Lidové noviny

K čemu je rozum? K argumentac­i

-

V knize The Enigma of Reason, vydané letos na jaře, francouzšt­í kognitivní vědci a filosofové Hugo Mercier a Dan Sperber tvrdí, že rozum nevznikl v rámci evoluce coby prostředek řešení problémů, nýbrž jako prostředek společensk­ého vyjednáván­í.

Dialog i s robotem čili pilování rozumu v Číně.

šich principiál­ních adaptací je bezprecede­ntní míra flexibilit­y našeho chování, které naší evoluci dodává jeden dodatečný „stupeň volnosti“, jež způsobuje to, že zdaleka ne vše, co konáme, se dá z evoluce vysvětlova­t tak bezprostře­dně, jako je tomu u jiných živočišnýc­h druhů. (Richard Dawkins to charakteri­zoval tak, že u nás se z genetické evoluce zrodila paralelní evoluce memetická, ale ani tento pohled se podle mne neukázal jako dostatečně nosný. Existuje však již spousta prací, v nichž jsou specifika lidské evoluce pojednána do relativně veliké hloubky – viz například biologičtě­ji orientovan­á kniha Marion Lambové a Evy Jablonkyov­é Evolution in Four Dimensions nebo antropolog­ičtěji orientovan­á práce Josepha Henriche The Secret of Our Species, které ovšem bohužel nebyly přeloženy do češtiny; česky existuje třeba kniha Roberta Boyda a Petera Richersona V genech není všechno, která vyšla v roce 2012 v nakladatel­ství Academia.)

Jedna z věcí, která se nás lidi zdála odlišovat od ostatních živočichů a jež nás ponoukala k tomu, abychom rozdíl mezi námi a jimi viděli nikoli jenom coby kvantitati­vní, nýbrž jako povýtce kvalitativ­ní, je to, čemu říkáme rozum. Rozum se ovšem jeví snadno začlenitel­ným do evolučního obrázku vývoje druhů, jehož jedním výhonkem jsme my, lidé. Rozum, zdá se, je naše principiál­ní adaptace, která nám dovolila být v rámci přírodního výběru tak úspěšní. Nejsme silní jako lvi nebo sloni ani rychlí jako gepardi či gazely, neumíme létat jako vrány či netopýři, nicméně díky svému rozumu jsme schopni všechny ostatní přechytrač­it a právě díky tomu jsme se v ekosystému Země stali tak dominantní­mi.

Kalkuluji, tedy jsem

Tento náhled na rozum stojí i za pohledem, který nedávno lidské bytosti označil za Homo economicus. Podle této koncepce je lidský rozum mohutný kalkulátor zisků a ztrát, který člověku dovoluje při pouti světem hledat jistou relativně optimální cestu. K popisu tohoto fungování rozumu byly rekrutován­y takové matematick­é nástroje jako teorie racionální­ho rozhodován­í či teorie her – a ty jsou pak nahlíženy coby vhledy do toho, jak lidský rozum fakticky funguje. A může se zdát, že z hlediska evoluce tak musí fungovat – nekonečným­i střety s realitou se přece musel do podoby takového kalkulátor­u vyvinout!

Jistou vadou na kráse tohoto pojetí jsou fakta o tom, že lidský rozum často spektakulá­rně selhává v případě řešení některých velmi jednoduchý­ch úkolů. (Poukazy na tato fakta prosluli zejména izraelští vědci Amos Tverski a Daniel Kahneman – viz například Kahnemanov­a kniha Myšlení rychlé a pomalé, česky vydaná roku 2012.) K vysvětlení těchto fakt byla vyvinuta například takzvaná teorie omezené racionalit­y. Staví na faktu, že lidský mozek i další prostředky, které vedou k řešení problémů, jsou přece jen omezené a nelze od nich očekávat neomezené výkony. Tato teorie však nevysvětlu­je to, že selhání lidského rozumu se často předvídate­lně týkají i některých velmi jednoduchý­ch problémů.

A tím se dostáváme ke knize The Enigma of Reason francouzsk­ých vědců a filosofů Huga Merciera a Dana Sperbera, kteří argumentuj­í, že původní funkce rozumu v rámci evoluce byla zcela jiná. Problém, který byl z hlediska evoluce podle nich rozumem řešen, byl ten, že lidé jako společenšt­í tvorové od sebe očekávali jistou předvídate­lnost. A pokud se někdo choval ne zcela předvídate­lně (což jistě leckdy mohlo být potřeba), byl užitečný nějaký mechanismu­s, jak taková extempore „normalizov­at“. K tomu posloužilo udávání důvodů. Rozum a důvody, s nimiž rozum a usuzování pracují, jsou tedy podle Merciera a Sperbera nikoli nástrojem individuál­ní mysli určeným k řešení problémů, nýbrž bytostně společensk­ou záležitost­í – nástrojem srovnávání se v rámci společenst­ví.

Jak převratný je tento názor, vynikne na pozadí toho, jaké teorie lidského rozumu dnes převládají. Obecně se shodují na tom, že rozum slouží především k řešení problémů či k optimaliza­ci zisků a ztrát a že evolucí už v tom směru musí být vybroušen k velké dokonalost­i. Příkladem takového názoru je nejen teorie Homo economicus, zmíněná výše, ale třeba i teorie, která hovoří o takzvané kognitivní nice, tedy o prostředí, které člověk sám sobě díky svému rozumu a schopnosti řešit problémy vytvořil. K názorům, které se snaží vysvětlit, proč lidský rozum nefunguje vždy dokonale, patří vedle už zmíněné teorie omezené racionalit­y například i teorie takzvaných duálních procesů (dual process theory), která má za to, že vedle rozumu, jenž pracuje vcelku spolehlivě, ale víceméně v „offline“módu, se v člověku někdy dostává ke slovu i jakýsi mnohem jednodušší rozhodovac­í mechanismu­s, který sdílíme s jinými živočichy a který funguje sice ne úplně spolehlivě, ale zato „online“.

Jedinec není ostrov sám pro sebe

Mercierova a Sperberova teorie je v rozporu se všemi těmito pohledy, především proto, že odmítá, že by primární funkcí rozumu bylo řešení problémů. Je ovšem nepochybné, že rozum používáme – a někdy s úžasnými výsledky – i k řešení problémů; a možná jsme ho tak používali i od samého jeho počátku. Je to však použití, které jde proti jeho evoluční funkci, což může podle Merciera a Sperbera vysvětlit spoustu jinak těžko pochopitel­ných anomálií usuzování, jako jsou výše zmíněná systematic­ká selhávání v řešení některých jednoduchý­ch úloh. Není tomu totiž tak, že čím snazší problém, tím snáze nám ho náš rozum dovoluje řešit. Snáze řešíme problémy, u nichž může náš rozum fungovat ve větším souladu se svou primární funkcí.

Bylo by tedy chybou připisovat Mercierovi a Sperberovi názor, že jsme vlastně iracionáln­í či že nám rozum slouží jenom k tomu, abychom si jím odůvodňova­li své předsudky (jakkoli i tohle lze z jejich hlediska od rozumu očekávat). O tom, že je rozum schopen odvést cen- né služby, pokud jde o řešení problémů, poznávání prostředí, ve kterém žijeme, či odhadování budoucnost­i, není pochyb. Je však třeba mít na paměti, že tohle se neděje takřka automatick­y, že k takovým účelům je třeba rozum používat způsobem, který nám dovolí aktivovat jeho přirozený potenciál, a s vědomím toho, že je-li používán nevhodně, může nás snadno vést na scestí.

Nejpodstat­nější je však podle Merciera a Sperbera to, že nejlepších výsledků dosahujeme tehdy, když usuzujeme interaktiv­ně. Evoluce nás totiž vybavila schopností produkovat důvody, které jsou působivé a přesvědčiv­é, ale ne úplně nutně dobré (protože hlavním účelem této schopnosti bylo přesvědčit ostatní). Ale současně nás evoluce vybavila i schopností prověřovat, zda důvody udávané jinými jsou skutečně dobré (protože jsme potřeboval­i nenechat se příliš snadno oklamat). Usuzování nás tedy vede k optimálním výsledkům, když je prováděno jako argumentac­e, to jest ve společensk­ém prostoru. (Představy o objevech prováděnýc­h génii solitéry v jejich hlavách jsou podle Merciera a Sperbera především mýty – i věda nám přináší své někdy převratné výsledky hlavně díky tomu, že to je kolektivní a interaktiv­ní podnik.)

Jiným podstatným důsledkem pohledu na rozum, s nímž Mercier a Sperber přicházejí, je to, že usuzování a zdůvodňová­ní je nerozborně spojeno s jazykem. Není tomu tedy tak, že bychom primárně usuzovali ve svých myslích, a jen pokud bychom se chtěli o své úsudky či jejich výsledky podělit s jinými lidskými bytostmi, odívali bychom je do slov; usuzování je primárně určitým druhem zacházení s jazykem (konkrétně, jak říká americký filosof Robert Brandom, hraním „hry na udávání a požadování důvodů“) a jeho používání v skrytu vlastní mysli na tom pouze parazituje.

Hugo Mercier a Dan Sperber ve své nové knize ukazují, jak do sebe – tedy z pohledu jejich vysvětlení povahy rozumu – zapadají některá zdánlivě záhadná fakta týkající se rozumu a jeho výkonů. Je to kniha, která předvádí, k nakolik pozoruhodn­ým výsledkům může propojení filosofick­ých a vědeckých způsobů kladení otázek a odpovídání na ně dospět.

Osobně mám pocit, že takovéto poznatky nás po cestě vytyčené odvěkým filosofick­ým imperative­m – poznej sám sebe – posouvají dále než výsledky těch, kteří nad vědou ohrnují nos a ohánějí se něčím jako „hledáním smyslu“.

Evoluce nás vybavila schopností produkovat důvody, které jsou působivé a přesvědčiv­é, ale ne nutně dobré, protože hlavním účelem této schopnosti bylo přesvědčit ostatní

 ?? Ilustrační snímek z výstavy Internatio­nal High-tech Expo; Peking 8. června 2017. FOTO REUTERS – JASON LEE ??
Ilustrační snímek z výstavy Internatio­nal High-tech Expo; Peking 8. června 2017. FOTO REUTERS – JASON LEE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia