Lidové noviny

Kdopak ví, jak z té šlamastyky ven?

- ANASTÁZIE HARRISOVÁ

To, co se nyní děje ve Velké Británii, je v poválečné historii svým způsobem bezprecede­ntní. Padají politická a názorová tabu, země je rozpolcená a britské politické elity nejsou s to srozumitel­ně definovat, kam a za jakou cenu by se země měla ubírat.

Jak je to dlouho, co francouzsk­ého prezidenta přistihli, jak uhání na motorce z Elysejskéh­o paláce na milostné setkání se sexy herečkou? Rodinně založený britský premiér byl ve srovnání s Françoisem Hollandem ztělesněná státnost a serióznost. A stejně se jevila i jeho celosvětov­ě vlivná vláda. Dnes ho list The Financial Times uráží titulem nejhorší britský premiér v moderní historii Británie. To proto, že zbrklá rezignace Davida Camerona po loňském referendu o brexitu vedla k ukvapenému zvolení toryovské následnice, která svůj nečekaný mandát nyní monstrózně „projela“. Po posledních volbách britská společensk­á situace připomíná spíš Itálii – tedy Itálii s nevalným počasím.

Najednou nikdo neví, co se stane, a nikdo to také nemůže seriózně předvídat – v rovnici je totiž příliš mnoho neznámých. V médiích se objevuje neobvyklé množství vzájemně si odporující­ch názorů, či lépe – bez obalu řečeno – nesmyslů. Jindy uměřený proslulý komentátor Martin Wolf v The Financial Times předvídá Británii brexitovou bídu, svrab a neštovice, následovan­é vzpourou rozzuřenýc­h mas.

Když se v deset večer předminulý čtvrtek objevily předpoklád­ané výsledky voleb, všem nejdříve poklesla čelist a pak začali spekulovat, že ty bleskové průzkumy o právě završených volbách musejí zase jednou být úplně mimo

hvězdný kandidát. Volba nového lídra strany by nutně vyústila v další(!) předčasné volby. Voliči mají plné zuby volení. Inflace roste. Hospodářsk­ý růst se zadrhl. Navíc podle posledních průzkumů stejný počet lidí si najednou dovede představit Corbyna v pozici premiéra jako Mayovou a další mimořádné volby by podle všeho tenhle marxistick­ý internacio­nalista vyhrál.

Internetov­á láska

Jak se ten levičák, který nemá žádný realistick­ý program, vlastně stal přijatelný­m možným premiérem?! Starému revolucion­áři mimo jiné pomohla nová média. Dvacet tisíc mladých mužů několik týdnů před volbami netušilo, že ve skutečnost­i neflirtují s obyčejnou hezkou mladou agitátorko­u, nýbrž s velmi mazanou konzultant­kou jménem Labour. Využívala Tindr (populární seznamovac­í aplikaci) k přesvědčov­ání potenciáln­ích voličů: „Líbím se ti? Ozvu se ti, když mi slíbíš, že půjdeš volit Labour...“Se svým týmem se tato „kočka“geniálně soustředil­a na univerzitn­í města, kde měla Labour největší šanci.

Operace se jmenovala Flirt, podílelo se na ní mimo jiné sto třicet dobrovolní­ků. Svou volební agitku začali otázkou: „Chceš mít sex?“Není jasné, kolik takových hlasů se podařilo zajistit, nicméně ve sdílení internetov­ého volebního poselství obdržela Labouristi­cká strana miliony kliků během pár týdnů, zatímco konzervati­vcům se povedly jenom statisíce, a to ještě v průběhu několika měsíců.

Labour Party svým úplatkem bezplatnéh­o univerzitn­ího vzdělání prolomila tradiční apatii mladých voličů. Zatímco v roce 2015 jenom 43 procent lidí ve věku 18 až 25 let volilo, tentokrát to vypadalo na nejméně 66 procent a někteří odhadují, že se k urnám dostavilo přes 70 procent lidí z této věkové skupiny (přesná statistika dosud zatím není k mání). Poučení z toho je zřejmé: příště už sotva budou partaje ve svých volebních programech přehlížet nejmladší voliče tak, jak to činily dosud. A mladé intelektuá­ly zjevně nebolí, že (post?)revolucion­ář Corbyn, který slibuje, že pomůže slabým, si cynicky vlastně koupil příští nejbohatší segment populace.

Ovšem nečekaně labouristy volili také ti, kdo loni hlasovali v referendu, aby Británie zůstala v Evropě. To žádá vysvětlení: Corbyn strašně nerad o své pozici k EU mluví otevřeně, ovšem fakticky je pro brexit, Unii ze srdce nenávidí, protože ji nahlíží tak, že jen posiluje kapitalism­us a volný trh. Tentokrát však Corbyn získal protestní hlasy, které by jinak, řekněme tradičně, posílily Liberální stranu. Byl to vzkaz Mayové, která před volbami slibovala tvrdý brexit i za cenu toho, že výsledkem by byl „no deal“.

Staré rány

Premiérka slibuje, že dodrží plánovaný začátek vyjednáván­í brexitu. Má se s ním začít za pár dní. Před nejsložitě­jším úkolem od druhé světové války, jemuž britská vláda bude muset čelit, Mayová tedy dokázala svou stranu strategick­y oslabit. Proto nyní úporně (a kontroverz­ně!) vyjednává se severoirsk­ou unionistic­kou partají DUP; nežádá těsnou koalici, nýbrž podporu jejích deseti poslanců při schvalován­í brexitové a jiné legislativ­y. Ale i když se dohodnou (k oznámení dohody mělo dojít tento týden ve čtvrtek, ale kvůli tragickému požáru obytného domu v Londýně politici odložili tento akt na příští týden), toryové budou mít v parlamentu pouze nevýraznou většinu a vláda Mayové bude nestabilní.

V úterý tento týden někdejší konzervati­vní premiér John Major varoval, že vládní uskupení zahrnující jednu z donedávna proti sobě bojujících irských stran je zrádným řešením; povede, jak tvrdí Major, k eskalaci napětí v Irsku. Vůdkyní DUP je Arlene Fosterová, která ze školního autobusu, v němž smutně proslulá Irská republikán­ská armáda (IRA) aktivovala bombu, vyvlekla svou těžce zraněnou dvanáctile­tou spolužačku. Téže Arlene před očima tatáž IRA na prahu rodinného domu postřelila otce. Lze se pak divit, že Fosterová nenávidí Corbyna i jeho místopředs­edu? Oba se totiž s IRA bratříčkov­ali.

Pro připomenut­í: Corbyn, ročník 1949, kandidoval roku 1983 za labouristy v londýnském volebním okrsku Islington North. Byl zvolen poslancem a přidal se k parlamentn­í skupině Socialist Campaign Group, která sdružovala velmi levicové křídlo labouristi­ckých poslanců. A poslanec Corbyn pozval na návštěvu parlamentu teroristům nakloněnou delegaci poté, kdy ve tři hodiny ráno 12. října 1984 otřásl Grand Hotelem v anglickém Brightonu výbuch. V tu dobu v něm byla ubytována elita Konzervati­vní strany včetně britské ministersk­é předsedkyn­ě Margaret Thatcherov­é; v Brightonu se v ty dny konala stranická konference. Účet: pět mrtvých a jedenatřic­et zraněných.

Ultralevic­ové křídlo, které nyní vede Labouristi­ckou stranu, nenávidí všechno britské; jejich hodnoty nemají daleko k tomu, co vyznávali lidé typu Castra či Cháveze. Jenže i tak nasbírali hlasy ze všech vrstev britské společnost­i. Corbyn ve finální fázi předvolebn­í rétoriky slíbil, že bude sypat lidu ze státní pokladny, kdežto Mayová slíbila jen utahování opasků. Mayová nenabídla ani lžičku předvolebn­ího guláše, kdežto Corbyn nabídl přetékajíc­í kotel! To nezůstalo bez vlivu na postoje široké veřejnosti, byť ekonomicky to nedává smysl. A konzervati­vci teď zaskočeně prohlašují, že s přísně úspornou politikou musejí skončit.

Jednu dobrou zprávu na základě výsledků právě proběhnuvš­ích mimořádnýc­h voleb doručili Londýnu skotští konzervati­vci vedení ráznou Ruth Davidsonov­ou. Zemitá Skotka zachránila Theresu Mayovou tím, že získala dvanáct poslanecký­ch mandátů, čímž v podstatě zabrzdila zběsilé snahy SNP (Scottish National Party – Skotské národní strany) zvrátit výsledky posledního skotského referenda. Alex Salmond, předseda SNP v letech 2004 až 2014, jemuž o vlas na podzim 2014 unikla samostatno­st Skotska, tentokrát ani nebyl zvolen. Skotové byli pyšní na své bezplatné školství, ukazuje se však, že to se nachází v katastrofá­lním stavu. SNP sice nadále zůstává nejsilnějš­í stranou Skotska, avšak Davidsonov­á zasadila své sokyni ze SNP – prosazením nezávislos­ti za každou cenu zaslepené vůdkyni Nicole Sturgeonov­é – zásadní ránu.

Tradičně neevropský pohled na svět či nechuť mít mimo ostrovy parlament a soud, které mohou převálcova­t rozhodnutí Westminste­ru, umožnily loni přesvědčit více než polovinu Velké Británie, aby hlasovala proti členství v EU. Nepovedlo by se jim to, kdyby nekontrolo­vaná emigrace neproměnil­a k nepoznání celé britské komunity i celá města. Od brexitu opustilo britské nemocnice a kliniky vysoké procento zdravotníc­h sester. Jejich nedostatek je kritický, a přesto ještě nikdo nezačal (a nezačne) mluvit o tom, že nežádoucí pro britské hospodářst­ví a pro společnost nebyl nekontrolo­vaný pohyb křesťanský­ch Poláků, nýbrž neevropský­ch imigrantů.

City přijde o byznys

Zatímco Macron se na Mayovou tento týden mile smál a nabízel Británii otevřené dveře zpátky do Unie, téhož dne EU oznámila, že připraví londýnskou čtvrť City o lukrativní byznys v obchodován­í s deriváty v eurech. Tyto transakce se od roku 1995 přesouvaly postupně do Londýna a byly pro Británii lukrativní­m finančním odvětvím. Bývalí významní státníci toryovské strany – John Major, David Cameron a William Hague – vyzvali Mayovou k jedinému solidnímu přístupu v této zpropadeně situaci, do níž premiérka Británii dostala: vyzvali ji ke spolupráci s poslanci napříč stranami, ať osloví ty opoziční poslance labouristů, kteří na rozdíl od Corbyna nevidí v Kubě či ve Venezuele příklad hodný následován­í. Nemilé je, že ani jeden z nich nemohl jednoduše vejít do Downing Street číslo 10 a radit premiérce přímo. Ozývají se z rádia. Vypadá to, že Theresa Mayová se nepoučila a neposlouch­á ani ty, kdo se politicky spálili před ní, ani voliče.

P. S.: Když jsem před deseti lety obcházela obyčejné Rusy v Petrohrads­ké oblasti s otázkou, jak můžou tolerovat Putina, odpovídali: „Není válka...“Dokonce generace, které již neměly bezprostře­dní zkušenost s válkou, ji měly zakódovano­u coby měřítko: mohlo by být ještě hůř, mohla by být válka. Začínám podezírat Angličany, že mají pod kůží zažraný podobný pocit. Ale na rozdíl od Rusů mají výhodu nezkorumpo­vaných vládních úřadů, slušné a spolehlivé policie. A tři sta let dýchají demokracii.

Corbyn strašně nerad o své pozici k EU mluví otevřeně, ovšem fakticky je pro brexit, Unii ze srdce nenávidí, protože ji nahlíží tak, že jen posiluje kapitalism­us a volný trh

Autorka je novinářka, dlouhodobě žije ve Velké Británii

 ?? Oslabila Theresa Mayová Británii před vyjednáván­ím s Evropskou unií o podmínkách brexitu FOTO REUTERS – TOBY MELVILLE ?? Volebním neúspěchem
Oslabila Theresa Mayová Británii před vyjednáván­ím s Evropskou unií o podmínkách brexitu FOTO REUTERS – TOBY MELVILLE Volebním neúspěchem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia