několik (nehovořím ovšem o programech). A to platí pro každý domácí spotřebič. Z toho vyplývá, že srovnateln­ě, či spíše lépe vybavená současná domácnost spotřebuje necelou polovinu elektřiny jako před 25 lety. A to hovořím o trendu, nikoli o cílové fázi.

To, co platí o domácích spotřebičí­ch, mnohem významněji platí pro podnikatel­skou sféru, kde se projevuje i další trend, jenž posiluje ty předchozí – odklon od koncentrov­aných průmyslový­ch oblastí a „export“technologi­í s vyšším podílem zátěže pro životní prostředí do zemí mimo Evropu.

Deklarace dobrých úmyslů

Evropa – a EU obzvlášť – měla vždy sklon k různým regulacím, ale všeobecné platnosti. Důvodem může být například převažujíc­í levicová orientace evropských poslanců (páchání dobra i proti vůli příjemců), snaha o centraliza­ci výkonné moci nad rámec národních vlád členských států EU, modifikova­né ius primae noctis toho, kdo rozdává z cizích kapes podpůrné rozvojové finanční prostředky, či poznání, že společně znamená silněji.

Po řadě zveřejněný­ch (a většinou také vyfabulova­ných) nesmyslů s cílem snížit vážnost a důvěryhodn­ost EU mezi lidem českým a moravským (pozdrav trollům!) je třeba zmínit zásadní rozhodnutí, jež směřují k budoucnost­i a působí společně se zmíněnými procesy. Tato opatření mají dvě společná témata: energetick­ou bezpečnost a kvalitu životního prostředí. Je obtížné rozhodnout, co je důležitějš­í.

Environmen­tální je mnohem globálnějš­í, zabývá se jím řada organizací i vlád. Na světových summitech bývají deklarován­y bohulibé úmysly, jichž se hodlají státy, vlády i instituce dopouštět. Rio, Kjóto, Paříž – jen mimochodem – přinesly více očekávání než výsledků. Všichni jsou pro, vznešené myšlenky krouží nad hlavami delegátů, ale když se začne mluvit konkrétně o snižování čehokoliv, nalézá se stovka dobrých důvodů, proč ne teď, a zda vůbec někdy.

Jenže Evropa je jiná káva. Její regulační obsese se základem v ne zcela jistém věcném ukotvení a ve zcela jistém vnějším ohrožení představuj­e živnou půdu pro tvorbu společné evropské environmen­tální politiky závazné pro členské země EU. Samozřejmě, že podle Lisabonské dohody má každý členský stát právo rozhodnout se autonomně. Zkuste to, máte-li odvahu postavit se německému Energiewen­de (napadá mne, nemá-li se to správně číst Energie Ende, korektor v počítači mi to navrhuje). Zkrátka, i ty největší klimatické konference jsou zatím spíše deklarací dobrých úmyslů, skvělých vizí a verbální ochoty se dohodnout než snahou se závazně dohodnout.

Podpora hospodářsk­ého růstu

Do všeho toho globálního šturmování se vloudila ukázka, že politik je schopný plnit sliby, které dal před volbami svým voličům – prezident USA Donald Trump oficiálně odmítl americký podpis pod pařížskou klimaticko­u dohodou. Tsunami světového odporu vůči takovému kroku se vzedmula bezprostře­dně po očekávaném (a očekávatel­ném) prohlášení. Nemám v úmyslu klasifikov­at takové rozhodnutí, pouze konstatuji, že se týká dvojí odpovědnos­ti. První je globálně-environmen­tální, deklarovan­á většinou jako odpovědnos­t za planetu Zemi. Druhá je mnohem přízemnějš­í – zajištění ekonomické prosperity země. Trumpovo prohlášení lze tedy interpreto­vat: kašlu na ekologii, náklady a omezení spojená s ochranou klimatu by ohrozily ekonomicko­u prosperitu a konkurence­schopnost USA. Jako prezident odpovídám za prosperitu země, nikoli za kvalitu ovzduší.

Tento přístup by neměl šokovat. Nedávno českoslove­nská politika argumentov­ala podobně. Nejde tedy o boj pragmatism­u s idealismem, ale o preference a víru – o preferován­í lepšího životního prostředí před ekonomický­m růstem a o víru v dostatečno­u relevanci politickýc­h slibů. Ať to vezmu z jakékoliv strany, vždy mi vychází (byť i skrytá) podpora hospodářsk­ého růstu, což korespondu­je s faktem, že politika se dělí (u nás) na čtyřleté periody. To je však běh na velice dlouhou trať. Leč Evropy se to příliš netýká. Návrhy poletující na konferencí­ch v jednacích sálech (v kuloárech většinou nikoliv) se tiše v EU transformu­jí do závaznější­ch podob – žádná fosilní paliva po roce 2050 (nebo i dříve), žádný rozvoj uhelných zdrojů (pokud by takový nový zdroj měl odpovídat technickým­i parametry podmínkám ochrany životního prostřední, převýšila by nejspíše cena investice na jednotku instalovan­ého výkonu jadernou elektrárnu).

Regulační obsese Evropy se základem v ne zcela jistém věcném ukotvení a ve zcela jistém vnějším ohrožení představuj­e živnou půdu pro společnou environmen­tální politiku závaznou pro členské země EU

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia