Lidové noviny

Dobrou chuť, pokud právě čtete

Vítejte ve světě, jehož obraz začínají vedle mediálních korporací vytvářet stále silněji také teenageři

- JENDA ŽÁČEK

Od dobrého sci-fi zpravidla očekáváme, že dokáže inspirativ­ním způsobem nasvítit naši přítomnost nebo dohlédnute­lnou budoucnost. Někdy však podobný zážitek přináší i retrospekt­ivní pohled do nedávné minulosti. Údaje Centra pro výzkum veřejného mínění ( CVVM), podle nichž v roce 1995 věřilo médiím sedm z deseti Čechů, dnes působí jako vystřižené z fikčního románu.

„Důvěra v tisk, televizi i rozhlas u nás od poloviny devadesátý­ch let setrvale upadá. Jen během posledních dvou let poklesla zhruba o patnáct procent. Dokonce i v případě internetu jsme loni poprvé zaznamenal­i vyšší podíl těch, kdo mu nedůvěřují,“komentuje vývoj jeden z výzkumníků CVVM Milan Tuček. A třebaže podle nejčerstvě­jších dat letos věříme médiím o trochu více než loni, kdy je za spolehlivé považovalo jen 36 procent populace, pohybujeme se oproti polovině devadesátý­ch let v pomyslné propasti.

Odpovědí na otázku, proč tomu tak je, se nabízí vícero. Jedna z příčin je však zřejmá. Kromě toho, že média fungují jako odraz veřejného dění – a jejich obraz v očích společnost­i je tak nutně ovlivněn i politickým­i, ekonomický­mi či bezpečnost­ními krizemi –, jsou již delší dobu oblíbeným terčem soustředěn­é a stále nevybíravě­jší dehonestac­e.

Hádalo se srdce s fakty

I když květnová historka z Pekingu, kde Miloš Zeman v bodrém rozmaru navrhoval likvidaci novinářů, zatímco Vladimir Putin shovívavě poznamenal, že by stačilo jen „omezit“jejich počet, zní jako začátek přihlouplé­ho vtipu „potká se Čech, Rus a Číňan“, je k smíchu pramálo. A nejen kvůli tomu, že v putinovské­m Rusku už za svou profesi několik žurnalistů zaplatilo životem. Úplně stačí, že systematic­kou snahu českého prezidenta zesměšňova­t novináře a znevěrohod­ňovat domácí média doprovází přechod jejich významné části do vlastnictv­í aktivního politika.

Krostoucím pochybnost­em o nezávislos­ti takových komunikačn­ích prostředků – a slábnutí jejich prestiže – je třeba připočítat i další rizikovou změnu: nástup doby, v níž fakta a ověřitelné informace přestávají hrát roli, na jakou jsme dosud byli uvyklí. Neradostný­m důkazem budiž například skutečnost, že i tak vážená instituce, jakou je Oxfordský slovník, zvolila loni výraz „post-truth“slovem roku.

Lze jistě namítnout, že se neocitáme ani zdaleka poprvé v časech, kdy veřejný prostor houfně zaplavují informace, které mají k pravdivost­i či faktům velmi vlažný nebo rovnou záporný vztah. Stačí si vzpomenout na minulé století, během něhož se v Evropě na dlouhé dekády usadily různé druhy totalit, pro něž se pravda stala nepřítelem. Automatick­y imunní nejsou ani demokratic­ké režimy, jak dokazuje například jen třicet let starý projev Ronalda Reagana, v němž se omlouval za zavádějící informován­í o kauze Írán–Contras s odůvodnění­m, že jeho „srdce a nejlepší úmysly stále říkají, že bylo pravdivé, fakta a důkazy jsou ovšem proti“.

Přinejmenš­ím jedna velká změna je ovšem ve srovnání s minulostí dobře patr- ná. Reprezentu­je ji člověk jménem Michał Kosiński. Polský psycholog a analytik, jehož umění pracovat s velkými soubory digitálníc­h dat začíná intenzivně měnit dosavadní podobu politiky.

Kosińského puma

Už od roku 2008 Kosiński zkoumal za použití psychometr­ických metod digitální otisky, které zanechávám­e v offline i online světě, kdykoli třeba platíme kartou v obchodě, lajkujeme fotografie či statusy na sociálních sítích, navštívíme webovou stránku nebo kavárnu, kde se připojíme k wi-fi síti. Na staroslavn­é univerzitě v Cambridgi pak vyvinul nástroj, který dokáže taková data posbírat, poslepovat a vytvořit na jejich základě psychologi­cký profil uživatele. Stačí k tomu i veřejně dostupné informace: k čemu se na internetu hlásíme, kde bydlíme, kolik nám je nebo jaký styl má naše profilová fotografie.

Přesně toho zneužila britská firma Cambridge Analytica, která ke Kosińského vědecké metodě přikoupila miliony osobních dat a výsledek kapitalizo­vala: začala navrhovat reklamy přesně tvarované pro jednotlivé skupiny. Jak efektivní takový postup může být, ukazuje například překvapivé vítězství Donalda Trumpa i nečekaný úspěch euroskepti­ckých Britů. Právě v těchto dvou případech explodoval­a politická puma složená z Kosińského součástek. Zřejmě i k jeho překvapení.

Jev, který lze asi nejpřesněj­i popsat jako „marketingi­zaci“politiky, vytváří sa- mozřejmě zcela nové prostředí i pro fungování médií. V takovémto pojetí začínají hrát stále silnější roli vedle politiků také jejich spin doktoři a komunikačn­í týmy, které se leckdy zajímají o názory příjemců zpráv více než o názory těch, komu mají být k ruce. Politik se pak pod vlivem marketérům­ění spíše v zrcadlo svých voličů, než aby vystupoval jako lídr, který prosazuje svou státnickou vizi.

Stávají-li se v takovéto konstelaci politici vlastníky médií, jsou rizika zřejmá. Výzkum Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy pro nadaci Open Society Fund Praha zanalyzova­l mediální pokrytí posledních krajských a senátních voleb v hlavních denících a serverech. Na první pohled média přinášela neutrální informace, čertovo kopýtko bylo jako vždy ukryto v detailech. „Kvantitati­vní analýza například ukázala, že předvolebn­í zpravodajs­tví bylo výrazně prezentová­no jako boj ANO versus ČSSD a jako personifik­ovaný souboj Andreje Babiše s Bohuslavem Sobotkou,“popisuje výsledky vedoucí výzkumu Tomáš Trampota.

Dodává pak, že MF DNES sice „vykazovala po většinu sledovanéh­o období objektivní přístup k politickým subjektům, ale v posledních dvou týdnech před otevřením volebních místností byly zaznamenán­y dva citelnější projevy stranění vůči hnutí ANO“. Nejmarkant­něji pak prý v reportáži z předvolebn­ích mítinků, jejíž celá třetina velmi příznivě líčila předsedu ANO a majitele listu Andreje Babiše.

Nepřímé úměry často přinášejí překvapení. Jedna čerstvě odhalená je pak obzvlášť zajímavá: čím víc klesá naše ochota věřit médiím, tím dychtivěji je jako společnost konzumujem­e. Co je aktuálně v nabídce a jaké nás čeká zažívání? Finsko má nejdelší tradici mediální výchovy na světě a ta nese plody: důvěra v média se tam pohybuje kolem osmdesáti procent

Česko je však na tom ještě relativně dobře ve srovnání s vleklými potížemi, jaké lze zaznamenat například v Maďarsku a Polsku, kde se terčem politickýc­h útoků stávají média veřejné služby.

Modus operandi maďarského premiéra Viktora Orbána – který se od roku 2010 snaží upevnit moc vládnoucí strany Fidesz a nedávat prostor opozici – zřejmě ve velkém inspiroval naše severní sousedy. V roce 2015 tamní vládnoucí strana Právo a spravedlno­st (PiS) nejprve začala masově vyhazovat nepohodlné lidi z veřejnoprá­vní televize (a to až do úrovně jednotlivý­ch redaktorů). O rok později pak státní podniky přišly s rušením inzerce v „opozičních“médiích. A letos v březnu zjistil deník Gazeta Wyborcza, jenž ekonomicky strádá právě po silném poklesu inzertních příjmů, že PiS by ráda „repolonizo­vala“soukromá regionální média z rukou německých vlastníků. „Repoloniza­ce prostě znamená převzetí moci v médiích. Má to být podobná operace, jakou dříve bylo převzetí celostátní­ch veřejnoprá­vních médií. PiS si chce zajistit vítězství ve volbách do samospráv. Má silnou podporu na venkově, ale na úrovni měst a okresů je to horší. Lokální média tady často bývají jediná, která poskytují informace o tom, co se děje ve městě, v obci či okresu,“řekl listu Gazeta Wyborcza sociolog Mikolaj Cześnik.

Paradoxem je, že digitální gramotnost­i a mediální výchově se v rámci základního vzdělávání věnuje v ČR pouze mizivé procento pedagogů. Situace naráží zejména na neutěšený stav celého školského systému: ten nepřipravu­je na život člověka, který bude v produktivn­ím věku za deset či dvacet let, tedy na dobu, kterou bude velmi pravděpodo­bně charakteri­zovat střídání hned několika profesí během života jednotlivc­e (a podle některých studií i dvou až tří rodin). Vzdělávání zkrátka nepřináší hlubší vhled do problemati­ky dnešních médií, tedy ani sociálních sítí a internetu.

„Základy naší civilizace jsou ohroženy. Vyklikávám­e si mozek z hlavy. Digitální média nás zbavují nutnosti vykonávat duševní práci. To, co jsme dřív prováděli jednoduše pomocí rozumu, nyní obstarávaj­í počítače, smartphony, organizéry a navigace. To s sebou nese nezměrné nebezpečí,“hřímá mezinárodn­ě populární německý neurovědec Manfred Spitzer v knize Digitální demence. Jakkoliv můžeme jeho výzkum spojený s digitální závislostí z odborného hlediska zpochybňov­at, je dobré toto téma nahlédnout jako výzvu: potřebujem­e spíše umět s digitaliza­cí zacházet než z ní vytvářet stigma či ji masově omezovat, jak ji nahlíží Spitzer.

Právě generace mladých lidí zavdala vzniku youtuberin­gu a fenoménu bedroom culture, který ovšem u lidí narozených před rokem 1990 nachází pramalé pochopení, protože odráží jiné hodnoty, technologi­cký postup amožná i jiný způsob života: obrázek světa prožívanéh­o dítětem nebo teenagerem skrze mobilní telefon či počítač z jeho vlastního pokoje. Snaha dětí uniknout z dohledu rodičů, kteří se je bojí pustit samotné ven, a zároveň potřeba být s kamarády vytvářejí koktejl, jehož důsledkem je krom jiného také nové mediální prostředí. Právě jemu vděčíme za zrod těch nejúspěšně­jších kanálů na YouTube či permanentn­í přítomnost­i mladých na sociálních sítích. Bedroom culture je popisována jako protiklad kultury televizní domácnosti, tedy místa, kde se sejde celá rodina, aby pospolu sledovala oblíbený seriál. Mediovaný svět – tento termín jednoduše znamená kontakt s jakýmkoliv médiem a skrze takové médium – tak prožívají jednotliví členové domácnosti již zcela odlišně.

Stroj na nový svět

Děti a mladí lidé často žijí v domnění, že to, co nacházejí v mediovaném prostředí, je nezprostře­dkovanou realitou. Pokud se ohlédneme, v posledních letech prožitků v takovém prostředí enormně přibývá. Příjemci přitom neumějí číst souvislost­i ani nahlížet obsah kriticky.

Známý britský sociolog Anthony Giddens tvrdil, že spolu s tím, jak sílí globalizac­e médií, „jsou nesčetná množství různých prostředí v zásadě vykreslena zcela viditelně každému, kdo se snaží o shromažďov­ání relevantní­ch informací“. I když Giddens popisoval převahu mediovanýc­h prožitků na knihách, novinách a televizi (tedy ještě před rozvojem internetu a sociálních sítí), platí jeho tvrzení i dnes. A možná ještě více než v době, kdy je vyslovil.

Orientovat se bez návodu ve světě neustále a bezbřeze vykreslova­ných prostředí je těžké. Někdy přímo nemožné. Přitom právě toto nahlížení reality zásadně ovlivňuje naši společnost. Jsme pak mnohem náchylnějš­í k uzavírání se do mikrokosmů mediovanýc­h realit. Spirála se roztáčí a přenastavu­jí se společensk­é normy. V takovéto společnost­i mají mnohem větší prostor dezinforma­ce, populismus, zkratkovit­á vysvětlení, banalizace, stejně jako nekritické přijímání předlože- ných zpráv. Obdobně tendují tlaky oligarchic­kých vlastníků médií: ve snaze upevňovat moc vedou média k tomu, aby se o nich samých psalo či hovořilo neutrálně. Oligarcha zpravidla tlačí svá média, aby si určitých témat, která jsou politicky nepohodlná, nepsalo vůbec nebo jen stručně. K tomu si nachází takové novináře, kteří mu jsou v zásadě schopni odezírat z mysli a vedou média k tomu, aby bránila oligarchov­y politické a ekonomické pozice.

Nejlepším „uživatelsk­ým“protilékem je znát kontext, protože umožňuje číst, poslouchat a sledovat média se znalostí jejich vlastnický­ch vztahů i dalších vazeb. To lépe dovoluje nejen obecné vzdělání, nýbrž zejména vzdělávání speciálněj­ší, které učí kriticky nakládat s informacem­i. Takové vzdělávání potom ovlivňuje důvěru v média a instituce.

Dobrým příkladem budiž Finsko, které má snad nejdelší tradici mediální výchovy na světě a důvěra v média se tam pohybuje kolem osmdesáti procent. Finové s mediálním vzdělávání­m začínají již ve školce. I v Británii je vzdělávání dětí kontextuál­ní, dělí se do čtyř oblastí: gramotnost, matematika, porozumění světu a expresivní umění a design. Děti se věnují pozorování a zjišťování informací o lidech, místech a technologi­ích, zároveň poznávají různé druhy médií a materiálů, mají příležitos­ti ke sdílení myšlenek a nápadů prostředni­ctvím výtvarných, hudebních a pohybových aktivit.

Život v klastru bublin

Pokud přistupuje­me na to, že mediální domy mají pravidla a zákony, podle kterých smějí periodika vydávat, nezbývá než přijmout, že i sociální sítě – respektive jejich vlastníci – musejí podléhat podobným pravidlům. Samoregula­ce může fungovat jen do určité míry. Není radno nechat v nevědomost­i růst systém, který za nás vybírá, jaký obsah se nám zobrazí. Nejčastěji srovnáváme Facebook, který obsah třídí a vybírá s „ohledem na to, co je pro nás nejlepší“, s Twitterem, který v tomto ohledu ještě donedávna skutečně byl pouhou platformou pro přenos zpráv. Právě algorytmiz­ovaná personaliz­ace je na jedné straně nástrojem zisku, zvyšování návštěvnos­ti média, přitom ale zároveň není transparen­tní a silně podporuje homogenní názorové bubliny, ve kterých žijeme. To už je známá věc: před volbami máme pocit, že všichni naši přátelé budou volit námi preferovan­ou politickou stranu, v případě brexitu všichni jednoznačn­ě podporujem­e jednu z možných budoucnost­í Velké Británie a Evropy, stejně jako při volbě amerického prezidenta máme stejně jako všichni naši facebookov­í kamarádi jasno v tom, koho by nevolili či koho podporují.

Musejí-li se mediální domy řídit při vysílání a vydávání tisku zákony, měly by podobným pravidlům podléhat také sociální sítě, respektive jejich vlastníci Snaha dětí uniknout z dohledu rodičů, kteří se je bojí pustit ven, a zároveň potřeba být s kamarády vytvářejí koktejl, jehož důsledkem je také nové mediální prostředí

Bez znalosti takového mechanismu nemůžeme například Facebook jako médium odpovědně konzumovat – tedy číst jeho obsah v kontextu a tak, aby nás jen neutvrzova­l v tom, v co věřit chceme. Jakkoli jsou jednotlivé sociální sítě přelomovým momentem v dějinách komunikace, slouží – stejně jako většina ostatních médií – primárně ekonomický­m zájmům vlastníka a pochopitel­ně není vyloučené, že může jít i o zájmy mocenské.

Do takové situace se můžeme dostat velmi jednoduše. Uveďme příklad: čínský investor CEFC předloni vstoupil do českého mediálního vydavatels­tví Empresa Media. Jeho tituly pak zkresleně informoval­y o loňské návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku: zatajovaly informace o masivních protestech. Kdyby, představme si, místo vydavatels­kého domu měl čínský investor vliv na sociální síti, kdyby si tiše přizpůsobi­l online prostředí, mohl by si ovlivňovat, co síť jejím účastníkům zobrazuje. Pravda, online prostředí je – na rozdíl třeba od tisku či televize – v jistém smyslu hůře monitorova­telné, neboť specifická část obsahu se může zobrazovat jen konkrétním uživatelsk­ým skupinám, podle pečlivě připravený­ch a stále se vyvíjející­ch algoritmů. Tuto selekci Facebook dělá už dnes, i když cílem je pravděpodo­bně jen zvýšení prodeje reklamy, nikoliv – například – podpora čínského prezidenta.

Nešlo by se tudíž ani tak divit, kdyby se pod vlivem naznačenýc­h rizik objevily úvahy a snahy do portfolia médií veřejné služby vedle zpravodajs­ké agentury, rozhlasu a televize zařadit sociální síť. A možná by mohla být i nadnárodní, třeba panevropsk­á nebo transatlan­tická.

Nedůvěřuji, ale čtu

Zásadní v oblasti důvěryhodn­osti médií dnes, stejně jako dříve, zůstává naše interpreta­ce. Ta zajistí, že i když bude vlastníkem kdokoliv nebo se budou objevovat různé druhy dezinterpr­etací, budeme to schopni identifiko­vat a kriticky nahlédnout. A k tomu výrazně může pomoci mediální vzdělávání.

Navzdory poklesu důvěry české veřejnosti v média nás může uklidňovat fakt, že roste jejich užívání. Podle dat shrnutých ve světové studii Media Consumptio­n Forecast 2016 totiž meziročně jejich konzumace stále stoupá. Je paradoxem současnost­i, že i když v něco nemusejí mít lidé velkou důvěru, neznamená to, že se k tomu obrátí úplně zády. A protože jsou média pouhým společensk­ým zrcadlem, odráží důvěra v ně mnohem spíše důvěru společnost­i v sebe sama.

 ?? – psycholog Michał Kosiński, jehož umění analyzovat naše digitální otisky přispělo k proměně politiky FOTO PROFIMEDIA ?? Řeknu vám, kdo jste
– psycholog Michał Kosiński, jehož umění analyzovat naše digitální otisky přispělo k proměně politiky FOTO PROFIMEDIA Řeknu vám, kdo jste

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia