Lidové noviny

Boxerská fraška za miliardy

- ANTONÍN VAVRDA

Krátce po středeční půlnoci odstartova­lo boxerské šílenství. Největší hvězda UFC Conor McGregor a nejlepší bijec poslední dekády Floyd Mayweather oznámili, že si to rozdají 26. srpna. Dle pravidel boxu.

PRAHA Jsou to dva roky, co osmadvacet­iletý irský bouřlivák Conor McGregor poprvé prohlásil, že pokud by dostal šanci utkat se s o třináct let starší boxerskou legendou Floydem Mayweather­em, neváhal by.

Jeho přání se splní: 14. června 2017 došlo k dohodě.

„Byl to jeden z nejjednodu­šších obchodů, které jsem kdy uzavřel. Naprosto bez problémů,“řekl ESPN Dana White, šéf UFC a muž, který má McGregora pod smlouvou.

Ač se rodák z Belfastu dvakrát za posledních 24 měsíců snažil vzbouřit mocným, vždycky jej White udržel na uzdě. A dokud se před měsícem neupsal jemu, žádná konkrétní jednání s druhou stranou neprobíhal­a. Byť se White sMayweathe­rovým poradcem – Alem Haymonem – několikrát setkal už v průběhu jara.

Ve chvíli, kdy si White podpisem pojistil McGregorov­u poslušnost, šlo již vše ráz na ráz. „Nikdy jsem se neúčastnil tak snadných jednání,“přidal se Stephen Espinoza, výkonný viceprezid­ent televize Showtime, který bude galavečer nejspíše z T-Mobile Areny v Las Vegas na konci srpna vysílat do celého světa.

„Začne pořádná legrace. Už se nemohu dočkat, až to všechno vypukne,“doplnil oba muže poslední článek jednacího týmu u kulatého stolu, výkonný ředitelMay­weather Promotions Leonard Ellerbe.

Rozhodně je ale nepoháněly – stejně jako hlavní protagonis­ty celé show – žádné ctnostné myšlenky jako krále Artuše a jeho rytíře ve slavné legendě.

Hlavní motivací jsou totiž peníze a zase peníze.

Ostatně právě proto si White „zkrotil“McGregora až nyní. Dva roky jej nechal společně s Mayweather­em celkem nerušeně pracovat na propagaci tohoto ze začátku pro mnohé nereálného duelu.

A uzdu mu dle všeho nyní opět povolí.

„Floyd Mayweather a Conor McGregor jsou jedinečné osobnosti. Bude to nesmírně zábavné. Fanoušci imédia se do tohoto due- lu zbláznili a já už se nemohu dočkat na první tiskovku, až se poprvé setkají tváří v tvář,“usmíval se ve čtvrtek večer White.

Cirkus za devět miliard

Mělo by se tak poprvé stát na začátku příštího týdne, kdy se všichni dozvědí i více podrobnost­í. Mimo jiné i to, kolik budou stát vstupenky, jak a kde je půjde zakoupit, za kolik se bude prodávat televizní přenos, tzv. PPV, hlavní zdroj příjmů pro všechny zaintereso­vané.

Mluví se o částce 99 dolarů za PPV, a pokud se naplní předpoklad­y, mohli by jen tímto způsobem vydělat oba soupeři přes 400 milionů dolarů (přes devět miliard korun). „Tohle je největší duel všech dob. Vydělá více než Mayweather s Pacquaiem,“prorokoval Espinoza.

Pokud by se tak stalo, Mayweather by odešel z ringu s více než 400 milionů dolarů, jeho rival by inkasoval okolo 150 milionů, o které by se ale musel podělit s Whitem.

O tom, že vítězství bude slavit Američan, pochybuje především z řad expertů jen málokdo. Právě proto se k zápasu staví boxerská komunita, ale také svět MMA povětšinou skepticky. Pokud tedy nepočítáme fanoušky obou soupeřů a ty, kteří mohou na něm také vydělat.

„Pojďme ten duel bojkotovat. Přes rok se box dostával z nenaplněný­ch očekávání souboje Floyda s Pacquiaem, který sledoval celý svět, na který koukali i ti, kdo box normálně nesledují. A od našeho sportu je odehnal. Stejné to bude i tentokrát. Jediné, o co těm dvěma jde, jsou peníze. Po zápase je inkasují, ode- jdou a bude jim jedno, co tím způsobí,“napsal před dvěma týdny na svůj Facebook Oscar de la Hoya.

Jeden z nejlepších boxerů přelomu tisíciletí, který se stal po parádní bitvě v roce 2007 Mayweather­ovou 38. obětí.

McGregor, první bijec, který držel v UFC dva mistrovské pásy najednou, má být rekordním číslem 50.

A to mnohým vadí. Irský šoumenmá sice ve sbírce úspěchů několik juniorskýc­h domácích titulů, mezi seniory ale už na vrcholové úrovni neboxoval.

„Proti Floydovi bude v boxerském ringu vypadat směšně. Ale nemyslím si, že ten zápas zničí box. McGregor maximálně udělá šaška sám ze sebe,“zaznělo z úst nejmladšíh­o mistra světa těžké váhy Mikea Tysona.

„Nemá proti němu absolutně žádnou šanci. Nepomůže mu ani fakt, že je levák, což Floyd nemá rád. Vezme ho do školy a bude jen na něm, kdy výuku ukončí,“přidal se Dan Rafael, respektova­ný americký boxerský novinář.

Právě jemu před dvěma měsíci McGregor na galavečeru v New Yorku důrazně a pěkně z očí do očí vysvětlova­l, že se on i další pletou, když jej podceňují, a že Mayweather­a nejen zasáhne, ale také knokautuje.

Za deset týdnů dostane šanci svá slova potvrdit v ringu proti nejlepšímu boxerskému obranáři všech dob, který se kvůli němu vrátí z důchodu po téměř dvou letech. A také kvůli tučnému šeku…

 ?? Bývalý boxerský šampion několika váhových kategorií Floyd Mayweather jr. (vlevo) a aktuální vládce UFC v lehké váze Conor McGregor. FOTO ČTK/ AP ??
Bývalý boxerský šampion několika váhových kategorií Floyd Mayweather jr. (vlevo) a aktuální vládce UFC v lehké váze Conor McGregor. FOTO ČTK/ AP
 ??  ?? Legendy bojových sportů.
Legendy bojových sportů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia