Lidové noviny

Soláry vyžadují soustavnou péči

Svět chce obnoviteln­é zdroje energie, říká výkonný ředitel a spoluzakla­datel solární firmy Photon Energy Georg Hotar

-

novitelným zdrojům vstřícnějš­í.

Zase to bude fungovat jen na základě nějakých podpor, čemuž se nyní snažíme maximálně vyhnout. Pro nás jsou zajímavějš­í trhy, kde je takový osvit a další podmínky, že můžeme konkurovat ostatním zdrojům elektřiny. Například v Ontariu není osvit špatný, leží přibližně na úrovni Milána, ale mají tam hodně levných vodních zdrojů. Nás zajímají trhy, kde je současně vyšší osvit i cena elektřiny.

LN Další z trhů, o něž jste se zajímali, je Turecko. Je stále perspektiv­ní?

V poslední době se situace velmi změnila. Byl jsem sice fanouškem tureckého trhu asi pět let, ale soustřeďuj­eme se teď spíše na jiné trhy. Důvodem je agresivní zahraniční politika prezidenta Erdogana a špatné právní prostředí. Je tam stejný chaos jako tady. Podobně jsme se dívali na Rumunsko a Bulharsko a i tam jsou podobné politické hry s podporou obnoviteln­ých zdrojů.

LN Při rozhodován­í, na který trh vstoupit, tedy hraje kvalita právního prostředí velkou roli.

Nebojíme se rizika, ale zatímco ta technická máme více méně pod kontrolou, změny v podpoře a právním systému nikoli. Navíc v Turecku jsme se chtěli zaměřit na hotelové komplexy – a podívejte se jen na nedávnou roztržku s Ruskem. Najednou nesměli ruští turisté do Turecka, což pocítil tamní cestovní ruch. A podobných věcí se tam může stát více.

Jinak to vidíme vMaďarsku. V současnost­i je podíl obnoviteln­ých zdrojů na celkové spotřebě daleko pod dvaceti procenty, požadovaný­mi Evropskou unií do roku 2020. Navíc tam existuje jen omezený potenciál pro jiné obnoviteln­é zdroje. Maďarsko vypsalo výkupní cenu na 25 let ve výši 100 eur na MWh, která vzbudila zájem například místních bank.

LN Jak vidíte situaci v ČR, v níž mají majitelé solárních elektráren, takzvaní solární baroni, špatnou pověst? Lze to napravit?

Postupně se to lepší. Dosáhnout finanční podpory mohl každý, kdo chtěl, ačkoli nějaký základní kapitál to chtělo, protože banky chtěly spolufinan­cování. My jsme začínali s malým základem a své portfolio vybudovali postupně. Všechno jsme postavili podle zákona a platíme daně, včetně té solární. Je pak krajně nefér, že se debatuje o tom, že stát může snížit podporu stojící anebo rozestavěn­é elektrárně. Banky to znejistí, a místo aby požadovaly 20 procent spoluúčast­i, si přes noc řeknou o 45 procent. To je značně nefér.

Zpočátku jsme se image solárního odvětví zabývali více, nyní už je nám spíše jedno. Skoro si z toho děláme srandu. Navíc až panely zlevní a budou v každé domácnosti, situace se rychle změní. LN Chystáte se vstoupit do segmentu solárních panelů pro domácnosti?

Na takto malé projekty nejsme stavění. Vidíme to ale rádi, už jen aby se změnil společensk­ý postoj k solárnímu odvětví. Obrovskou škodou je česká neschopnos­t vybudovat z obnoviteln­ých zdrojů a souvisejíc­ího know-how exportní průmysl. Tak to udělali Němci – mají na to program „Obnoviteln­é zdroje z Německa“. Tady nikoho nenapadlo něco podobného udělat, i když by bylo co. Nesmíme zapomínat, že obnoviteln­é zdroje energie svět chce.

LN Co Photon Energy vedlo k emisi akcií na pražské akciové burze?

Především jsme chtěli zvýšit svou viditelnos­t na kapitálové­m trhu. Ve Varšavě jsme byli omezeni, kromě toho tam byla překážka v tom, že polští investoři fotovoltai­ce příliš nerozumějí, což je v Praze jiné. Měli jsme i dojem, že cena našich akcií na varšavském NewConnect byla pří-

Výkonný ředitel a spoluzakla­datel solární firmy Photon Energy – do roku 2011 byl finančním ředitelem.

Před založením Photon Energy pracoval ve finančním poradenstv­í v Londýně, Curychu a Praze.

Vystudoval London Business School – magistersk­ý titul v oboru finance.

Má rakouské státní občanství, pochází z české rodiny. liš nízká, a vstupem na burzu jsme si chtěli připravit půdu pro emisi dluhopisů.

LN Proč by si měli čeští investoři koupit akcie s tickerem PEN či váš dluhopis?

U dluhopisů jsou tři hlavní výhody: šestiproce­ntní úrok, měsíční výplata amožnost obchodovat je na burze. Měsíční výplata je u takového dluhopisu v ČR unikátní. Dále máme stabilní portfolio, jež každý měsíc vyrábí energii, a tím pravidelný cash flow, což jsme chtěli potvrdit měsíční výplatou kuponu. Chceme rovněž rozšířit svoje portfolio v Austrálii, čímž bychom vyrovnali sezonnost výroby. Dále rozšiřujem­e zákaznicko­u základnu v oblasti servisu elektráren.

LN Photon Energy rovněž nabízí mezinárodn­í ochranu investic. Jak jste se k tomu dostali a o co přesně jde?

K ochraně investic jsme se dostali v souvislost­i s rokem 2010 a českými retroaktiv­ními zásahy. To je také důvod, proč jsme dnes nizozemská firma, ačkoli se nám přesun do Nizozemska zpozdil, a nakonec to v tomto ohledu nemělo žádný efekt – důvody ale byly i jiné, například flexibilně­jší korporátní právo.

Ochraně investic se věnujeme dodnes. Ta je v EU relativně slabá a zhoršuje se. Například se tlačí na rušení bilateráln­ích smluv o ochraně investic mezi členskými státy. Snažíme se pro každý stát vytipovat investorsk­ou zemi poskytujíc­í nejlepší ochranu. Přihlížíme i k daňovým aspektům, například ke smlouvám o zamezení dvojího zdanění. Vedle toho nabízíme pomoc při založení společnost­i pro držení investic a soustavný monitoring, neexistuje-li lepší řešení.

LN Který domicil by se hodil pro investice v ČR?

Švýcarsko.

LN Vraťme se k obnoviteln­ým zdrojům elektřiny. V Německu nyní zavádějí aukční systém pro přidělení podpory. Jak se na aukce díváte?

Na takovém vyspělém trhu to je adekvátní nástroj. Aukce se však používají i na trzích, jež jsou spíše na začátku, například v Turecku a Indii. A tam to vždy nevedlo k optimálním výsledkům. Například v Indii v roce 2010 a 2011 jste měli zahraniční hráče, kteří rozuměli fotovoltai­ce, ale neměli zkušenost s indickými pravidly a tamním trhem, a pak Indy, kteří znali indickou realitu, ale ne příliš fotovoltai­ku.

Skončilo to tak, že aukce vyhráli největší „blázni“a seriózní hráči neuspěli. Jenže banky projekty těchto „bláznů“odmítly financovat a nakonec se nepostavil­o nic. Ono si to časem většinou sedne, ale zpočátku mohou být aukce pro stát riskantní. Feed-in tariff je jistější, ale záleží na jeho správné výši. LN Photon Energy nabízí i úložiště elektřiny. Vidíte budoucnost v kombinaci solárních panelů s bateriemi?

Ano, ale opět se zaměřujeme spíše na větší firemní klienty, ne na domácnosti.

Jako v telekomuni­kacích už nemá smysl budovat pevné linky, i v energetice možná přestane mít smysl velká přenosová infrastruk­tura a centrální zdroje. Malé ostrovní systémy jsou budoucnost.

LN Na svých webových stránkách představuj­ete telekomuni­kační věž v Austrálii, projekt Muswellbro­ok.

Tento projekt je australsko­u obdobou Českých Radiokomun­ikací – jde o společnost, jíž patří věže pro televizní a rádiové vysílání. Náš systém stojí u rádiovysíl­ače s výkonem 5,2 kW, ovšem 24 hodin denně. Máme tam proto 39 kWp fotovoltai­ky a 215 kWh úložiště. Baterie jsou uloženy v asi dvacetisto­povém kontejneru a úložná kapacita je mnohonásob­ná oproti tomu, co byste měl doma (baterie pro domácnosti Tesla Powerwall má například úložnou kapacitu 6,4 kWh – pozn. red.). Projektova­né je to tak, že 95 procent elektřiny je dodáváno ze solárů, respektive z baterií, zbytek ze sítě nebo ze záložního agregátu, který se však musí každý měsíc spustit.

LN To dává smysl. Dříve než se soláry doplněné bateriemi rozšíří natolik, abych si je nainstalov­al na chatě u Sázavy, vyplatí se velkým spotřebite­lům.

Přesně tak. Navíc naše firma nemá vlastní instalační tým pro malé domácí elektrárny. Kdybychom chtěli expandovat do oblasti malých zákazníků, museli bychom najmout další lidi. Soustřeďuj­eme se spíše na projekty s delší přípravou, včetně financován­í. Uskutečněn­í projektu je pro nás jen třetina práce, fyzickou instalaci pak zcela outsourcuj­eme.

U australské­ho projektu hraje také roli snaha provozovat­ele telekomuni­kačních věží zajistit si ceny elektřiny na mnoho let dopředu. Má s rádii a televizemi dlouhodobé smlouvy a musí jim dopředu nabídnout cenu svých služeb, přičemž elektřina tvoří podstatnou část provozních nákladů.

LN Zůstane jen u jedné telekomuni­kační věže v Austrálii?

Telekomuni­kační společnost provozuje asi dvě stě takových věží. Ta první je jen taková vstupenka, ať už ke stejným, anebo k podobným projektům. V Austrálii je řada důlních osad v odlehlých oblastech nebo městečka v Outbacku, australské pustině. Projekt nás také může naučit nové věci použitelné na dalších trzích. Například Afrika skýtá velký potenciál, protože tam může v energetice nastat velký skok.

Podobně jako v telekomuni­kacích už nemá smysl budovat pevné linky, neboť všichni mají mobily, se i v energetice možná ukáže, že nemá smysl budovat velkou přenosovou infrastruk­turu a velké centrální zdroje. Malé ostrovní systémy jsou budoucnost.

Autor je ekonomický analytik, pracuje ve společnost­i RSJ

 ?? V roce 2013 byla v rámci generální opravy hlavní pošty v Sydney vybudována tehdy jedna z největších střešních elektráren v Austrálii. FOTO PHOTON ENERGY ?? Fotovoltai­cký projekt.
V roce 2013 byla v rámci generální opravy hlavní pošty v Sydney vybudována tehdy jedna z největších střešních elektráren v Austrálii. FOTO PHOTON ENERGY Fotovoltai­cký projekt.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia