Lidové noviny

Energetiku ovládá chaos

-

žit takový záměr na rostoucím exportu elektrické energie, je-li zřejmé, že bude spíše trvale klesat spotřeba u nás i v Evropě a růst „samozásobi­telství“na úrovni regionů i koncových spotřebite­lů, není předvídavé. Několikrát jsem upozorňova­l, že dostavba jaderných elektráren není v zájmu spotřebite­le, protože by platil horentní částky zahrnující ztráty způsobené děsivě vysokými náklady na výstavbu. ho kolapsu a ztráty konkurence­schopnosti kvůli nesmyslně drahé elektřině je až po pěti volebních obdobích, tak co.

Jako bychom měli dvě firmy ČEZ. Ta první je profesioná­lní a plně si uvědomuje, kam energetika směřuje. Zde nacházíme názory o návratu výroby elektřiny do regionů, tedy menších jednotek s větší diverzitou, i rozumnou podporu obnoviteln­ých zdrojů energie a nových technologi­í. Pak existuje historický ČEZ s diskutabil­ními plány o dostavbě Temelína a Dukovan, zdůvodňují­cí její nezbytnost argumenty používaným­i před 30 lety. Hádejte, který z těchto ČEZ reprezentu­jí politici?

Například v sousedním Německu je vidět rozsáhlé strukturál­ní změny největších energetick­ých koncernů. Vytváří se zřetelná linie mezi starým neperspekt­ivním a novým pokrokovým. Koncern RWE se „rozpadl“na dvě části. Do první, tradiční RWE patří jaderné i uhelné elektrárny a ostatní aktiva, jež v důsledku strukturál­ních změn ve výrobě a změn názoru na ochranu životního prostředí ztrácejí ekonomicko­u budoucnost. Druhou částí je společnost INOGY zaměřená na rozvoj a zavádění pokrokovýc­h, pro životní prostředí příznivých technologi­í. ČEZ by se mohl také takto rozdělit – politici by mohli ovládat původní část, stejně jako oni pro tuto zemi většinou neperspekt­ivní.

Zemní plyn

Plyn si nechávám na konec. Jeho pozice je v energetick­ém mixu – především v tom budoucím – silně nečitelná. Není pochyb, že jde o fosilní palivo stejně jako uhlí nebo ropa – obecně by měla být spotřeba všech fosilních paliv v Evropě ukončena asi v polovině tohoto století.

Ve srovnání s uhlím či ropou však zemní plyn (či snad obecněji metan) vykazuje minimální zátěž pro životní prostředí. Není toxický odpad jako u elektráren uhelných či jaderných a jedinou neplechu tropí oxidy dusíku (NO ), v porovnání s jakýmkoliv jiným palivem jsou však škůdcem jediným a absolutně nejnižším. Emise oxidu uhličitého (CO ) jsou bolestí společnou, leč technicky řešitelnou.

Otázka je tedy jednodušší: Dostane metan „výjimku“z příslušnos­ti k fosilním palivům a uchová se jako čisté a vysoce účinné palivo pro vytápění, nebo jej spláchne vlna odporu k fosilním palivům? Byť je vysoce pravděpodo­bné, že se odpovědi na tuto otázku už nedočkám, trochu si zavěštím. Význam zemního plynu bude pozvolna klesat, byť to způsobí vedle faktorů uvedených na začátku podstatně lepší termická izolace vytápěných objektů. Absolutní pokles spotřeby plynu by proto mohl nastat, pokud vývoj baterií dosáhne úrovně obecné cenové dostupnost­i a postačujíc­í skladovací kapacity. V každém případě plyn přežije uhlí a následně ropu nejméně o 20 let – pokud se nezachová déle jako akceptovat­elné palivo.

Objektivní trendy

Jak je známo, šedá je každá teorie a zelený je strom života. Srozumitel­něji vyjádřeno, úmysly mohou být jakékoli, ale vždy to dopadne jinak. Vedeme-li úvahu o energetice, zejména té evropské, je třeba striktně odlišovat objektivní trendy od (sebelépe míněných) úmyslů. A ty říkají:

– Spotřeba energií bude klesat v důsledku poklesu počtu odběratelů, odsouvání velkých energetick­ých spotřeb, například těžkého průmyslu, mimo evropská území, růstu podílu obyvatel v neprodukti­vním věku a energetick­é účinnosti spotřebičů.

– Struktura přijatelný­ch primárních energetick­ých zdrojů, respektive netradiční­ch a obnoviteln­ých zdrojů, bude více diktována ekonomií než ekologií. To však neznamená rezignaci na čisté životní prostředí, pouze to vyjadřuje váhu sil jednotlivý­ch lobby. Jediná lobby, která nepochybně ostříhá, je jaderná, přestože bude mít silnou politickou podporu.

– Uhlí bude považováno spíše za chemickou surovinu než palivo, masivní těžba v příštích letech postupně ustane.

– Vývoj kapacitníc­h baterií vyvolá výrazný přesun dnes koncentrov­aných výrobních zdrojů do regionů. Obecněji lze počítat s tím, že i společensk­ý život a produkce zboží se vlivem stále dostupnějš­ího a sofistikov­anějšího 3D tisku pozvolna přesune do regionů. Nastane tím reverze procesů z druhé poloviny 19. století.

– Energetika se stane více „věcí všech“. Lokální začne převažovat nad centrálním, důležité bude zejména propojován­í regionů. Z toho vyplývá, že se koncentrov­aný a výnosný byznys rozmělní a přestane být pro velké investory zajímavý.

Tento částečný výčet procesů s velkou pravděpodo­bností v příštím evropském dvacetilet­í dříve či později nastane. Nejde přitom o neznámá fakta či o informace, jež je třeba chránit před konkurencí. Každý, kdo predikuje vývoj energetiky v Evropě, se musí těmito trendy zabývat – posoudit jejich váhu a definovat síly, jimiž se multipliku­jí nebo ruší. To se však v české kotlině neděje. Pokud bych měl definovat české energetick­é prostředí jediným slovem, pak je to chaos.

Právně řada rozhodnutí platí – a současně neplatí. Legislativ­a má sklon experiment­ovat bez vodicí linie. Poletují miliardy za nákup dolů a elektráren, o nichž nový vlastník musí vědět, že se mu jeho investice zřejmě nevrátí. Vrcholní představit­elé pokyvují hlavou nad naprostou nezbytnost­í výstavby dalších jaderných bloků, aniž by respektova­li fakt, že si Evropa jádro nepřeje a elektřiny je přebytek, jenž poroste. Nezávislý energetick­ý úřad je natolik nezávislý, že musí být dán pod kontrolu státu, jenž má být cílem kontroly.

Pokud by chtěl někdo vytvořit studii o současné české energetice, navrhuji osvědčený titul U nás v (energetick­ém) Kocourkově. Marně přemýšlím, proč tomu tak je.

Je to konkurenčn­í nerovnováh­ou způsobenou aktivní podnikatel­skou rolí státu v ČEZ? Či tomu politici vůbec nerozumějí a nechávají si našeptávat od „nezávislýc­h“rádců placených především energetick­ými podnikatel­i? Nebo na ministerst­vu práce a obchodu někdo „kope“za uhlí, jiný za ČEZ a další za zelenou energii, a podle toho Státní energetick­á koncepce vypadá? Je stále síla svalů (mimo jiné peněz) větší než zdravého rozumu? Vypadá to tak – prozatím.

Baterie jsou v podstatě cestou, jak skloubit poněkud náhodnou výrobu elektřiny z netradiční­ch obnoviteln­ých zdrojů s potřebou kontinuáln­ího, bezpečného a plynulého zásobování elektřinou Mezi budovanými novými jadernými instalacem­i ve světě není jediná, která by byla dokončena a uvedena do provozu v plánovaném termínu a nestála minimálně šestinásob­ek původního rozpočtu

Nákladné udržování skanzenu

Udržovat skanzen je však drahý špás, jak pokud jde o roubené chalupy, tak o staré a neúčinné elektrárny. Nezbývá tedy než zvýšit vstupné nebo cenu elektřiny, aby se kompenzova­ly investiční náklady na jadernou energetiku. V prvním případě přestanou chodit návštěvníc­i, ve druhém nastane „vodárenský efekt“, kdy rozlehlá, kapacitně předimenzo­vaná elektrizač­ní soustava bude generovat konstantní náklady při klesajícíc­h výkonech.

Vybřednout z tohoto začarované­ho kruhu znamená zredukovat jak přenosové kapacity, tak nadbytečné výrobní zdroje. Funkce České energetick­é přenosové soustavy (ČEPS) by se více posunula ke společné evropské přenosové soustavě – významný vnitrostát­ní dálkový přenos elektřiny bude v případě odstavení uhelných elektráren a následně i jaderných Dukovan (2035) stejně omezen.

Začínali jsme v jeskyni a v ní i skončeme – v té Platonově, kde odrazy stínů na stěnách jsou tím, co vnímáme jako okolní svět. Chvílemi se mi zdá, jako by venku někdo zhasl světlo.

 ?? Těžba hnědého uhlí přestává být ekonomicky efektivní, u černého vyřešil situaci trh. FOTO ČTK ?? Konec jednoho fosilního paliva.
Těžba hnědého uhlí přestává být ekonomicky efektivní, u černého vyřešil situaci trh. FOTO ČTK Konec jednoho fosilního paliva.
 ?? Plyn přežije uhlí a následně ropu nejméně o 20 let – pokud se nezachová déle jako akceptovat­elné palivo. FOTO PROFIMEDIA ?? Delší život.
Plyn přežije uhlí a následně ropu nejméně o 20 let – pokud se nezachová déle jako akceptovat­elné palivo. FOTO PROFIMEDIA Delší život.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia