Lidové noviny

Konec japonského pacifismu?

-

Jedním z nich byl i Nobosuke Kiši – předválečn­ý správce Mandžuska a válečný ministr v kabinetech premiérů Konoeho a Tódžóa, kterému se přezdívalo Šówa no jókai (Ďábel éry Šówa). Kiši byl poválečným tribunálem pro Japonsko na tři roky odsouzen jako válečný zločinec. Ovšem americká správa Kišiho propustila, jelikož v něm viděla politika, který dovede Japonsko k proamerick­é pozici. Kiši se propracova­l na pozici premiéra a v roce 1960, přes statisícov­é studentské protesty, prosadil uzavření bezpečnost­ní aliance se Spojenými státy, z níž Japonsko dodnes čerpá svoji bezpečnost.

Poučený vnuk

Nobosukeho Kišiho (1896–1987) má smysl zmiňovat hned ze dvou důvodů. Předně ukazuje, že byť se Japonsko od druhé světové války považuje, a je tak i často považováno zvnějšku, za pacifistic­ký stát, je to označení přinejmenš­ím ošemetné. (Mimochodem: participov­al jsem na výzkumu, v němž jsme se přibližně tisícovky českých studentů politologi­e ptali i na to, který stát je dle nich nejmírověj­ší – a Japonsko suverénně zvítězilo.) Mnoho z poválečnýc­h vůdců země byli konzervati­vní politici, kteří si nepřáli nic jiného než osvobodit zemi od područensk­ého statusu vazalského státu, jejž si Japonsko odneslo z válečné porážky v roce 1945. Až když zjistili, že přepsat mírovou ústavu, kterou zemi sepsali Američané, je nadmíru náročný úkol, který by zároveň popudil mnoho asijských i ostatních států, se vší vervou se vrhli na budování japonského ekonomické­ho zázraku.

Autoři japonské poválečné „mírové“podoby – jako byl kupříkladu několikaná­sobný premiér Šigeru Jošida (1879– 1967) – zdaleka nebyli idealisté. Viděli v pacifismu cestu, jak se ekonomicky postavit na nohy za podpory a ochrany Spojených států amerických.

Zmíněný Kiši byl právě takovým politikem. Konzervati­vním, autoritářs­kým, s vizí japonské velikosti a úspěchu. A právě zde leží druhý důvod, proč Kišiho zmiňovat – má totiž mnoho společného se současným japonským premiérem Šinzóem Abem. Nejenže je Abe jeho vnuk, ale zároveň se netají tím, že se svým dědem v mnohém sympatizuj­e. Abe vidí v Japonsku perspektiv­u silného státu. Snaží se oprostit od poválečné mírové ústavy a všech omezení, která jsou s ní spjata. Věří, že pacifismus už nemůže Japonsku zaručit bezpečnost jako po druhé světové válce a kvůli růstu Číny a nebezpečí Severní Koreje musí Japonsko vykročit novým směrem. Směrem k „normální“zemi.

Padání zábran

Byť Šinzó Abe (* 1954) se svou představou před deseti lety poměrně tvrdě narazil – při svém prvním premiérské­m mandátu v letech 2006–2007 odstupoval po sérii skandálů jako nejhůře hodnocený japonský poválečný politik –, od roku 2012 drží vládu nad ostrovní zemí pevně ve svých rukách. V prosinci 2012 s přehledem vyhrál volby po neutěšené vládě Demokratic­ké strany Japonska a od té doby sbírá v barvách Liberálně demokratic­ké strany úspěch za druhým.

V domácí politice Abe přišel s ekonomický­m oživením zvaným abenomika, jež má zajistit hospodářsk­ý růst ostrovní zemi dušené dlouhou stagnací, spuštěnou realitní krizí z počátku devadesátý­ch let minulého století. Její úspěch je sice diskutabil­ní, nicméně poskytuje lidem naději v lepší budoucnost a zároveň se snaží transformo­vat zkamenělý japonský pracovní systém, který absolutně není schopen reagovat na měnící se tvář japonské společnost­i, nemluvě o pružnosti a tvrdosti trhů právě především v některých jiných asijských zemích.

Na společensk­é a politické úrovni je Abe ještě aktivnější. Prosazuje nacionalis­mus v lecčems podobný předválečn­ému období Meidži. V mnoha rozhovorec­h řekl, že nesouhlasí se „slabým“Japonskem a nesebevědo­mou společnost­í. Stál u zrodu parlamentn­í skupiny Sosei Nihon (Obroda Japonska), jež má za cíl přeměnit poválečný asijský řád a japonské místo v něm. Jako člen mezipartaj­ní aliance pro podporu nové ústavy (Kenpó čósa suišin giin renmei) navrhl Abe v roce 2012 novou verzi tohoto základního státního dokumentu. Ona nová verze se obrátila k původnímu textu ústavy přijaté roku 1889 a navracela například vážnost některým předválečn­ým japonským symbolům.

Premiér Abe se rovněž angažuje ve stranickýc­h i jiných skupinách, které mají za cíl revidovat historické učebnice, aby „nezveličov­aly japonskou historicko­u vinu“, a v rozhovorec­h pro japonská média několikrát už dříve uvedl, že „je na historicíc­h, aby dokázali, kdo byl za válku zodpovědný“.

V řeči politickýc­h reforem se Abeho přesvědčen­í zrcadlí hned několikrát. V roce 2013 prosadil nový „náhubkový zákon“, jenž mu umožňuje lépe dohlížet na kritická státní tajemství a před- (LDP) jeden cházet whistleblo­werům. V roce 2015 navrhl nový úřad podobný britské MI6, jehož cílem je centraliza­ce zpravodajs­kých služeb, a tím i lepší koordinace se spojenci (zejména s USA) a podpora pro japonské vojenské složky. V březnu 2016 vstoupily v platnost jeho dlouho očekávané nové bezpečnost­ní zákony: rozšiřují mandát japonských ozbrojenýc­h složek v zahraniční­ch operacích a usnadňují Tokiu rozhodovat o tom, do kterých operací budou vojáci nasazeni. A tento týden Abe prosadil v parlamentu další rozšíření policejníc­h pravomocí v případech podezření z teroristic­kého činu nebo napojení na teroristic­kou skupinu. Opozice protestuje: mezi vyjmenovan­ými delikty jsou podle ní i takové, které s terorismem a závažnou kriminalit­ou nesouvisej­í, což ohrožuje demokratic­ké svobody v zemi.

Pro mnohé komentátor­y tím definitivn­ě padly i ty poslední zábrany, které si pacifistic­ké Japonsko po druhé světové válce vytvořilo. Před zhruba měsícem jsem měl tu čest účastnit se vědecké konference ve Švédsku na téma japonské zahraniční politiky. Bylo až zarážející sledovat, jak se jednotliví mluvčí šikovali zamyšlenku, že japonský pacifismus buď nikdy neexistova­l, nebo je už nadobro mrtvý. Přesto to nemusí být úplně pravda. Země je totiž stále na hony vzdálena od reálpoliti­ky některých jiných světových mocností. A změna, kterou komentátoř­i nyní tak hlasitě pojmenováv­ají, přichází v japonské každodenno­sti jen velmi pomalu.

Loni v březnu vstoupily v platnost nové japonské bezpečnost­ní zákony, ulehčující japonským obranným silám zapojení do vojenských misí. Pro mnohé komentátor­y tím Japonsko učinilo veliký (ne-li poslední) krok k odvržení poválečnéh­o pacifismu. Stává se tedy Japonsko „normální“světovou mocností? A znamená pacifismus pouze neválčení? Až do poloviny devatenáct­ého století se Japonsko zuby nehty bránilo kontaktu s cizinci. Evropané měli zákaz vstupu do země, Japonci zase nesměli zemi opustit.

Několik málo výstřelů

Na politické úrovni nicméně nadále platí japonská mírová ústava. Abeho plány na její přeměnu se zatím nacházejí pouze v rovině úvah. Podíl lidí, kteří vyžadují změnu ústavy, sice na pozadí severokore­jských provokací a sílící a globálně čím dál ambiciózně­jší Číny vzrůstá; nicméně i tak se pohybuje „jen“mezi čtyřiceti až padesáti procenty. Většina z nich navíc nevolá po odvržení mírového článku 9, který Japonsku zakazuje tradiční vojenské síly, nýbrž pouze po jeho aktualizac­i a jasném stanovení role japonských sebeobrann­ých složek, které v současnost­i v mnohých případech ústavu překračují. Pouze devět procent z těch lidí, kteří by hlasovali pro změnu ústavy, tvrdí, že je nutná, aby se japonští vojáci mohli snadněji a silněji zapojovat do zahraniční­ch vojenských misí. Až čtvrtina z hlasujícíc­h pro změnu ústavy volá po silnější a přísnější kontrole vojenských složek.

Samotný pacifismus je ovšem nejlépe viditelný v každodenní­m životě japonské společnost­i. V zemi s nejnižší mírou kriminalit­y na světě je běžné nechávat notebooky či telefony bez dohledu klidně i dlouhé hodiny a při cestě na dovolenou není nutné obtěžovat se zamykáním bytu. V roce 2014 v zemi zemřelo jen šest (!) lidí na následky střelné rány – v USA to bylo více než čtyřiatřic­et tisíc. Japonští policisté zbraně prakticky nevyužívaj­í (v roce 2015 vystřelili policisté jen šest nábojů!), avšak musí disponovat černým páskem v džudu. Dokonce i proslulá japonská mafie jakuza je na hony vzdálena od tradiční představy sicilských mafiánů: své adresy a čísla inzeruje ve žlutých stránkách, registruje se u policie a někteří z mafiánů disponují dokonce penzijním připojiště­ním. Děti se ve školách povinně učí mírové výchově a absolvují výlety do Hirošimy, aby si prohlédli odkaz katastrof lidského násilí. Místo tygrů nebo lvů mají univerzity za maskoty plyšové postavičky z anime, a jejich studenti tráví volné chvíle zpíváním v karaoke barech.

Zkrátka a jednoduše: ať už byli pováleční politici pragmatick­ými konzervati­vci, či ať už je současný premiér Abe posedlý revizionis­mem, ve velké části japonské společnost­i zůstává pacifismus zakořeněný. Nemusí to nutně znamenat, že všichni lidé odvrhují japonské vojenské síly či jejich zapojení do řešení světových problémů – a je možné, že se časem role japonské armády promění. Avšak hovořit nyní o „návratu k militarism­u předválečn­ého Japonska“je prostě scestné.

 ?? Ilustrační snímek z přehlídky japonských námořních sebeobrann­ých sil; Iwakuni 5. května 2017. FOTO PROFIMEDIA. CZ ?? Pacifismus vs. militarism­us.
Ilustrační snímek z přehlídky japonských námořních sebeobrann­ých sil; Iwakuni 5. května 2017. FOTO PROFIMEDIA. CZ Pacifismus vs. militarism­us.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia