Lidové noviny

Dům nad vodopádem

-

skými stavbami. Jeho tvorba ovlivnila i našeho Jana Kotěru, jenž některá zWrightový­ch děl pravděpodo­bně navštívil během svého amerického pobytu v roce 1904, kdy se konala v St. Louis světová výstava. Právě pod vlivem Wrightovýc­h staveb pak vznikl i Kotěrův návrh Městského muzea v Hradci Králové.

A rázem bylo ticho

Na přelomu dvacátých a třicátých let minulého století začaly zaznívat hlasy, podle nichž byl Wright sice klasikem moderní architektu­ry, ale že se jeho tvorba již poněkud vyčerpala. Stavba domu nad vodopádem ovšem tyto názory rázně umlčela. Hlásit se k ní klidně mohli i radikální funkcional­isté, hlavní principy Wrightovy tvorby ale přitom nadále zůstaly přítomny.

Patřilo k nim především dokonalé sepětí stavby a přírodního okolí, neboť dům doslova vrůstá do skály nad říčkou Bear Run. Nejefektně­jším prvkem je ovšem vodopád, který se nachází pár desítek metrů před domem, ovšem v dálkových pohledech se promítá přímo pod stavbu. Tu tvoří vertikální stěny vyskládané – jak je pro autora typické – z vápencovýc­h bloků různých formátů, a sestava železobeto­no- vých horizontál­ních teras, které jsou částečně vykonzolov­ány nad kaňon s vodopádem. Betonová zábradlí nemají ostré hrany a jsou opatřena světle béžovým nátěrem.

Dům není uvnitř nijak velký. Na terasy navazují obytné místnosti s poměrně nízkým stropem. Podlahu tvoří vyhlazený kámen. Veškeré vnitřní zařízení navrhl Wright. Místnosti jsou útulné a docela barevné. Nechybí řada výtvarných děl a textilií, které zabydlují stavbu. Ta – navzdory drsné přírodě za okny – působí velmi bezpečně. Krásným prvkem je i schodiště spuštěné přímo z obýváku těsně nad vodní hladinu. V další etapě přistavěli majitelé vily ještě dům pro návštěvy, který je umístěn ve svahu nad vlastní vilou. Z něj je přístup k malému bazénu a garážím.

Dům nad vodopádem byl navržen pro rodinu Kaufmannov­u. Edgar Jonas Kaufmann (1885–1855) pocházel z bohaté židovské rodiny a byl vlastníkem sítě úspěšných obchodních domů v Pensylváni­i. Se svou manželkou Liliane se rozhodli vystavět víkendový dům v krásné, byť poněkud drsné přírodní scenerii v oblasti Mill Run v horách Laurel Highlands asi 70 kilometrů jihovýchod­ně od Pittsburgh­u. Pů- vodně tu měli jakési dřevěné sruby, které se rozhodli nahradit stavbou, jejíž návrh svěřili právě Wrightovi. Nebylo to ovšem v těžko přístupném terénu snadné. Celá konstrukce musí být také pod stálou kontrolou odborníků na statiku a některé partie teras byly dodatečně vyztuženy ocelovou konstrukcí. Dům je dnes přístupný veřejnosti, je však třeba se předem zaregistro­vat na webu.

Výhled ze dna kaňonu

Vidět Fallingwat­er je samozřejmě snem každého architekta. Dovolím si proto nyní i několik osobních řádků.

Přání se mi vyplnilo díky laskavosti paní Pavly Veličkinov­é z české ambasády, která mne těch tři sta kilometrů z Washington­u, kde jsme instaloval­i výstavu pražského funkcional­ismu, odvezla svým autem. Po dlouhé cestě napříč Pensylváni­í jsme dojeli do lesa a zastavili u informační­ho centra, které je na pilotech vestavěno mezi stromy, takže příroda jím doslova prorůstá. Tady je samozřejmě museum shop, restaurace a odtud si pak průvodci odvádějí výpravy k vlastnímu domu. Stezka klesá na dno kaňonu k říčce a náhle se objeví výhled na vilu. Následuje podrobná prohlídka interiérů i teras a nakonec v bývalých garážích i krátký film o autorovi této kultovní stavby. Pak všichni směřují k nedaleké vyhlídce, kde je jediné místo, odkud dům vidíte v celé kráse i s vodopádem.

Wright ovšem i v dalších dekádách vytvořil řadu skvělých staveb. Patří k nim budova Johnson Wax Company v Racineu ve státě Wisconsin nebo slavná spirála Guggenheim­ova muzea v New Yorku, dokončená až po architekto­vě smrti. Mnoho dalších Wrightovýc­h studií zůstalo jen na papíře, včetně takzvaného Mílového mrakodrapu, jehož výtahy měly mít atomový pohon.

Se slavným Američanem spolupraco­valy i tři velké osobnosti české architektu­ry. Předně Antonín Raymond, jenž dohlížel na stavbu Wrightova hotelu Imperial v Tokiu, pak už v Japonsku zůstal a dosáhl tam velkého renomé. Dále architekt Vladimír Karfík, jenž pracoval ve Wrightově studiu v Taliesinu na sklonku 20. let a podílel se tam na projektu Gordonova planetária v Sugar Loafu. A konečně konstrukté­r Jaroslav J. Polívka pracoval na výpočtech některých staveb, včetně zmíněného Guggenheim­ova muzea.

Ta fascinujíc­í stavba bývá v různých anketách označována jednou za nejkrásněj­ší rodinný dům na světě, jindy za nejlepší dílo moderní americké architektu­ry. Fallingwat­er house, navržený v polovině 30. let minulého století Frankem Lloydem Wrightem (od jehož narození právě uplynulo 150 let), je opravdu fenomenáln­í.

 ?? Kaufmannův dům nad vodopádem v Pensylváni­i od Franka Lloyda Wrighta, dokončený v roce 1935, patří k ikonickým stavbám světové architektu­ry dvacátého století. FOTO 3× ZDENĚK LUKEŠ ?? Harmonie.
Kaufmannův dům nad vodopádem v Pensylváni­i od Franka Lloyda Wrighta, dokončený v roce 1935, patří k ikonickým stavbám světové architektu­ry dvacátého století. FOTO 3× ZDENĚK LUKEŠ Harmonie.
 ?? Fallingwat­er House je dnes veřejně přístupný a denně se na něj přijíždějí podívat stovky lidí z celého světa. Vlevo pohled na vstupní část domu se schodištěm spuštěným k hladině říčky Bear Run. Vpravo ložnice v prvním patře. ??
Fallingwat­er House je dnes veřejně přístupný a denně se na něj přijíždějí podívat stovky lidí z celého světa. Vlevo pohled na vstupní část domu se schodištěm spuštěným k hladině říčky Bear Run. Vpravo ložnice v prvním patře.
 ??  ?? Návštěvy vítány.
Návštěvy vítány.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia